Armata ucrainiană riscă să fie încercuită la Bahmut.

0 685

În materialul anterior scriam că Armata rusă a făcut 2 pași importanți pentru schimbarea raportului de forțe în Ucraina. Primul a fost retragerea din regiunea Herson, la sud de fluviul Nipru ( pe un aliniament ce nu poate fi trecut de ucrainieni ) și stabilizarea liniei de apărare pe aliniamentul Kupyansk-Kreminna. Al doilea pas a fost preluarea inițiativei și declanșarea de către PMC Wagner a unei ofensive de medie amploare în zona Bahmut. Succesul înregistrat de Wagner pe frontul din nordul Donbas, de la Bahmut, a obligat armata ucrainiană să aducă în această zonă, forțe de pe alte fronturi.

Ulterior rușii au trecut la acțiuni ofensive de mai mică amploare, mai întîi în regiunea Zaporojie, apoi pe alte 5 direcții tactice, printre care și Ugledar, de pe frontul din sudul Donbasului. Deschiderea de noi direcții de atac, a avut drept consecință transferul pe front și introducerea în luptă a tuturor rezervelor disponibile ale Kievului. De aceea, am spus că deschiderea unei noi direcții de ofensivă de către Rusia, ar fi catastrofală pentru armata ucrainiană. Totodată, dacă Ucraina va fi forțată în următoarele 2 luni, să execute o contraofensivă, ca să demonstreze sponsorilor din NATO ce arme formidabile a primit, va pica în capcană. Pentru că armata rusă și-a învățat lecția din toamnă și pentru asta s-a pregătit toată iarna aceasta.

(HARTA 1)

În regiunea Zaporojie și pe toate celelalte 5 direcții secundare, ritmul de ofensivă a rușilor a încetinit pînă cînd s-a oprit. Totuși capcana întinsă de ruși a funcționat, pe aceste direcții fiind aduse și menținute forțe ucrainiene suplimentare. În schimb, pe 31 ianuarie, cîteva brigăzi ale Wagner a ocupat un cătun la nord de Soledar, denumit mai nou de ucrainieni, Sacco și Vansetti, confirmînd ceea ce au am prevăzut anterior, anume că pe acest front rușii accelerează ofensiva ( Harta 1 ). Acesta este un punct de importanță tactică deosebită, deoarece constituie un cap de pod pe malul de nord al rîului Bahmutovka. Dar și o intersecție cu soseaua Bahmut-Siversk. Din această intersecție, spre vest pornește o șosea pe malul rîului Bahmutovka, prin localitățile Vasiukivka, Bondarne și care face legătura cu autostrada M 03 de la Bahmut la Slaviansk.

(HARTA 2)

De la Sacco și Vansetti, brigăzile Wagner pot înainta spre nord către Siversk și spre vest, interceptînd autostrada M 03, traversînd-o. După care schimbînd direcția de înaintare căte sud, ajung la vest de Bahmut ( Harta 2 ). Manevra de forțe și mijloace începută azi de brigăzile din rezerva Wagner poate dura 2 săptămîni și la finalul ei, pe direcția nord, va ajunge la porțile orașului Siversk deținut de ucrainieni ( Harta 3 ).

(HARTA 3)

Satele Parascoviivka și Krasna Gora de la nord de Bahmut sunt pe punctul de a fi ocupate total de o altă unitate Wagner. Prin urmare, pozițiile armatei ucrainiene din interiorul Bahmutului, vor intra în cîteva ore, în bătaia unui număr mare de piese de artilerie cu rază mică de acțiune și a aruncătoarelor de mine rusești. De aceea, unitățile Kievului încep să se retragă, pe rînd, către orașul fortificat Chasiv Yar. O grupare special destinată menține singurul drum de ieșire din Bahmut, cel către Chasiv Yar. Nu pentru multă vreme, întrucît, pe direcția vest, brigăzile Wagner, pornite din Sacco și Vansetti, după ce vor traversa autostrada M 03, vor încerca să învăluiască pe la vest, flancul dispozitivului de apărare ucrainian de la Chasiv Yar. La sud de Bahmut, alte unități Wagner care au curățat fortificațiile de la nord de Klishchiivka mai au de parcurs doar 3 km ca să ajungă la șoseaua Bahmut-Chasiv Yar ( Harta 4).

(HARTA 4)

Bahmutul e complet izolat dinspre est, sud și nord. Dispozitivul său de apărare era alcătuit peste 20 de brigăzi, adică echivalentul a 2 corpuri de Armată, din care 8-10 au suferit pierderi uriașe în personal și tehnică de luptă. Ele au fost rotite și completate cu rezerviști teritoriali, de 3 ori în ultimile 2 luni. De aceea, nu se așteaptă nimeni ca ele să opună o rezistență prea îndelungată.

Leave A Reply

Your email address will not be published.