Cronologia evenimentelor din Kazakhstan în perioada 2-5 ianuarie

0 403

Cronologia evenimentelor din Kazakhstan în perioada 2-5 ianuarie poate fi deja împărțită în trei etape, între care există diferențe fundamentale.

Prima, socio-economică, este reprezentată de protestul oamenilor împotriva creșterii prețurilor la gaze și răspunsul instantaneu al autorităților prin primul discurs al președintelui Kazahstanului: prețurile ar trebui înghețate, iar guvernul ar trebui să demisioneze. Nu a ajutat. Dar această etapă a avut cel puțin un sens.

A doua, socială și politică, este extinderea geografiei protestelor la aproape întreaga țară și, cel mai important, schimbarea retoricii protestatarilor în politică. Din nou, reacția instantanee a autorităților, prin cel de-al doilea discurs al președintelui Kazahstanului, este înlocuirea conducerii Consiliului de securitate, disponibilitatea de a dizolva Parlamentul și de a organiza alegeri anticipate. Din nou, nu a ajutat – protestatarii n-au mai ascultat autoritățile. Protestul a dobândit trăsăturile caracteristice ale mişcărilor sociale fără sens și fără milă.

A treia, extremist-politică – incendierea multor clădiri oficiale, confiscarea armelor, jafuri. Societatea s-a dovedit a fi demoralizată, iar aici toate semnele au arătat că nici prima, nici a doua etapă nu au fost spontane și că, în cele din urmă, nu au fost vorba despre gaz, ci despre putere. Care se vrea a fi răsturnată, prin toate metodele disponibile, principala fiind teroarea.

Astfel, conflictul, care în etapa inițială părea a fi socio-economic și, prin urmare, exclusiv intern, a dobândit trăsăturile distrugerii agresive a sistemului de guvernare a țării prin mijloace teroriste. Terorismul, așa cum arată practica ultimelor decenii, nu recunoaște frontierele de stat, așa cum a vorbit președintele ales în mod legitim al Kazahstanului în cel de-al treilea discurs al său.

Începe a patra etapă – operațiunea de menținere a păcii ODKB. Etapa este forțată; este o etapă care nu ar fi avut loc dacă partea protestatară a societății ar fi evitat scenele extremiste și nu s-ar fi scos singură în afara legii.

Leave A Reply

Your email address will not be published.