Patriarhul Daniel și ierarhul Argeșului au distins un ieromonah care a împlinit o sută de ani

0 525

Arhiepiscopul Calinic al Argeșului și Muscelului și Arhim. Clement Haralam, Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale, i-au înmânat distincții unui părinte cu nume similar, Clement Haralamb, care împlinește ascultarea de Mare Eclesiarh al Mănăstirii Curtea de Argeș. Ieromonahul a împlinit o sută de ani, din care 76 petrecuți în mănăstire. Primul său stareț a fost duhovnicul Paisie Olaru.

Aniversarea a avut loc la vechea Catedrală Arhiepiscopală din Curtea de Argeș, unde Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a oficiat un Te Deum.

La slujbă a participat și Părintele Arhimandrit Clement Haralam, Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale, în calitate de delegat al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

În cadrul ceremoniei, părintele arhimandrit a dat citire Gramatei prin care Patriarhul României a oferit „Crucea Patriarhală” Părintelui Clement Haralamb de la Curtea de Argeș.

De asemenea, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic al Argeșului și Muscelului a dorit să-și  arate aprecierea pentru lucrarea misionară și pastorală a Ierom. Clement Haralamb, acordându-i cea mai înaltă distincție a Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului: „Crucea Basarabă”.

Arhiepiscopul a mulțumit Bunului Dumnezeu pentru că a binecuvântat eparhia cu un părinte duhovnicesc, râvnitor în rugăciune și evlavios în slujire. Pentru aceste calități, dar și pentru altele, ierarhul Argeșului și Muscelului i-a rânduit ascultarea de Mare Eclesiarh al Mănăstirii Curtea de Argeș, misiune pe care a îndeplinit-o foarte mulți ani.

În cadrul ceremoniei, Părintele Andrei Michai, consilier administrativ-bisericesc, a dat citire unui referat în care a prezentat bogata activitate desfășurată de Părintele Clement Haralamb în cei șaptezeci de ani de slujire pe meleagurile argeșene.

Timp de peste 67 de ani, a stat de veghe la racla cu Moaștele Sfintei Mucenițe Filofteia, îndeplinindu-și ascultarea monahală.

Monahul centenar s-a remarcat ca un bun călăuzitor de suflete, fiind apreciat de mulți credincioși și clerici din Argeș și din alte zone ale țării.

Arhimandritul Clement Haralamb s-a născut la Lunca, Județul Botoșani, în 4 aprilie 1923, într-o familie de buni creștini, fiind al doilea prunc din cei șapte dăruiți de Dumnezeu familiei.

În 1947 a intrat în obștea Mănăstirii Cozancea, unde stareț la acea vreme era vestitul duhovnic Paisie Olaru, ale cărui sfaturi le-a păstrat cu sfințenie, dăruindu-le fiilor duhovnicești în scaunul de spovedanie.

În 1948 a fost tuns în monahism, apoi hirotonit ierodiacon și ieromonah.

În 1953, după ce a refuzat propunerea viitorului Patriarh Teoctist de a lucra la registratura Mitropoliei Moldovei, fiindcă scria foarte frumos, și a intrat în obștea Mănăstirii Cetățuia.

În 1956 a devenit membru al obștii monahale de la Mănăstirea Curtea de Argeș, unde a vegheat aproape șapte decenii la racla Sfintei Filofteia.

Foto credit: Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului

Leave A Reply

Your email address will not be published.