Omul minimal. Despuiat de virtuțile omului deplin! Românul minimal.

0 527

Nicicând caractere mai deșarte nu au călcat mai multe ca acum caldarâmurile României!

Au fost de ajuns trei decenii pentru ca românul lui Decembrie 1989 să se transforme în românul mărunt, românul de nimic, românul lipsit de însușiri! Românul cu inima goală pentru care românul lui A FI (drept, loial, solidar, credincios, patriot), să devină omul decăzut, românul fricos, românul laș, românul meschin, românul obiect, simplu consumator de istorie! Românul care își fură și își jefuiește Patria! Românul de toate zilele, românul lângă care trăiești! Dar căruia, iată, nu îi pasă! Românul post-securist!

Pas cu pas!

Una este să-ți protejezi sănătatea, alta este să-ți refuzi umanitatea!

Urmează asaltul de toamnă! Mecanismul merge uns! Uns cu libertatea oamenilor!

Te uiți la fiarele astea hămesite și nu știi de unde au apărut!

Cum să-l mai suporte omul cu trei vaccinuri pe omul sănătos? Răspunsul: numai unul este de partea adevărului! Și e de știut, în lumea gloatelor adevărul câștigă totdeauna prea târziu!

Dragă românule! În curând nu îți vei mai putea cumpăra pâinea; în curând n-o să-ți mai poți plăti curentul, apa și căldura, impozitele și taxele! În curând vei fi supus și executărilor silite! În curând îți vor lua pământul și casa! În curând vei deveni un datornic insolvabil! În curând îți vor închide în nas școala și spitalul! În curând vei trăi păzit ca un ocnaș! În curând Țara aceasta nu va mai fi a ta! Chiar nu îți pasă? Chiar crezi că tăcerea te va apăra de urletul lupilor? Să fie țara ta martora unei sinucideri în masă? Să-ți fie arestat trecutul și ție să nu-ți pese? Dragă românule, chiar nu mai vrei să fii un om așa cum te-ai născut: liber? Dragă românule…

“Asociația pentru Protecția Consumatorilor Parakletos explorează potențialul unor plângeri la ANPC și al unor procese de tip class action împotriva furnizorilor de gaze, energie electrică și de alte utilități, pentru majorarea inexplicabilă și agresivă a tarifelor, în prag de sezon rece. Așa cum am spus și acum câteva zile, acestea sunt practici comerciale înșelătoare și agresive care pot fi stopate de ANPC sau de justiție, cu condiția ca debitorii să își dorească asta. Plafonarea tarifelor la nivelul iernii trecute, cel puțin până trece pandemia, ar putea fi o soluție la nivel de guvern, dar guvernul lui Cîțu nu va face în veci așa ceva.” (Avocat Gheorghe Piperea)

Statele infractoare! Statele captive. O planetă dată în custodie unui Pfizer totalitar! Și în spatele lui, pe plantația de șefi de guverne și de președinți aduși în fază de sclavie, Diavolul!

Statul are menirea să servească cetățeanul, nu să-l asuprească sau să-l ucidă!

Dar principalul vinovat este Prostul care suferă și acceptă, și nu cinicul și jefuitorul! Prostia ca molimă a celor cândva inteligenți!

Portrete ale inumanizării: Arafat, Streinu-Cercel, Tătaru, Musta, Jurma, Cîțu, Mahler, Cherecheș, Craiu, S. Florescu, G. Diaconu, Mihăilă, Câmpeanu, Ichim, Chirieac, Rafila, Orban și ceilalți asemenea lor ar trebui să fie înscriși în cartea infamiei românești!

Toți românii sunt atât de bogați încât nu le pasă de libertatea lor! Și dacă nu sunt bogați, tot nu le pasă de libertatea lor!

Civilizația noastră este amenințată ca niciodată de cruzimea unora și prostia altora! Într-un amestec letal pentru toți!

Demonizarea celor ce se opun Dictaturii în instalare!

Acest Guvern ticălos nu mai poate fi susținut decât de ticăloșiți!

Dar nu e așa că sunteți fericiți, după cum afirmă domnul Cîțu?

