1 septembrie -Începutul noului an bisericesc

0 431

Este puţin cunosc faptul că anul bisericesc nu începe la aceeaşi dată cu anul civil. Deşi Biserica săvârşeşte în ziua de Anul Nou, îndătinatul Te Deum pentru începutul anului civil la 1 ianuarie, trebuie ştiut faptul că anul bisericesc începe la 1 septembrie.

Data aceasta a fost împrumutată de la poporul evreu, care începea acum anul civil, numit şi Indicționul, aşa cum apare menţionat şi în Sinaxarul din Minei, în ziua de 1 septembrie. Cultul creştin, având un caracter mixt, iudeo-creştin, şi-a însuşit în rânduiala sa cadrele exterioare ale Legii Vechi, despre care Însuşi Mântuitorul Hristos zicea: „N-am venit să stric Legea, ci să împlinesc“ (Matei 5, 17), adică să desăvârşească Legea veche dată prin Moise poporului ales. După cum aflăm din textul Sinaxarului, Indicționul era cunoscut şi la romani.

Un al doilea motiv pentru care ziua de 1 septembrie a fost aşezată ca zi a începutului de an bisericesc este tradiţia potrivit căreia, în această zi, Mântuitorul Iisus Hristos Şi-a început activitatea Sa publică, intrând în sinagogă şi citind cuvintele prorocului Isaia, care profeţeau despre Persoana Sa dumnezeiască: „Duhul Domnului este peste Mine, pentru că M-a uns ca să binevestesc săracilor; M-a trimis să vindec pe cei zdrobiţi cu inima; să propovăduiesc robilor dezrobirea şi celor orbi vederea; să slobozesc pe cei apăsaţi. Şi să vestesc anul plăcut Domnului“ (Isaia 61, 1-2 ).

Și al treilea motiv pentru care ziua de 1 septembrie este socotită ca ziua de început a anului bisericesc este tradiţia moştenită din Legea Veche, potrivit căreia în această zi a lunii septembrie a început creaţia lumii.

Vă doresc tuturor un an nou bisericesc binecuvântat, cu roade bogate, cu alese bucurii și împliniri!

(Preot Florin Tuscanu)

Leave A Reply

Your email address will not be published.