30 iunie 1970, Brazilia a câştigat Mondialul din Mexic după 4-1 în finală cu Italia

0 636

1997 – Hong Kong a revenit sub suveranitatea Republicii Populare Chineze, după 156 de ani de administraţie britanică.

1997 – Scriitoarea britanică J. K. Rowling a publicat primul volum din seria Harry Potter.

1996 – În SUA a intrat în vigoare decretul prin care Vietnamul nu a mai fost oficial desemnat ca zonă de luptă, la 21 de ani după plecarea trupelor americane din Saigon.

1995 – S-a semnat, la Bruxelles, protocolul adiţional la Acordul de Asociere a României la Uniunea Europeană.

1992 – Şi-a început activitatea Curtea Constituţională din România.

1982 – A fost emis (de Consiliul de Stat român) un decret privind stabilirea unor măsuri pentru gospodărirea judicioasă şi reducerea în continuare a consumului de energie electrică, energie termică, gaze naturale şi alţi combustibili.

1970 – Brazilia a câştigat Mondialul din Mexic după 4-1 în finală cu Italia. Pentru sud-americani au marcat Pele, Gerson, Jairzinho şi Carlos Alberto, în timp ce italienii au reuşit punctul de onoare prin Bonisegna.

Victoria Braziliei a adus încă un record în premieră. Antrenorul Selecao, Mario Zagallo, a devenit primul sportiv care a câştigat mondialele atât ca jucător (1958, 1962) cât şi ca antrenor (1970).

1960 – Congo şi-a câştigat independenţa faţă de Belgia.

1948 – John Bardeen, Walter Brattain şi William Shockley au făcut prima demonstraţie cu invenţia lor, transistorul, care a revoluţionat industria electronică.

1946 – S-a născut jurnalistul Sebastian Sarca, una dintre cele mai cunoscute voci de la microfonul radioului public.

De numele lui Sebastian Sarca sunt legate, încă din anul 1969, emisiuni de mare succes precum „Caruselul iubirii”, difuzată la Radio România Actualităţi, „Manuscris radiofonic” şi „Tezaur”, difuzate la Radio România Cultural, „Telefonul de noapte” şi „Vorbeşte-mi despre tine”, difuzate pe postul de radio România Tineret.

Sebastian Sarca a fost membru al Uniunii Scriitorilor şi director executiv al Fundaţiei Radio România, autorul volumelor „Călătorind spre vârful fiinţei mele” (1993), „Telefonul de noapte”, „Punţi către semeni”, „Martorii lui Seninu” (2002), „Jurnalul unui răzvrătit”, „Dragostea şi bunele maniere”, „Săgetaţi de Cupidon” (2006) şi „Colecţionarul de iluzii” (2009).

1936 – S-a publicat romanul „Pe aripile vântului”, al scriitoarei americane Margaret Mitchell.

1934 – Adolf Hitler a eliminat mai mulţi membri marcanţi ai organizaţiei paramilitare S.A., în frunte cu liderul acesteia Ernst Röhm, precum şi alţi adversari politici ai săi, în ceea ce avea să fie numită mai târziu „noaptea cuţitelor lungi”.

În timpul „Nopţii cuţitelor lungi”, Hitler, Goering şi Himmler au condus o vastă operaţiune de epurare în propriul partid. Au fost ucişi aproximativ 200 de adversari, inclusiv Ernst Röhm, Gregor Strasser (principalul oponent al lui Hitler în partid) şi Kurt von Schleicher, fostul cancelar.

1929 – Cu sprijinul Parlamentului României, a fost finalizată şi sfinţită biserica Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel din Bălţi (Basarabia), amplasată în preajma închisorii orăşeneşti.

Biserica, din zidărie pe fundament de piatră, are plan alungit şi compartimentare tradiţională în pronaos, naos şi altar. Clopotniţa, în două caturi, are la bază forma pătrată cu acoperiş piramidal în patru ape şi este amplasată pe faţada laterală dinspre sud. Tamburul octagonal deasupra naosului este încununat de un acoperiş piramidal. Ca element decorativ, exteriorul este înfrumuseţat pe perimetru de o arcatură oarbă.

La începutul secolului XX, în oraşul Bălţi, atunci gubernia Basarabia (Imperiul Rus), exista o singură biserica creştină Sfântul Nicolae, construită încă pe timpul principatului Moldovei. La 1915, necesitatea construirii unei a doua biserici creştine era eminentă, populaţia oraşului fiind în creştere.

