România – Muntenegru 0-3 (0-1) / Trista seară de iunie

0 463

Înfrângerea din meciul cu Bosnia a fost logică după păcăleala din partida precedentă cu Finlanda, o întâlnire în care Florin Niță și-a jucat din nou, foarte bine rolul de salvator. Din toată mulțimea de jucători români fie că sunt din țară sau străinătate nu poți alege pentru a încropi un ”prim 11” decent. Nu ai de unde. Fotbaliștii români sunt slabi, au un nivel dureros de scăzut al calității. Locul unde suntem acum este unul corect. Pentru a remedia problema trebuie umblat serios la baza de pregătire, la sutele de școli și academii de fotbal unde nu joacă copii talentați. De cele mai multe ori copiii talentați, pentru că sunt parte componentă a unei familii sărace, nu au trecere prin filtrul format din ”gipuri sau merțane!”. Când vom demola acest zid de corupție iar antrenorii vor pune lacăt la buzunare, putem vorbim de o renaștere. Până atunci jucăm cu ce avem.

Revenind la meciul cu Muntenegru nu se pot scrie prea multe cuvinte de bine. Nu ai cum nici dacă ai fi frate cu Sadoveanu sau Corneliu Vadim Tudor. Jocul tricolorilor a fost dezmembrat, construit din bucăți cu câteva străluciri meteorice. Oaspeții au fost mai buni, primii la minge, agresivi atunci când a fost cazul, au știut să profite de lipsa combativă a liniei defensive a României.

Stefan Mugosa a reușit un hattrick de colecție personală marcând în minutele (42, 56, 63). Mugosa, joacă în Coreea de Sud.

Cel puțin din punct de vedere valoric, pe hârtie, Muntenegru este inferioară României dar echipa oaspete a câștigat meciul cu tricolorii prin disciplină, o bună organizare dar și efort susținut.

Ai noștri au încercat in repetate rânduri să pună în pericol poarta adversă prin pase previzibile, centrări slabe și pase filtrante neinspirate. S-a schimbat ceva în bine când a intrat Florin Tănase. Dar când atacul este inexistent este greu să construiești. Greu chiar și cu un Messi în echipă.

Cronologic, ai noștri au început bine meciul, au urcat, spre jumătatea adversă, au dus o luptă de la egal la egal cu adversarul. Adversar care a avut un prim șut la poartă în minutul 25 prin Savicevic. Cinci minute mai târziu, la o eroare gravă a somnolentului Marius Marin, Vesovic a fost la un pas de gol dar, neașteptat, Chiricheș a avut o intervenție bună, deviind șutul muntenegreanului peste poartă.

Oaspeții au deschis scorul în minutul 42. Jankovic a executat impecabil un corner, Niță a uitat că are în față cea mai proastă apărare de când apără, de la juniori și până în ziua azi, a ezitat să intervină iar Mugosa a marcat simplu trimițând balonul, cu capul în plasă. 0-1!

Puteam să egalăm. Da, puteam! Răzvan Marin a șutat din interiorul careului dar Mijatovic a respins balonul în bară și tot la aceiași fază a reținut mingea trimisă cu capul foarte slab de debutantul Ștefănescu.

Repriza a doua a adus prima șansă de gol în minutul 56. În lumina reflectoarelor, tot oaspeții. Mugosa a profitat de indolența lui Chiricheș și a înscris în urma unei centrări perfecte a lui Jankovic. Minutul 61 Pușcaș a reușit să înscrie dar, fatalitate!!! Tușierul a ridicat fanionul pentru o poziție afară din joc. Decizie corectă! Și ce frumos s-a dus Pucaș, cum a alergat, decis, hotărât, nici nu a alunecat….

După acest moment a urmat faza golului 3 al oaspeților. Același Mugosa a șutat din marginea careului mare nefiind deranjat de nici un jucător tricolor. Ar trebui să le dea câte o bere pentru că hattrick-ul realizat este și meritul lor…

În minutul 77 Chiricheș a verificat dacă Niță este concentrat pe fază, a trimis un balon spre proprie poartă, periculos dar fostul portar al Stelei a respins miraculous. E bun Niță! De fapt, singurul jucător roman care merită aplauze.

Cei peste 10.000 de spectatori au scandat în mai multe rânduri demisia în ultima jumătate de oră a meciului.

România, care ocupă utimul loc în grupă, are în mandatul lui Edward Iordănescu o victorie (1-0 cu Finlanda), un egal (2-2 cu Israelul, amical) şi patru înfrângeri (0-1 cu Grecia, în meci amical; 0-2 cu Muntenegru, 0-1 cu Bosnia, 0-3 cu Muntenegru).

România – Muntenegru 0-3 (0-1)
A marcat: Stefan Mugosa (42, 56, 63).
Bucureşti, Stadion Rapid-Giuleşti: 11.657 spectatori
Liga Naţiunilor – Liga B, Grupa a 3-a

Statistică: Șuturi pe poartă 2-3; Șuturi pe lângă poartă 3-5; Lovituri libere 15-17; Cornere 2-5; Intervenții portar 0-2; Ocazii de gol 7-13; Cartonașe galbene 4-3;

Au evoluat echipele:

România: 1. Florin Niţă – 4. Cristian Manea, 6. Vlad Chiricheş (căpitan), 15. Andrei Burcă, 11. Nicuşor Bancu -18. Răzvan Marin (7. Octavian Popescu, 57), 14. Marius Marin (5. Nicolae Păun, 76), 10. Alexandru Maxim (19. Florin Tănase, 46) – 21. Marius Ştefănescu (23. Darius Olaru, 57), 9. George Puşcaş, 13. Valentin Mihăilă (22. Deian Sorescu, 57). Selecţioner: Edward Iordănescu.

Rezerve neutilizate: 12. Horaţiu Moldovan, 16. Ştefan Târnovanu – 2. Andrei Raţiu, 3. Mario Camora, 8. Alexandru Cicâldău, 17. Adrian Rus, 20. Sergiu Hanca.

Muntenegru: 1. Milan Mijatovic – 7. Marko Vesovic, 5. Igor Vujacic, 6. Zarko Tomasevic (căpitan; 20. Nikola Sipcic, 88), 3. Risto Radunovic – 16. Vladimir Jovovic (4. Marko Vukcevic, 46), 19. Aleskandar Scekic (15. Milos Raickovic, 75), 10. Marko Jankovic (8. Drasko Bozovic, 63), 18. Vukan Savicevic – 9. Stefan Mugosa, 14. Nikola Krstovic (23. Viktor Djukanovic, 88). Selecţioner: Miodrag Radulovic.

Rezerve neutilizate: 12. Danijel Petkovic, 13. Milos Dragojevic – 2. Andrija Vukcevic, 11. Fatos Beciraj, 17. Vladan Bubanja, 21. Driton Camaj, 22. Milos Milovic.

Arbitru: Joao Pinheiro; arbitri asistenţi: Tiago Costa, Bruno Alves Jesus; al patrulea oficial: Vitor Ferreira
Arbitru video: Tiago Martins; arbitru asistent video: Fabio Verissimo (toţi din Portugalia)
Cartonaşe galbene: R. Marin (22), Jovovic (38), Burcă (40), Tomasevic (40), M. Marin (68), Milan Mijatovic (80), Manea (90+2), Olaru (90+4).

(Foto / Alexandra Grigorescu)

Leave A Reply

Your email address will not be published.