De data asta nu: “Proletari din toate țările, uniți-vă!”, ci „Președinți din toate țările, uniți-vă!” Într-un război total împotriva libertății lumii! Ei exprimă și reprezintă senilitatea civilizației!

Internaționala medicilor scelerați!

Să ne resemnăm, oare, să trăim simultan în dictatura sceleraților și democrația proștilor?

Chiar dacă nu există Covid, românii îl vor cu orice preț!

Cât de bine se simt victimele cu satrapii lor!

De abia acum veți avea motive să-l plângeți pe Ceaușescu!

Sunt popoare care au vocația suferinței perpetue!

“Sînt mîndru că am uitat de frica care ne-a marcat pe noi atâta timp şi pentru că am venit aici pentru ca în mod paşnic să ne exprimăm revendicările de fiinţe libere! (urale, scandări: „Libertate!”). Aşa trăieşte forţa unui popor! În acest moment vorbiţi în numele întregului popor român! (urale) Întregul popor român aşteaptă de aici mişcarea care să ne elibereze pe toţi de spaime îngrozitoare prin care trebuie să trecem teferi (Scandări: „Azi în Timişoara, mâine-n toată ţara!”) Uniţi nu ni se poate întâmpla nimic. Armata este a poporului român. Armata trebuie să ne apere! (urale, strigăte: criminalii!) Armata ne va apăra! Nu putem sfârşi… că avem adevărul de partea noastră! Şi adevărul este de partea noastră! Încercaţi să aveţi curajul acestui moment… [sfârşit înregistrare] “ (Claudiu Iordache – Discurs rostit în ziua de 20 decembrie 1989, în Balconul Operei din Timișoara)

O societate care trece printr-o Revoluție și nu se schimbă este bolnavă!

Gangsterismul românesc la putere! După biata Revoluție pângărită!

Ignoranță, prostie, lașitate, parvenitism, colaboraționism! Ce mai vreți? Tot disprețul! Să sperăm ca iarna lui Cîțu să le vină de hac!

Cum se bat hoții pe colivă la înmormântarea României!

E un miracol felul în care intelighenția, opunându-se de formă Regimului Covid, ignoră piatra unghiulară a Represiunii, inexistența c*vidului însuși! Oligarhia și-a proiectat Alternativele de refugiu ori de scăpare, dacă i se va prăbuși castelul de cărți. Dar Rezistența salvatoare nu va veni de la programe de hârtie ori de la mitinguri lilipute, ci de la victimele și martirii revoltei generalizate împotriva dictaturii! Și doar așa, arestând și rănind și omorând, la disperare, oamenii ieșiți în străzile României, Regimul ucigaș se va prăbuși!

Nu a existat regim post-decembrist care să-și urască și disprețuiască poporul precum guvernul acesta – popor pe care îl conduce la teamă, la izolare, la intimidare, sărăcie și revoltă! Și totuși, doar o mână de ticăloși!

Nu-mi imaginam în Decembrie că țara mea va naște această colecție de canalii și slugi native care i se închină! Ar trebui să li se afișeze portretele în centrul orașelor! Pentru a nu fi uitați!

Nu trebuie urâți! Dar sunt demni de dispreț național!

Un Guvern de tip Ceaușescu, destituit, judecat, condamnat! A împrumutat Țara, a înfometat-o, a înfrigurat-o, a furat-o, a înșelat-o, a trivializat-o, a păgânizat-o!

“Necerându-i în masă demisia (lui Câțu. n.n.) după acest furt, naţiunea a dovedit că, de această dată, s-a lăsat minţită lesne, dacă nu şi cu mare plăcere, de un ins care a mai fugit şi din SUA cu banii altora, dar a ajuns, totuşi, premier. Ceea ce probabil că-l încurajează să ţintească în continuare până la stele.”

