Avocat Virgil Boglea: Sunt convins că FCSB este Steaua!

0 744

Virgil Boglea este membru al Baroului București și membru al Asociației Române de Științe Penale. Este absolvent al Facultății de Drept din cadrul Universității de Vest Timișoara – Studii Universitare și Postuniversitare de Masterat, Științe Penale, specializat în procedură penală. Portofoliu clienți: trafic de droguri, infracționalitate economică, grup infracțional organizat, contraband, etc.

Asociatia Salvați Steaua are ca scop principal promovarea valorilor însușite de comunitățile suporterilor steliști, precum și implicarea activă în vederea clarificării apartenenței palmaresului/denumirii/emblemei echipei prin mijloacele juridice puse la dispoziție de legislația substanțială și procesuală română.

Motivație: FCSB are cei mai mulți suporteri, cu 40,9 % din microbiștii României, de aproape 10 ori mai mulți decât echipa de fotbal a CSA!

FC Steaua (️FCSB) este echipa din România cu cei mai mulți suporteri, arată un sondaj reprezentativ la nivel național comandat de Gazeta Sporturilor și realizat de GfK, una dintre cele mai mari companii de cercetare de piață din lume!

GfK este una dintre cele mai mari companii de cercetare de piață din lume, cu 85 de ani de experiență în știința datelor în peste 100 de țări, printre care și România. Sondajul comandat și finanțat de GSP s-a desfășurat în perioada octombrie – noiembrie, pe un public țintă format din bărbați pasionați de sport și suporteri declarați.

Despre metodologie:

Studiul a fost realizat de GfK România în exclusivitate pentru Gazeta Sporturilor și este reprezentativ la nivel național, pentru populația de bărbați din mediul urban și rural. Acesta a fost realizat în perioada octombrie – noiembrie 2019 pe un eșantion de 1.000 de bărbați cu vârsta cuprinsă între 14 și 65 de ani, care sunt interesați de sport și se declară suporterii unei echipe de fotbal. Eșantionul a fost ponderat pentru a reflecta distribuția populației pe criterii de vârstă, regiune și mărime a localității (eșantion realizat de GfK România în baza datelor oferite de Institutul Național de Statistică). Eroarea maximă de eșantionare este de 3.1%.

Rezultatele anunțate la Gala GSP 2019 arată că FCSB are 40,9% dintre fani, urmată fiind de Dinamo (13,7%), CS Universitatea Craiova (8,8%), CFR Cluj (7,4%), Steaua București (4,8%) și Rapid (4,7%).

Iată clasamentul complet:

CĂREI ECHIPE DE FOTBAL DIN ROMANIA ÎI SUNTEȚI SUPORTER?

 1. FCSB: 40,9%
 2. Dinamo: 13,7%
 3. CS Universitatea Craiova: 8,8%
 4. CFR Cluj: 7,4%
 5. Steaua: 4,8%
 6. Rapid: 4,7%
 7. Poli Iași: 2,8%
 8. Petrolul: 2,2%
 9. Viitorul: 2%
 10. FC Argeș: 2%
 11. U Cluj: 1,8%
 12. ASU Poli Timișoara: 1,4%
 13. FC U Craiova 1948: 1,2%

 Virgil Boglea, avocatul care vrea dreptate pentru Steaua

Reporter: Ce înseamnă Asociația Salvați Steaua și de ce ați decis să vă implicați în conflictul dintre FCSB și CSA privind palmaresul și marca?

Avocat Virgil Boglea : După procesul finalizat în 2014, în care s-a anulat marca Steaua, am făcut ceva ce nu mă gândeam vreodată. M-am retras din a urmări fotbal. Am fost foarte confuz.

Ulterior, când Clubul Sportiv al Armatei a anunțat că își va face echipă, am urmărit acel proiect așteptându-mă că această echipă va fi în liga I.

O persoană din CSA, în 2018, la propunerea mea de a se face o acțiune în repunere în situația anterioară, mi-a răspuns că nu se poate face pentru că echipa de fotbal a fost cedată în 1998.

Atunci am început cercetările pe cont propriu și am ajuns la concluzia că echipa care a preluat istoria este cea din liga I, indiferent de forma de organizare și de persoanele din conducere.

Când am văzut că și peluza nord prin Gheorghe Mustață susține acest lucru, am decis împreuna să creăm o asociație pentru suporteri cu obiectivul de a clarifica problema identității echipei care a activat fără întrerupere în prima divizie naționala de fotbal din 1947 până în prezent.

