Europa occidentală, o istorie tristă

0 643

Daca mergeți azi la Roma, nu ratați zona închisorii Mamertina ( unde au fost închisi și apostolii Petru și Pavel ) pentru că în apropiere mai pot fi văzute Scările Gemoniene, aflate în anul 106 între Capitolium (cea mai mica dintre cele 7 coline ale Romei antice) și Senatul Roman. Pe aceste trepte au fost aruncate capul și mâna lui Decebal, marcând astfel debutul sărbătoririi lui Traian, învingătorul dacilor. Scările erau celebre prin faptul ca aici erau adusi învinsii în lupta, iar împăratul hotara soarta lor, îi grația sau îi ucidea, în functie de cum se umileau prinșii în fața lui.

Decebal nu a putut fi umilit, nu s-a lăsat capturat de urmăritorii lui , sinucigându-se. Capul si mana dreapta i-au fost tăiate de legionarul Tiberius Claudius Maximus și predate împaratului Traian, care le-a trimis la Roma, pentru momentul începerii sărbătoririi victoriei. ( Tiberius, avansat pentru asta de Traian “la excepțional” în rang de centurion, a murit de bătrânețe ăn 117, într-un sat mic din Grecia. A avut grijă ca inainte de muri să-si facă o piatră funerară, în care își trece meritele militare, printre care și povestea cu Decebal. O copie de ghips a pietrei funerare a fost oferită de statul grec României și se găsește la Muzeul de istorie).

X

În 1785, austriecii iau corpul lui Crisan, care știind ce-l aștepta s-a sinucis, și așa mort cum era îl trag în țeapă în fața casei părintesti. După 3 zile de expunere, corpul este tăiat bucăti, raspandit apoi prin satele din jur. La fel s-a întâmplat și cu corpurile lui Horea și Closca, după barbara execuție prin tragere pe roată..

Italia, Austria …Europa occidentală, în general, ne jefuiesc de 2000 de ani și tot nu ne-am învățat minte. “ Nu cu argumente filosofice trebuie discutat cu ei, ci cu lancea lui Horea” spunea o altă victima a austriecilor, Avram Iancu.

Leave A Reply

Your email address will not be published.