Națiunea mână în mână cu cei ce o jefuiesc? […]

Congresul PNL ar putea aduce o clarificare, dacă, în ciuda neajunsurilor lui, Ludovic Orban câştigă disputa cu Florin Cîţu, aşa cum ar fi bine pentru ţară şi pentru Europa. Până atunci, moţiunea de cenzură ar putea fi o cale bună de a sili PSD să-şi scoată masca şi să arate naţiunii fie că a rămas fidelă propriei naturi şi, deci, şi cleptocraţiei, fie că şi-a schimbat şi năravul, odată cu părul. Dar nici un demers, moţiune sau alegere internă nu vor soluţiona problema ţării, dacă românii nu se activează, înţelegând care e miza aflată în potul potenţat de uriaşele fonduri europene. Sesam li se va deschide cacialmiştilor, dacă naţiunea nu se mobilizează, arătând hoţilor pisica, ori de cîte ori o mint, o pradă şi iar o mint, dând vina pe victimă, spre a-i face scăpaţi pe făptaşi. “(Deutsche Welle, 2.09.2021)

Nu vor să vorbească despre Trecut mai ales răufăcătorii lui!

O definiție pentru solidaritatea tâlharilor: Clasa politică.

Dacă încet-încet nu o să vă mai găsiți locul în lumea voastră, să vă amintiți de ce!

“După ce le-am avut pe toate: președintele Ion Iliescu, un fost nomenclaturist comunist, președintele Traian Băsescu, un fost securist la Anvers, președintele Klaus Iohannis, anchetat pentru dobîndirea de case cu acte false, premierul Adrian Năstase, condamnat pentru corupție, președintele PSD Liviu Dragnea, condamnat pentru alegeri, primul ministru Florin Cîțu, condamnat în SUA pentru conducere sub influența alcoolului/drogurilor, asta ne mai lipsea: ca viitorul președinte al României să fie fiul unui fost torționar securist, în persoana lui ALEXANDRU RAFILA! Vă dați seama, stimați cititori, cum ar arăta o campanie electorală pentru Președinția României cu următorii protagoniști: fiul torționarului Alexandru Rafila, contra bețivanului Florin Cîțu, între ei strecurîndu-se și Dacian Cioloș, cel care era în poarta Doinei Cornea, ca soldat al trupelor de securitate? Toți fiind nu numai agreați de Sistem, ci chiar sprijiniți vârtos.” (Ioan Spânu)

Generația noastră nu va mai trăi să vadă România reîntregită cu Basarabia! Dumnezeu știe! Nu este demnă!

Dacă nu vor ieși din anchilozarea lor vor afla curând, de la televiziuni, că deja le-a fost vândută pe doi bani Țara!

Națiunea română ține șarpele la sân și îl încălzește! Cu atâția români fără caracter, nu va rezista mult în grădina lui Dumnezeu!

Iresponsabilitatea românească la începutul toamnei 2021, la aproape 32 de ani de la Revoluția din Decembrie. Și mă întreb, cu suferință în suflet, dacă victimele prezentului nu își vor merita nenorocirile viitorului!

Toți se plâng de lipsa banilor dar de lipsa de minte, nu! Proverb evreiesc.

Greva de gândire, greva de luciditate, greva morală! Din păcate, marii vinovați vor suferi ultimii! Membrul de partid cu gândirea de implant Covid!

Cât de ticălos trebuie să fie un conducător de tip Merkel ori Macron care forțează voința oamenilor obligându-i să se v*xineze fără acceptul lor! Și asta cu sprijinul oamenilor de nimic, prea grijulii să-și ducă și pe mai departe existența lor subalternă! Cel puțin, acum Dumnezeu poate alege!

Deocamdată victimele râd prostește!

Ciudat, cei care iau partea năpăstuiților sunt primii pe care năpăstuiții îi hulesc!

„Masele nu s-au însetat niciodată după adevăr. Ele resping dovezile care nu sunt pe gustul lor, preferând să idolatrizeze eroarea, dacă eroarea le seduce. Oricine le poate hrăni cu iluzii devine cu ușurință stăpânul lor; oricine încearcă să le risipească iluziile este întotdeauna victima lor”. (Gustave Le Bon)

Există deținuți care după eliberare vor să se întoarcă la celulele lor!

“Ne-am trădat libertatea, ne vom trăda și umanitatea!” (Lordul Jonathan Sumption)

Statul împotriva Societății! După ce Societatea a fost invadată de Vaccinați!

