Un bărbat din comuna Dumitra (judeţul Bistriţa-Năsăud) a găsit un aparat de zbor de mici dimensiuni, fără pilot, tip aeromodel în apropierea locuinţei.

0 623

Un bărbat din comuna Dumitra (judeţul Bistriţa-Năsăud) a găsit un aparat de zbor de mici dimensiuni, fără pilot, tip aeromodel în apropierea locuinţei. Drona este de tip Orlan-10, de fabricație rusească.

Distanța în zbor până la granița cu Ucraina este de 60 km, ceea ce ar sugera că s-ar fi putut pierde controlul de la sol cu ea.

Există câteva neconcordanțe aici.

👉Dronele tactice de aceste dimensiuni sunt in dotarea brigăzilor trupelor de uscat rusești, asigurindu-le datele necesare de cercetare. De aceea, stația de dirijare are o rază maximă de dirijare : 140 km.

👉Ele se folosesc pentru descoperirea elementelor de dispozitiv ale inamicului și efectuarea corecțiilor tragerilor de artilerie, pe direcția de ofensivă și pe o adâncime care corespunde misiunii imediate, care nu depășește 40 km, conform normelor tactice in vigoare.

👉Brigăzile rusești luptă la Kiev, în Donbas, Harkov, Nikolaev, adică la peste 500 km de comuna Dumitra. Așadar, în zona de graniță a Ucrainei cu România nu există trupe rusești.

👉Zeci de drone de acest tip au fost doborâte in Ucraina că urmare a detectării pe radar. Drona noastră nu a fost descoperită pe timpul zborului de radarul FPS-117 de la Suceava ( rază de acțiune 350 km ) deși acesta este situat la 100 km de punctul probabil de survol al frontierei.

👉Propulsia este realizată de un motor cu ardere internă, ca cel de miniMobra. El este zgomotos la înălțimi mici și cu toate acestea, nimeni n-a auzit nimic. Dacă nu a zburat, cum a ajuns drona acolo ?

Până acum Ucraina a excelat în fabricarea de fake news, urmărind atragerea statelor membre NATO să intre în luptă de partea sa. Armată Ucrainei a doborât câteva drone Orlan-10 și a publicat imagini cu ele, aproape intacte. Drona are o masă de 12 kg, eliminând o parte din sistemele de la bord, arată la fel dar cântărește 6 kg și poate fi dezasamblată și transportată foarte ușor peste graniță, în România. Și „plantată” astfel încât să fie repede descoperită. Prin urmare trebuie să fim foarte rezervați și atenți cu astfel de chestiuni sensibile.

Leave A Reply

Your email address will not be published.