În Afganistan, Rusia va interacționa cu cei care nu au legătură cu teroriștii

0 366

Rusia va interacționa în Afganistan doar cu acele forțe care nu au legătură cu teroriștii, a declarat reprezentantul permanent al Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, citat de agenția TASS.

«Am dori să subliniem că Federația Rusă va interacționa doar cu acele forțe politice ale Afganistanului care nu au legătură cu teroriștii – în primul rând, cu ISIS (mișcarea ”Statul Islamic”, interzisă în Rusia), Al-Qaeda (interzisă în Rusia) și structurile afiliate acestora. Sperăm că toate părțile afgane se vor abține de la violență și vor contributi la soluționarea situației», a spus diplomatul rus vorbind la ședința Consiliului de Securitate al ONU.

Reprezentanta oficială a MAE Rus, Maria Zaharova, a declarat, la rândul său, că eliminarea mișcării talibanilor de pe lista organizațiilor teroriste depinde de acțiuni concrete și de politica promovată de aceasta.

”Este o chestiune ce decurge din acțiunile, pașii lor concreți, din politica lor. Nu se rezolvă teoretic, se rezolvă în practică. Totul se va evalua pornind de la acțiuni concrete”, a spus Zaharova, potrivit agenției TASS.

Potrivit spuselor sale, Moscova consemnează toate declarațiile talibanilor, în special, cele referitoare la renunțarea lor la activitate extremistă. ”Sunt declarații, care, literalmente, se aud la fiecare oră, despre dorința, năzuința, intenția de a purta un dialog politic intern. Pe lângă multe altele, talibanii indică actori concreți, personaje, forțe politice, cu care ei sunt dispuși să discute, în interiorul Afganistanului, și să ajungă la o înțelegere. Toate acestea noi le consemnăm și ne formăm poziția noastră”, a adăugat diplomatul.

Cât timp s-a aflat la putere în Afganistan, din 1996 până în 2001, mișcarea talibanilor a oferit adăpost teroriștilor Al-Qaeda. De altfel, legătura dintre talibani și Al-Qaeda a devenit motivul declanșării operațiunii SUA în Afganistan, amintește TASS. Agenția precizează, totodată, că, la 15 august anul curent, talibanii au intrat, fără să tragă nici un foc, în Kabul și, în decurs de numai câteva ore, au stabilit controlul total asupra capitalei afgane.

Leave A Reply

Your email address will not be published.