“Cred ca trăim cea mai oribilă perioadă din istoria României, cînd o mână de tîlhari trădători de țară, profitînd de o conjunctură exacerbate, ne împiedic, să protestăm față de nelegiurile lor – ei vor să ne oblige astfel să recurgem la insurecție ca singura soluție pentru salvarea patriei?” (Dan Cristian Ionescu)

Tâmpiții de bună voie! Ei sunt, pur și simplu, și de altceva nu le pasă!

„Proștii mor, dar prostia este nemuritoare!” I. L. Caragiale.

A tulbura viața imbecililor este datoria cugetătorului contemporan!

“Omul de masă, astfel produs, trebuie să fie tratat precum ceea ce este: o vită! Și trebuie să fie supravegheat la fel cum trebuie păzită o turmă. Tot ceea ce conduce la adormirea lucidității sale este bun, din punct de vedere social, iar ceea ce ar amenința să îl trezească trebuie să fie ridiculizat, înăbușit, combătut. Orice doctrină care ar pune sub semnul întrebării sistemul trebuie să fie desemnată drept subversivă și teroristă, iar cei care o susțin vor fi apoi tratați ca atare”. (Anders Günther, „L’Obsolescence de l’homme”, 1956)

Purtătorii de Mască sunt printre primii analfabeți funcționali ai planetei! Le datorăm marasmul viitorului! Pregătiți-vă să mâncați ierburi, să vă vindeți casa, viața. Pe nimic. Pregătiți-vă să deveniți Numere!

După ce va fi încheiată campania abjectă a purtării măștii, mascații vor ieși în stradă pentru a protesta împotriva revenirii Libertății cu obrazul liber pe care l-a avut când a fost născută!!

Masca! Ce desfigurare mai hidoasă a chipului omenesc?

Pas cu pas! O lume întreagă de oameni cândva liberi, arestați la lumina zilei! Un program de penitenciar!

Câinii credincioși ai cov.i.d.u.l.u.i! Liderii, oligarhia, elita și mass-media! Plus victimele kamikadze!

„Eu cred că suprapopularea umană este problema fundamentală pe Pământ astăzi. Noi, oamenii, am devenit o boala: „Virusul-Om”. Primele mele trei obiective principale ar fi: reducerea populatiei umane la aproximativ 100 de milioane în întreaga lume, distrugerea infrastructurii industriale şi în al treilea rând să văd cât mai multe zone pustii.” (Dave Foreman)

“Omul magic, marea vedetă a imaginarului controlat, omul video, ieşit în calea imundelor necesi¬tăţi psihice ale publicului, angajându se să le satisfacă, omul virtual ce domneşte invizibil peste supravieţuirea noastră înfricoşată, per¬suasiv linguşitor al consensului malefic, vedetă a populaţiilor bova¬rizate, cu „conştiinţa îngustată“, beneficiare ale amăgirii perpetue în ţara căutării zadarnice a „unei lumii a iubirii“, şi star al televiziunii globale, subiect al juisării şi sâmbure al prostiei inculcate mulţimilor („asistăm la o împuţinare, la o diminuare a vieţii mentale a fiecăruia“ – Mihai D. Ralea), este trimisul lui.” (Claudiu Iordache – Polul de Putere, 2002)

Clasa politică sau lazaretul societății?

Noul război mondial, în care cuceritul nu se mai împotrivește!

Doar o generație de capitularzi, de învinși!

Niciodată această Țară n-a “datorat” atât de mult jefuitorilor care au sărăcit-o vreme de 30 de ani!

Frica tâmpă de moarte!

Covidul-fantomă! Încă nimeni nu a pus mâna pe el!

Patria Mumă sau un sanatoriu al canceroșilor pentru oamenii sănătoși?

“Miopia persistă, iar „cei care cu siguranță vor să moară idioți” o iau mereu de la capăt, cu același refren: „Dați pagina mai departe, uitați trecutul!” (Andre Glucksmann)

Au existat în istorie diplomați români care în tratativele cu cu alții s-au scuzat că sunt români!

