Duminică se trece la ora de vară 2023. Timpul în Biserică

0 651

România va trece în noaptea de sâmbătă spre duminică la ora de vară. Ora 3 devine ora 4, astfel, duminică, 26 martie, va fi cea mai scurtă zi din 2023 cu doar 23 de ore.

În țara noastră, ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în 1932. Din 1943, practica trecerii la ora de vară a fost suspendată și a fost reintrodusă în România din 1979.

Un grup de parlamentari a propus în anul 2018 renunțarea la ora de vară. Mai multe studii de specialitate arată că modificarea orei nu generează economii, ci din contră, are efecte negative asupra majorității oamenilor.

Pe lângă perturbările psihice cauzate de modificarea bruscă a ceasului biologic, trecerea la ora de vară generează perturbări ale transportului feroviar şi aerian.

Timpul în Biserică

În Ortodoxie, timpul este văzut ca dar al lui Dumnezeu pe care omul îl folosește pentru a se pregăti de viața veșnică prin rugăciune și fapte bune.

O dovadă a acestui lucru sunt slujbele zilnice numite Ceasuri. Ceasurile fac parte din cele șapte laude bisericești. Se găsesc în „Ceaslov” și se citesc în general în mănăstiri la începutul celor patru sferturi ale zilei.

„Fiecare clipă care trece şi omul n-a luat în ea decizia pentru realizarea sa în bine, este o clipă sau un timp pierdut”, a spus Patriarhul Daniel.

„Nu se cuvine să cinstim timpul, nici oamenii, nici materia, ci pe Dumnezeu, cel care a așezat anii și vremurile”, învăța Sfântul Ioan Hrisostom.

Leave A Reply

Your email address will not be published.