România revine în Ghencea după 12 ani!!! Top 5 partide all-time jucate aici!

0 545

Tricolorii revin pe stadionul Steaua după 12 ani și o lună, ultima partidă jucată în Ghencea fiind tot în preliminarii de Mondial, ediția 2010, un 1-1 cu Austria. Mâine ne trebuie victoria!

Devenită o arenă modernă a fotbalului românesc și chiar european, Steaua primește din nou echipa națională! Este o revenire după mai bine de un deceniu în Ghencea, stadion de tradiție legat de istoria primei reprezentative. Construcția noii arene a început în 2019 în cadrul programului EURO 2020 iar inaugurare oficială printr-o partidă disputată a avut loc în iulie 2021. Vechiul stadion fusese inaugurat în 1974.

Într-un clasament all-time al arenelor românești care au găzduit echipa națională, vechiul Steaua se află pe o poziție fruntașă, cu 66 de partide în care românii au susținut din tribunele roș-albastre evoluția tricolorilor.

Dacă despre ultimul meci disputat aici am amintit, să ne întoarcem la primul disputat vreodată în Ghencea de România. La trei ani de la inaugurare, în 1977, România-Turcia 4-0 în ultima ediție a Cupei Balcanice, partidă în care naționala lui Ștefan Covaci se impunea prin golurile lui Dudu Georgescu, Liță Dumitru, Iosif Vigu și Anghel Iordănescu.

Din cele 66 de partide jucate, am selectat ultimele 5 care marchează performanțe importante ale naționalei noastre și care se doresc a fi prilejul unor amintiri frumoase din care să ne găsim și o motivație în plus pentru continuarea istoriei. Iată care ar fi acestea:

România – Spania 3-1 (1988) – preliminarii EURO 1988

Cu peste 30.000 de fani alături, România lui Ienei a condus cu 3-0 la pauză o echipă în care apăreau Butragueno, Camacho, Sanchis, Goikoetxea și Zubizarreta! Golurile lui Pițurcă, Mateuț și Ungureanu au contribuit la o victorie de pus în ramă în istoria echipei noastre naționale.

România – Danemarca 3-1 (1989) –  preliminarii CM 1990

După 0-3 la Copenhaga, peste o lună doar, tricolorii aveau nevoie de victorie pentru calificarea la Mondialul italian. Și au obținut-o spectaculos, deși conduși din minutul 6! Revenirea s-a scris prin două goluri Balint și unul Sabău în fața nordicilor cu frații Laudrup și Peter Schmeichel în efectiv.

România – Țara Galilor 5-1 (1993) – preliminarii CM 1994

O primă repriză fenomenală a tricolorilor, 5-0 la pauză cu o echipă redutabilă în care jucau Saunders, Rush, Southall, Giggs sau Hughes. Lupescu și Hagi au avut fiecare câte două goluri marcate, Balint a completat lista, drumul spre World Cup se concretiza tot mai mult prin Ghencea!

România – Belgia 2-1 (1993) – preliminarii CM 1994

Cea mai mare asistență din istorie în Ghencea la un meci al tricolorilor, aproape 40.000 de oameni! Și un succes esențial pentru calificare, goluri Răducioiu și Ilie Dumitrescu, împotriva unei trupe cu Preudhomme, Van der Elst, Scifo și Wilmots. România lui Iordănescu promitea parcursul din SUA!

România – Portugalia 1-1 (1999) – preliminarii EURO 2000

Remiza care a confințit practic participarea noastră la EURO, în fața unei echipe lusitane de vis, cu Figo, Couto, Rui Costa, Paulo Sousa, Sa Pinto și Joao Pinto, plus Vitor Baia în poartă! Golul lui Hagi a adus României lui Pițurcă un punct de aur și o calificare de reper în istoria tricolorilor.

(Statistică realizată de Federația Română de Fotbal)

Leave A Reply

Your email address will not be published.