Din ce în ce mai multe sunt statele în care Libertatea este o ficțiune!

Ați votat, oare, pentru ca o Leyen, o Merkel ori un Macron să hotărască viața voastră?

Jena cu care românii post-decembriști rostesc cuvântul Revoluție!

În aceste vremuri România este ca o slugă în căutare de stăpân! Dar câți stăpâni mai vor să aibă pe cap o țară fără stăpân?

Câți mari scriitori n-au scris disperați și sufocați de mulțimea tâmpă din jurul lor!

Instinctele paranoice nu dispar, nu se vindecă! Cazul demnitarilor de la putere! Mai devreme sau mai târziu își vor da iar în petic! Cazul prim ministrului ori a ministrului sănătății, ambii bolnavi de paranoia în serviciu! De ce cred ei că au mai multă importanță decât ceilalți români? De cred ei că România este în subordinea lor?

Nici o elită politică nu se gândește la țara ei altfel decât ca la un lan ce trebuie jefuit! Și cu toate astea, Grâul se răzvrătește din ce în ce mai rar!

Noua jucărie a despotismului: Masca!

Asediul medicilor sperjuri asupra sănătății oamenilor sănătoși! Despre conștiință în halat alb, de sus în jos, abia de mai putem vorbi!

„La cum crește numărul de cazuri Covid, mai ales cele de ATI, o să ne iasă pe nas vara asta. Parcă văd că iar o luăm de la capăt cu restricțiile din septembrie. Iar o să rămână pe afară pacienții cu alte patologii, cel puțin cei oncologici vor plăti un mare tribut. Dacă iar ajungem la învățământul on line, nu știu ce se alege de educația generațiilor acestea. Și când te gândești că totul depindea de opțiunea de vaccinare, de apetența publică spre scenarii dubioase”, este opinia medicului gălățean. „Încă un an ca cel prin care am trecut și o să ne dereglăm rău cel puțin psihic. Parcă văd că până la urmă opinia va fi de tip spartan, cine crapă, crapă, cine scapă și-a știut interesul. Până la urmă, om trăi, câți om trăi și o să vedem ce se alege”, precizează medicul gălățean Paul Ichim.

Din nou și de la capăt! De doi ani de zile, cu al noulea vaccin!

Ați auzit de vreo oaie care să se oprească pe buza prăpastiei?

Imbecilul modern! Altfel, dacă nu ești atent, pare un om obișnuit!

V-ați gândit vreodată la cei ce sunt, cu adevărat, profitorii covidului?

În stânga frontierei mii de c0vizi, în dreapta frontierei nici un covid! Ghiciți unde?

Teribilă expresia: Ca boul la Poarta Nouă!

Să dirijezi Oda Bucuriei cu masca pe figură!

S-a dat liber la Gândire! Dar nu există clienți!

“Păi, dacă doar Irlanda mai întrece România la îndobitocirea populației sale, ce pretenții să mai avem! Ajunge 3% pentru educație, e chiar prea mult pentru românii ăștia ce sunt ca niște oi tocmai bune de disprețuit! Cine-i disprețuiește pe români? Ei, asta-i bună! Chiar cei aleși de ei de fiecare dată! Dar, desigur, există o explicație pentru această alegere… Oricine-ar fi vremelnic la conducerea Patriei face mereu la fel: îl condamnă pe român la prostire, la îndobitocire.” (Eugene Matzota)

Din scrisoarea către un prieten: “Mă simt cum e lumea din jurul meu! Foarte veselă, foarte șic! Nu am văzut de mult atâția proști fericiți! Un cretinism juvenil ce mă face să cred că prostia este un v1rus! Fie el un v1rus cu coroană! Coronavirus!“

Intoxicare de tip bolșevic: Cărtărescu în manualele școlare!

Frica dezlănțuită care divulgă caracterele! Dar nu mai mare decât frica de adevăr!

Nu mai pierdețI timpul! Nu prăjitul la soare în timpul mitingurilor rarefiate, ci, pur și simplu, refuzul explicit și controlat al voturilor națiunii! Doar de asta se mai tem! Altfel, ce diferență este între ciolacu de la pnl, cîțu de la psd și barna de la udmr?

