Învățăminte militare trase din derularea evenimentelor din Kazakhstan

0 460

Primul pas în soluționarea problemei este acela de a înțelege cu ce tip de forțe s-au confruntat autoritățile din Kazakhstan.

Dauren Abaev, adjunctul șefului administrație prezidențiale din Kazakhstan a declarat că protestele din ţară au început paşnic şi brusc totul a trecut sub controlul provocatorilor. Esențială în coordonarea simultană a acțiunilor violente îndreptate asupra unor ținte dinainte stabilite, a fost folosirea comunicațiilor secretizate de către manifestanți. Adică utilizarea unor stații de emisie recepție gestionate de servere de ultimă generație, din exteriorul Kazakhstanului. Pe care serviciile secrete și armata națională nu le-au putut intercepta. Un centru unic de comandă a coordonat pregătirea și îndrumarea întregii acțiuni teroriste. Președintele kazah Kassym Jomart Tokayev a recunoscut acest aspect, într-un discurs adresat națiunii pe 7 ianuarie. El a spus că ”organele de drept și armata nu au avut rezultate. A devenit clar că ne lipsesc forțele speciale, echipamente speciale și mijloace speciale”

Militanții, au avut în rîndul lor specialiști în PsyOps ( operațiuni de război psihologice ), capabili să manipuleze atitudinile oamenilor. Aceștia au urmărit cu prioritate transmiterea în direct a dezinformărilor gata pregătite, din studiourile de televiziune. Spre norocul autorităților, teroriștii care au ocupat clădirea postului de televiziune Mir, n-au reușit să controleze și turnul de televiziune Koktobe din Almaty, unde se află antena de emisie. Ca o concluzie, neîndeplinirea misiunii de acaparare a mass media din Almaty, a cîntărit enorm în ratarea loviturii de stat.

Planificarea acțiunilor a fost una tipică operațiunilor de comando, cu comandă unică.

O grupare numeroasă ( Alpha ) constituită din mai multe subgrupuri, a acționat simultan în Almaty și în orașe din sudul și vestul Kazakhstanului, cu scopul instaurării terorii asupra populației civile, dispersării și împiedicării intervenției forțelor de ordine. Misiunea grupului Alpha s-a concretizat în ocuparea și incendierea clădirilor administrative, jefuirea magazinelor și băncilor, crearea de baricade în toate zonele, încercarea de ocupare a aeroportului Almaty. Dauren Abaev a menționat că printre teroriștii cu pregătire ridicată de luptă și cruzime brutală care i-au împușcat pe membrii forțelor de securitate, au fost și lunetişti.

Scopul tactic al grupului Alpha a fost de fapt o diversiune sîngeroasă care să acopere al doilea grup ( Bravo ), care executa atacuri țintite asupra a zeci de magazine de arme, depozite de arme și muniții ale armatei și a secțiilor de poliție, etc.

Fostul consilier al președintelui Nazarbayev, Yermukhamet Yertysbayev crede că teroriștii au avut complici în țară. ”Trădarea unui număr de oficiali și ofițeri ai legii a împiedicat dejucarea planurilor teroriștilor”. Potrivit acestuia, cu 40 de minute înainte de atacul asupra aeroportului din Almaty, s-a dat ordin de îndepărtare a dispozitivului de securitate. Yertysbayev s-ar putea să aibă dreptate, mai ales că Serviciile de informații din Kazakhstan n-au descoperit niciun indiciu legat de pregătirea clandestină a atacurilor teroriste, deși 20.000 de atacatori specializați au acționat numai în Almaty.

Consecințe.

Abia după 3-4 zile de haos, ordinea constituțională a fost restabilită într-o oarecare măsură, în toate regiunile, clădirile administrative și infrastructura strategică au fost eliberate și plasate sub protecție militară. Granițele au fost închise și 70 de puncte de control a deplasărilor, au fost instalate în țară. Mulți șefi ai administrațiilor regionale și ai forțelor de ordine au fost destituiți. Totuși președintele kazah Kassym Jomart Tokayev a declarat că ”militanții nu au depus armele și continuă să comită crime sau să se pregătească pentru ele. Lupta împotriva lor trebuie pusă capăt. Operațiunea de luptă pentru curățarea Almaty de teroriști este efectuată de serviciile speciale din Kazakhstan”.

Ministerul Afacerilor Interne din Kazahstan a anunțat că 3.811 participanți violenți la revolte au fost reținuți, 26 de persoane care atactat forțele de ordine cu arme de foc, au fost omorîte, 26 au fost rănite. RIA Novosti a citat surse din procuratura Kazahstanului care au declarat că „printre teroriștii reținuți în Kazahstan, sunt mulți cetățeni străini, plătiți pentru a executa fapte criminale”.

La solicitarea președintelui Kassym Jomart Tokayev, Rusia a trimis 3.000 de militari în Kazahstan, Belarus 500, Tadjikistan 200 și Armenia 70. Peste 70 de avioane Il-76 și 5 An-124 au transportat contingentul rus de menținere a păcii al forțelor OTSC în Kazahstan. Este vorba de subunități din Brigada 45, din Divizia 98 și din Brigada 31 Separată, toate aparținînd Forțelor Aeropurtate.

Care este rolul militarilor ruși.

