25 septembrie – Ziua Mondială a farmacistului

0 339

Biserica noastră are în calendar mai mulți sfinți tămăduitori și vindecători de boli, numiți sugestiv „Sfinții doctori fără de arginți”, cum ar fi Sf. Cozma și Damian (părticele din moaștele lor aflându-se în biserica din Văleni -1519); Sf. Chir și Ioan, Pantelimon, Sf. Spiridon, Sf.Luca al Crimeii, Sf.Nectarie din Eghina, Sf.Ioan Rusul și mulți alții, ocrotitori și binefăcători ai medicilor, farmaciștilor, dar și a celor aflați în suferință.Sfinții taumaturgi (tămăduitori de boli) recomandau pe lângă tratamentul medical ( care vindeca bolile trupești) și un tratament spiritual, anume postul, rugăciunea, spovedania și împărtășania, care să vindece bolile sufletești.

Sf. Ierarh Nicolae este considerat, potrivit tradiției, octotitorul farmaciștilor.

La noi, în târgul Romanului, prima farmacie a apărut în preajma bisericii „Precista Mare”

la inițiativa marelui episcop Veniamin Costachi (viitor Mitropolit al Moldovei), în anul 1798, numindu-se SPIȚERIA MINERVA, pe considerentul că este foarte necesară o farmacie în preajma Spitalului „Precista Mare”, care funcționa sub tutela Mănăstirii.

Au trecut de atunci 223 de ani și farmaciștii noștri și-au câștigat respectul și prețuirea din partea tuturor, prin priceperea și dăruirea ce le-au pus necondiționat în slujba semenilor.

LA MULȚI ȘI BINECUVÂNTAȚI ANI tuturor farmaciștilor, astăzi la zi aniversară, cu toată prețuirea și recunoștința noastră!

(Imaginea pe care o postez este o grafică ce prezintă turnul și Piața Precistei Mari, în sec.al XIX.lea și prima farmacie romașcană: Spițeria Minerva.)

(Preot Florin Tuscanu)

Leave A Reply

Your email address will not be published.