Nu există “răul cel mai mic” în politica românească! Există numai un rău din ce în ce mai mare!

Dan Barna: „Am arătat că se poate cu o nouă generaţie de politicieni”!

“Avem clasa politică perfectă pentru destrămarea României!” (George Damian, Istoric)

Oare nimeni nu se întreabă care este punctul O al declinului românesc?

De câte ori dau de naiba românii îl cheamă în ajutor pe Dumnezeu! Chiar și atunci când fură icoanele din biserici!

Jefuirea statului român a asigurat o prosperitate perversă! Marii câștigători: nomenclaturiștii, securiștii, profitorii, parveniții, penalii…. Au fost primii mascați!

Întoarcerea mafaldelor: “Dr. Adrian Streinu-Cercel, președintele Comisiei de Sănătate a Senatului, crede că vor veni alte două valuri cu alte variante ale virusului. În opinia lui, masca este singura care ne protejează, bineînţeles, în afară de vaccin. „Nu este problema dacă vine sau nu al patrulea val, pentru că al patrulea val este în momentul de față în fața noastră. Faptul că la Terapie Intensivă au început să se adune pacienții, denotă clar acest lucru. Practic, pacienții care sunt în Terapie Intensivă reprezintă acel procent de 5% de cazuri severe și dacă facem calculul înapoi, o să vedeți câte cazuri sunt în realitate, în spatele acestui procent de 5%, deci a numărului de pacienți care sunt în Terapia Intensivă.”

”Guvernul se teme, noi avem un Guvern foarte temător și foarte ezitant, chiar puturos (…). Să fim serioși, știam că vine valul patru de patru luni. Ce s-a făcut în aceste patru luni, în afară de nenumărate concesii făcute operatorilor privați? Nimic” (Sorin Paveliu, Expert în politici de sănătate de la Societatea Academică din România)

Remember: “Scriitorul Gabriel Liiceanu a declarat, vineri, la ceremonia de decorare de la Cotroceni, că presedintele Traian Băsescu a fost la înălțimea unei bune părți a intelectualității din țara asta și a adăugat că intelectualii s-au recunoscut cu valorile lor în activitatea președintelui, transmite Mediafax. Dumneavoastră ați spus în cuvântul pe care ni l-ați adresat că nu știți dacă ați fost la înălțimea exigențelor măcar a unei părți din intelectualitatea română. Fac parte din acei cărora li s-a lipit eticheta de intelectual al lui Băsescu și aș vrea să spun cu această ocazie că ați fost la înăltimea unei bune părți a intelectualității din țara asta. (…) Asta înseamnă tocmai că s-au recunoscut cu valorile lor în activitatea dumneavoastră”.

Până și deconspirarea Securității a fost făcută de securiști! Până și istoria Revoluției a fost scrisă de-ai lor!

Pe când reabilitarea lui Ceaușescu?

“Securitatea – Confiscarea unei Națiuni”:

“Laşilor! De zece ani trăiţi în laşitate! În laşitate v-aţi născut, în laşitate aţi trăit, în laşitate aţi rămas şi acum, când o mână de oameni v-au adus libertatea! V-aţi însuşit sacrificiile noastre ca şi cum ar fi fost ale voastre, dar v-aţi bătut joc de ele. Şi de noi! V-am adus lumina, dar voi tot slugi ale întunericului aţi rămas. Noi ne-am riscat viaţa, iar voi vă lăudaţi peste tot cu jertfele noastre, fără să aveţi habar de ce au fost făcute.” (Dan Cristian Ionescu)

„Uitaţi-vă la cimitirele lui Decembrie ‘89. Pentru că, iertaţi-mă că vă reamintesc, în România a avut loc o crimă colectivă. Ştiu, sunteţi dezamăgiţi că totuşi au fost doar 1000 de oameni ucişi. De la şaizeci de mii în sus aţi fi fost şi dumneavoastră indignaţi… Dar o mie… N-aveţi timp de fleacuri…. Încep să mă întreb cine a murit în Decembrie ’89, ei ori noi?” (Călin Nemeş)

Abandonarea Afganistanului după ce atâția ani atâția soldați americani și-a pierdut inutil viața! Familiile îndoliate ar fi trebuit să îi dea în judecată pe ultimii președinți ai unui stat care le-a risipit sângele degeaba! Blestemată este speța sadică, lacomă și bolnavă a politicianismului!

