Pentagonul nu înțelege de ce Rusia folosește hipersonicul Pumnal

0 426

E îndreptățită lipsa de înțelegere, întrucît SUA nu deține nicio rachetă hipersonică, iar Pumnalul, ca și Zirconul, este pregătit în special pentru lovirea portavioanelor americane. Racheta Kh-47M2 Pumnal are două trepte care funcționează cu combustibil solid. Ea derivă din varianta cu baza la sol 9K720 Iskander, are o rază de acțiune de 2.000 km, o viteză de Mach 10 (12.250 km/h) și un plafon de croazieră de 10.000-50.000 m. Faptul că avionul lansator este MiG-31K îi asigură o rază de acțiune atît de mare. MiG-31K lansează Pumnalul la viteza Mach 1.8 și înalțimea de 15.000 sau mai sus. Rușii consideră că altitudinea de croazieră a rachetei cea mai avantajoasă este de 20.000 m.

La lansare, avionul lansator sau cel de tip AWACS ( A-50 ) transmite rachetei Pumnal coordonatele țintei, obținute prin sistemul de sateliți GLONASS ( GPS rusesc ). Dacă ținta este fixă, racheta va lua contactul cu solul pe aceste coordonate, așa cum s-a întîmplat și în Ucraina, cu o abatere probabilă de 6m. Dacă ținta este mobilă ( navă de luptă ), în apropierea ultimei poziții a țintei, trei tipuri de senzori de dirijare de precizie ai rachetei Kinzhal, încep căutarea ei și după ce este identificată, racheta execută manevra pentru atac. Kinzhal are în memorie și elementele care fac distincție între un portavion și orice altă țintă navală.

Zborul rachetei 47M2 Kinzhal pînă la țintă durează maxim 15 minute, timp în care ținta nu se poate deplasa mai mult de 10 km față de coordonatele GPS inițiale. La distanța de 50 km de coordonatele GPS ale portavionului țintă, introduse în momentul lansării, intră în funcțiune senzorii de detecție autonomi ale rachetei 47M2 Kinzhal.

Sistemul de rachete AA, bazat la sol MIM-104 Patriot și sistemului naval RIM-67 SM-2ER sunt destinate combaterii țintelor aeriene de mare viteză. Kinzhal este greu de interceptat pentru că timpul avut la dispoziție pentru a acționa, datorită vitezei hipersonice, este extrem de scurt, adică circa 60 de secunde.

Odată cu războiul din Ucraina, presa a descoperit cu surprindere că spre deosebire de rachetele de croazieră americane Tomahawk, cele rusești Kalibr lanseză capcane termice cînd trec prin zona de acțiune a unei baterii de rachete AA. Și nu numai Kalibr dispune de acest dispersor ci și Kinjal. De aceea, apărarea AA este saturată și operatorul radarului de dirijare a rachetei AA, lansată de pe o nava americană, nu poate distinge focosul rachetei Kinjal între cele aproximativ 20 de țintele false, pe care aceasta le împrăștie. Așadar pentru a lovi o rachetă Kinzhal, trebuie lansate peste 20 de rachete AA simultan, în condițiile în care o baterie nu poate trage în acest scurt interval de 60 de secunde decît 8 rachete de diferite tipuri.

Întrucît viteza Pumnalului este de 3-6 ori mai mare ca a celor mai performante rachetei AA americane, probabilitatea ca ea să fie interceptată este de 0,9 %, adică ar fi nevoie de 90 de rachete AA trase și totodată dirijate, nu înșelate de capcanele termice ale Pumnalului, în intervalul de 60 de secunde. Dacă sunt lansate 2 Pumnale la mică distanță unul de celălalt, nu mai fac calcule că dă ajungem la astronomie. E un măcel mai ceva ca Barcelona cu Real Madrid.

Sistemul naval AEGIS, montat pe distrugătoarele și crucișetoarele americane, care însoțește portavioanele în grupurile expediționare, ca și scuturile antibalistice din Polonia și din România utilizează rachete SM-3 block IIA și IB. Acestea sunt concepute pentru interceptarea rachetelor balistice pe timpul zborului de croazieră, la înălțimi cuprinse între 80 și 150 km. Sub altitudinea de 80 km, nu are loc separarea coifului de protecție cinetică a echipamentului de senzori de dirijare și aceste rachete nu pot intercepta nicio țintă.

Datorită vitezei mari pe care Pumnalul o are la impactul cu ținta, transmite o energie cinetică care poate rupe în 2 un portavion, chiar și fără să detoneze încărcătura de luptă.

Dar voi mai bine căscați gura la Zeii Somnului- Mircea Geoană și generalii Antenei 3. Că doar noi am trimis primul satelit pe orbită și primul om în Cosmos.

Leave A Reply

Your email address will not be published.