Mandatul conferit de Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO) este de a nu participa la operațiuni de luptă din Kazahstan, sarcinile forțelor de menținere a păcii, fiind în mare măsură protecția instalațiilor vitale. Subunități din cadrul Diviziei 98 Desant-Asalt asigură controlul aeroportului internațional Nur-Sultan, sediului Statului Major General al Forțelor Armate și clădirea centrului de televiziune Kazmedia.

O subunitate independentă din Forțele pentru Operații Speciale ale Federației Ruse asigură paza Palatului prezidențial din Nur-Sultan, a Băncii Centrale și a Comitetului de Securitate Națională din Kazahstan. Subunitățile Brigăzii 45 Destinație Specială au fost dislocate în sud-estul Kazahstanului, asigurînd paza aeroportului internațional Almaty, a Centrului operativ întrunit de apărare antiaeriană Federația Rusă- Kazahstanului din Almaty. Alte subunități ale brigăzii 45 au fost dislocate la Shymkent, oraș cu 1,1 milioane de locuitori, al 3-lea ca mărime, unde păzesc Baza 602 Aeriană și alte obiective administrative din localitate. Subunitățile Brigăzii 31 Desant-Asalt au fost dislocate în partea de est a Kazahstanului în localitatea Ust-Kamenogorsk, centrul administrativ al Kazakhstanului de est, zona industriei extractive. Alte subunități ale brigăzii 31 asigură paza instalațiilor Kazatomprom din nordul țării, compania nucleară națională din Kazahstan.

Separat de acestea, în sprijinul unităților antiteroriste locale, pot acționa și unități ruse de mică anvergură, precum cea de neutralizare a efectelor PsyOps, operațiilor de război psihologic ( cotra-diversiune ) și unități de recunoaștere. De exemplu, un grup de recunoaștere aeropurtat rusesc utilizează sistemul RB-341V Lieer-3. Prin drone ( avioane și elicoptere de cercetare silențioase, fără pilot ) se captează și transmit non-stop imagini video sau se colectează date dintr-un spectru larg de frecvențe – SIGINT ( signals intelligence ), chiar și din rețelele GSM. Atunci cînd se descoperă o rețea dubioasă, blochează prin bruiaj, doar semnalul unora din emițătoare, anume selectate dintr-o rețea.

Această măsură previne transmiterea ordinelor pe cale ierarhică către teroriști. Aria bruiajului, se concentrează pe ținte ochite, aflate într-un raion cu raza de 6 km. Platformele aeriene rusești mai funcționează și ca releu de legătură radio pentru militarii din Kazahstan care acționează în mediul urban, unde emisia este ecranată de clădiri. Trupele aeropurtate ruse mai dispun de un alt sistem bazat la sol, pe o autospecială 8×8 : RP-377LA Lorandit, care este compus din stații puternice de cercetare a surselor de emisie în frecvență și de stații de bruiere selectivă, toate în gama 3 MHz -3 GHz.

Un alt grup rusesc este specializat în recunoașterea specială, efectuată de personal militar cu înaltă pregătire. În cazul nostru, militarii ruși sunt instruiți pentru infiltrarea în în ascuns, în rîndul teroriștilor, cu scopul colectării informațiilor HUMINT. Permițând anticiparea viitoarelor acțiuni, depistarea rețelelor sau modalităților de transmitere a dispozițiilor ierarhice, depistarea liderilor teroriștilor și plasarea de dispozitive de localizare permanentă a lor.

La fel ca și contingentul din Siria, cel din Kazahstan este integrat în rețele ale sistemului centralizat MK VTR-016, ale ministerului Apărării din Rusia, prin utilizarea sistemului Auriga-1.2V. Sute de mini-stații mobile portabile de transmisie video, aflate în zonele de responsabilitate repartizate militarilor ruși în Kazakhstan, transmit în timp real la Moscova, informații secretizate, utilizînd sateliții de comunicați militari ai Rusiei. Datorită serverul Huawei, cel mai performant din lume, aceste transmisii sunt greu de interceptat și bruiat. Auriga-1.2V permite ca în sala operațiilor de la Statul Major al Trupelor Aeropurtate ruse, în absența factorilor perturbatori, ofițeri cu multă experiență să optimizeze acțiunile subordonaților lor din teren.

După ocuparea Irakului, trupele de ocupație americane aveau mari probleme grupurile de insurgenți suniți care răpeau cetățeni occidentali. Pentru a penetra aceste grupuri, forțele pentru operațiuni speciale americane au creat o operațiune dirijată, legendînd propriul grup de ”răpitori”, în care cei ”răpiți” erau ofițeri acoperiți ai serviciilor de informații, din mas media statelor aliate ale SUA. Cred că vă mai amintiți de Marie Jeanne Ion și de Florence Aubenas. După ce acest grup își cîștiga notorietate prin difuzarea de clipuri video, preluate de media irakiană și internațională, atrăgea atenția grupurilor autentice de insurgenți care se ofereau să îi preia ele pe cei ”răpiți”. În acest mod s-a reușit descoperirea ascunzătorilor și arestarea grupurilor de insurgenți autentici din Irak.

Militarii ruși dovedesc că au învățat din inovațiile celor americani în lupta cu insurgenții din Irak. Specialiștii ruși în PsyOps au ajuns la concluzia că e mai simplu să le arunce o momeală celulelor de teroriști decît să le caute și să le neutralizeze. Așa că, după modelul american au regizat un fals ”Front de eliberare a Kazakhstanului” care emite clipuri video pe rețelele de socializare și îndeamnă celulele teroriste care au acționat în revolta din țară, să i se alăture.

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.