Reporter: Spre deosebire de Florin Talpan, juristul CSA afișați mult calm în aparițiile publice deși procesul în curs pentru palmares este unul care macină. Cât de imprtantă este stăpânirea de sine pentru un avocat?

Avocat Virgil Boglea: Pentru orice avocat e important să cunoască când și cum să reacționeze. Calmul afișat de mine este generat și de faptul ca sunt convins de ceea ce susțin. Dacă ar fi diferit, probabil ca mi-aș pierde și eu cumpătul.

Reporter: Florin Talpan a precizat în cateva rânduri că a primit amenințări cu moartea din partea unor suporteri. Avocatul Virgil Boglea s-a confruntat pana acum cu un astfel de eveniment?

Avocat Virgil Boglea: Nu, niciodată. Nu există nici temei pentru asta. Eu sunt prieten cu mulți suporteri care au ales o alta tabăra. Până la urma, suntem cu toții steliști!

Reporter: CSA a refuzat în repetate rânduri să să pună la dispoziția judecătorilor mai multe acte, printre care și cel care atestă faptul că echipa „militarilor” a fost cedată în 1998. Asociația Salvați Steaua a anunțat că CSA Steaua este acum obligată din punct de vedere legal să pună la dispoziția justiției mai multe acte care până acum au fost „la sertar”. Ce înseamnă acest lucru?

Avocat Virgil Boglea: La un moment dat vor fi siliți efectiv să o facă. Nu cred ca le va conveni persoanelor din conducere să sufere diferite consecințe juridice pentru ca nu pun la dispoziție informațiile esențiale pe care noi le-am solicitat.

Reporter: Și dacă totuși CSA refuză să prezinte aceste acte invocând tot felul de motive?

Avocat Virgil Boglea: Persoanele din conducere vor fi trase la răspundere: civilă, administrativă, poate chiar penală. Poate chiar să plătească despăgubiri sau amenzi.

Reporter: Revenirea în Ghencea a echipei ros-albastre, este blocată din motive legislative de către CSA. La nivel guvernamental s-a anunțat că s-a creat un cadrul legal pentru ca stadionul să poată fi închiriat. Ce se întâmplă acum și care sunt pașii care trebuie urmați pentru ca echipa istorică, Steaua, cea din liga 1 să revină acasă?

Avocat Virgil Boglea: Aceste aspecte constituie apanajul clubului din liga I. Eu pot doar să sper ca se va întâmpla asta. Dacă asociația Salvați Steaua poate contribui la revenirea echipei în Ghencea, cu siguranța o va face.

Reporter: Mulți suporteri steliști se întreabă dacă există și șansa reală ca echipa din prima ligă să revină la numele de Steaua…

Avocat Virgil Boglea: Sunt anumite Litigii pe rol în prezent care pot conduce și la acest deznodământ fericit. Mai mult, poate cei de la Ministerul Apărării isi vor da seama ca asta e singura soluție corecta și vor acorda consimțământul către echipa din liga I. Sper ca una dintre cele doua posibilități să se materializeze.

Reporter: Care a fost cel mai greu moment pe care l-ați întâmpinat în perioada procesului pentru palmares?

Avocat Virgil Boglea: Momentul în care judecătoarele de la Curtea de Apel ne-au întrebat ce înțelegem prin „palmares”. Mi-am dat seama ca nu prea știau exact ce judeca.

Reporter: În afară de documentele care au fost ținute la sertar de către oficiali ai CSA ce ași în mânecă mai are Asociația Salvați Steaua în acest proces?

Avocat Virgil Boglea: Vă dați seama ca dacă îi avem nu îi arătăm înainte de etalarea cărților.

Reporter: Dacă procesul privind palmaresul nu va avea un rezultat favorabil ce alte căi de atac există pentru a continua aceste demers?

Avocat Virgil Boglea: Nu pot oferi un răspuns concludent. Vom vedea.

Reporter: Cine vă sprijină cel mai mult în această activitate deloc ușoară pe care o aveți la Asociație?

Avocat Virgil Boglea: Cu siguranța sunt persoane al căror sprijin îl simt și de care mă bucur. Dacă vreți să nominalizez, mă pot referi la Gheorghe Mustață și Gabi Safta, dar sunt mai multe persoane a căror prietenie mă onorează și al căror sprijin îl simt.

Leave A Reply

Your email address will not be published.