În nici o țară a lumii nu funcționează Meritocrația! Dintotdeauna urcă pe scara puterii doar cei care nu o merită!

Academician Florin Constantiniu :

„De netăgăduit, politica, în România, este sugativa abjecției! Ea absoarbe în mod egal josnicia ascunsă și nemernicia pe față”. Aceste rânduri le-am întâlnit în cartea sumbră a lui Claudiu Iordache, “O Românie de câștigat”, dar a cărei foaie de titlu (și ea este luată în considerație de bibliografii avizați!) adaugă celor de pe copertă: “sau O națiune în descompunere” – Elegie pentru generația mea”, 2006).

De pe coperta a treia, unde sunt prezentate și alte cărți ale lui Claudiu Iordache, culeg aceste caracterizări sau recomandări: “România pierdută (1995) reia tradiția eseistică interbelică printr-o constatare a cărei amărăciune lasă în urmă până și cele mai dureroase afirmații ale lui Emil Cioran” (Dicționarul General al Literaturii Române, 2005); “Singur între români” (1997): “Editura IRINI recomandă această confesiune dura la limita insuportabilului”. Ca și cele două cărți citate, ca și Clasa nevrednică (1997), și “O Românie de câștigat” este scrisă în tonalități întunecate. Este Claudiu Iordache un pesimist de profesie, afectând tragisme de ocazie pentru a-și defini un statut specific? Categoric, nu!

Claudiu Iordache este cea mai curată conştiinţă în România de astăzi; o conştiinţă exemplară, dublată de o luciditate care, dată fiind lumea în care trăim, nu poate fi decât dureroasă. Biografia lui Claudiu Iordache conferă opiniilor sale o deosebită semnificaţie. A fost unul din conducătorii Revoluţiei din Decembrie 1989, la Timişoara, numărându-se printre fondatorii Frontului Democratic Român. Omul care a înfruntat aparatul represiv al vechiului regim a rămas, în următorii 16 ani, un marginal. Claudiu Iordache a preferat să rămână singur, dar să stea drept: drept faţă de el, drept în faţa oamenilor, drept în faţa lui Dumnezeu.

Rămas în afara relaţiilor clientelare de tot felul, Claudiu Iordache este un izolat şi, practic, un necunoscut. La cărţile lui nu se fac lungile cozi ca la volumele „boierilor minţii”, pentru că nu se găsesc publicaţiile, recenzenţii şi moderatorii TV care să înalţe osanale snoabe sau de comandă. Claudiu Iordache a învăţat lecţia: „Dacă nu eşti agreat de sistem, tot ce întreprinzi este sugrumat într-o tăcere înfricoşătoare!”

Când și-a lansat cartea la Librăria „Mihail Sadoveanu” din Capitală, am citat, în cuvântul meu, formula lui Antonio Gramsci: „Pesimismul raţiunii, optimismul voinţei”: cu cât mintea îţi arată că totul merge prost şi totul este potrivnic, cu atât dorinţa trebuie să se încordeze pentru a continua lupta. Atunci, în prezenţa lui Claudiu Iordache – pentru care respectul meu este nemărginit – am spus că sunt gata să devin un soldat sub drapelul lui.

Poate sunt prea bătrân, prea bolnav şi prea scârbit, dar acum, scriind aceste rânduri, nu mă mai simt în stare să onorez promisiunea făcută. Nu cred că mai există „o Românie de câştigat”, există „o naţiune în descompunere”, cu o agonie oribilă şi degradantă. De s-ar încheia mai repede ar fi spre folosul tuturor.”

(Academician Florin Constantiniu – “Dosarele Istoriei” nr.5 (117), 2006)

Claudiu Iordache

Leave A Reply

Your email address will not be published.