Sănătate pentru sate: 130 de persoane din localitatea prahoveană Drăgăneşti au beneficiat de campanie

0 643

Campania „Sănătate pentru sateˮ a ajuns în localitatea Drăgănești din județul Prahova.

O sută treizeci de persoane au fost consultate gratuit de medici specialiști în diferite specialități precum diabet zaharat, pediatrie, dermatologie, endocrinologie, oftalmologie, cardiologie, gastroenterologie, medicină internă, urologie, chirurgie oncologică și ginecologie. Pe lângă consultații, pacienții au beneficiat de investigații EKG, ecografie cardiacă și ecografie abdominală, în acţiunea din 29 aprilie.

Dănuț Prună, coordonatorul voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Naționale, a spus că au participat la acţiune 27 de cadre medicale.

„Din păcate, s-au identificat foarte multe probleme de sănătate ale persoanelor consultate. Au fost depistate afecțiuni și boli în stare grava, de a căror existență cei consultați nici măcar nu știau. De asemenea, au fost și pacienți care au necesitat ajustarea schemei de tratament, o componentă foarte importantă a acestei campanii este screeningul, astfel că persoanele care vin să fie consultate în cadrul activităților noastre, beneficiază și de diverse tipuri de ecografii, lucru dificil de realizat, în mod normal, mai ales în mediul rural”.

Campania „Sănătate pentru Sate” se desfășoară în baza unui protocol încheiat între Patriarhia Română și Ministerul Sănătății.

Dr. Virgiliu-Mihail Prunoiu, medic chirurg oncolog, subliniat rolul evident de prevenţie şi de conştientizare al prezentării la medic.

„Au fost depistate cazuri pe care le-am rezolvat ca și urgențe și unde am putut să dăm oamenilor o mână de ajutor pentru problemele lor. Oamenii au fost bucuroși, au venit cu un pic de teamă, inițial. Este normal, unii dintre ei nu s-au mai prezentat la medic de mult timp. Dar ieșeau bucuroși de la consultaţii, cu zâmbetul pe buze și ne mulţumeau pentru sprijinul acordat”.

La rândul ei, Dr. Amalia Anghel, medic dermatolog, a precizat: „Am găsit două cancere cutanate şi inclusiv două tumori. Destul de greu de diagnosticat pacienții, unii dintre ei neputând accesa ușor serviciile medicale, le-a fost de folos să venim noi astăzi aici. Bineînțeles că lucrurile nu se opresc aici,  dar le-am făcut inclusiv recomandarea de a merge mai departe și a continua tratamentul”.

Printre cei care au avut inițiativa și au susținut acest demers social s-au numărat preoții parohi din cele șase sate ale comunei şi autorităţile locale.

Campania „Sănătate pentru Sate” se desfășoară în baza unui protocol încheiat între Patriarhia Română și Ministerul Sănătății. Până în prezent, în cadrul acesteia, au fost organizate 95 de acțiuni în judeţele Ilfov, Prahova, Maramureş, Argeş, Călăraşi, Giurgiu, Teleorman și Botoșani, care au vizat, ca beneficiari, 12.000 de persoane.

Leave A Reply

Your email address will not be published.