S-a decis ca noua biserică să fie edificată din fondurile Direcţiei Generale Penetenciare din capitala Petersburg, de aici şi amplasarea bisericii în apropierea închisorii orăşeneşti.

Operă a arhitectului rus A. Ivanov, Biserica Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel din Bălţi a rămas nefinalizată după Revoluţia din 1917, din Rusia.

Au urmat timpuri vitrege pentru construcţia nefinalizată fiind ameninţată chiar de distrugere. Fosta gubernie Basarabia reunificată cu Patria Mamă, România, s-a supus legilor româneşti care interziceau amplasarea în imediata apropierea a oricărei biserici creştine a unei alte biserici de alt cult şi invers.

De aceea, începerea construcţiei unei sinagogi între anii 1923-24, în apropierea bisericii nefinalizate, a ameninţat biserica cu desfiinţarea. Cotizaţiile creştinilor erau prea mici pentru a finaliza biserica în termeni utili, de aceea s-a solicitat ajutorul Parlamentului României, care a găsit fondurile necesare finalizării Bisericii Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel din Bălţi. Astfel, construcţia sinagogii a fost scoasă în afara legii, fiind amplasată prea aproape de o biserică creştină, aceasta fiind ulterior demontată.

După 10 ani de funcţionare pe timpul administraţiei româneşti, biserica a fost închisă la venirea sovieticilor din 1940. Ulterior, sovieticii au transformat clădirea fostei biserici în şcoală de sport. Tot în perioada sovietică, gardul închisorii a fost lărgit astfel încât biserica să nu se mai vadă suficient de bine din stradă.

După recăpătarea independenţei Republicii Moldova, clădirea bisericii Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel din Bălţi a fost reparată şi redeschisă pentru credincioşi. Biserica funcţionează până în ziua de azi.

1908 – În Siberia (în zona răului Podkamennaia Tunguska) a căzut un meteorit gigant, numit, ulterior, Tungus.

Impactul a fost atât de puternic, încât a produs un cutremur de peste 5 grade pe scara Richter, pe o rază de circa 1000 de kilometri.

1905 – Albert Einstein a publicat, în revista ştiinţifică Annalen der Physik, lucrarea „Asupra electrodinamicii corpurilor în mişcare”, prin care a fost avansată Teoria relativităţii restrânse.

1894 – La Londra a fost inaugurat podul suspendat mobil peste Tamisa, Tower Bridge.

1889 – A fost creată Uniunea Inter-Parlamentară (UIP), la iniţiativa a doi parlamentari pacifişti, William Randal Cremer (Marea Britanie) şi Frédéric Passy (Franţa).

Una dintre cele mai vechi instituţii politice din lume, UIP (cu sediul la Geneva) reprezintă organizaţia parlamentelor la nivel global.

Principalele sale obiective erau promovarea dialogului parlamentar în problemele păcii, coordonarea şi schimbul de experienţă între parlamentele din ţările membre (România a aderat la UIP, în 1891).

Este primul for permanent pentru realizarea de negocieri politice multilaterale, care a promovat ideea de pace şi arbitraj internaţional.

Prima conferinţă a Uniunii s-a desfăşurat la Paris. UIP are în componentă membri ai parlamentelor din 138 de state ale lumii şi a pus bazele cooperării instituţionalizate la nivel interguvernamental, materializată în cadrul Ligii Naţiunilor, ulterior Naţiunile Unite. De asemenea, a contribuit la înfiinţarea Curţii Permanente de Arbitraj de la Haga.

1884 – A venit pe lume Georges Duhamel, medic, scriitor şi poet francez.

Odată cu declanşarea războiului, în 1914, Georges Duhamel s-a înrolat și a practicat meseria de chirurg timp de patru ani, deseori expus pericolului. Această experiență dureroasă i-a inspirat două scrieri care i-au adus o notorietate imediată: Viața martirilor și Civilizație, ultima obținând Premiul Goncourt, în 1918.

În viața civilă, el s-a consacrat în întregime literaturii și apărării unei civilizații cu față umană. În 1919, a descoperit, în departamentul Seine-et-Oise, Valea râului Sausseron și comuna Valmondois, unde și-a petrecut fiecare vară.

În 1935, Georges Duhamel a fost ales membru în fotoliul numărul 30 al Academiei Franceze. Între 1930 și 1940, scriitorul a călătorit în Franța și în străinătate, apărând prin conferințe excepționale apărând limba și cultura franceze, precum și ideea unei civilizații bazate pe afecțiunea umană în contrast cu progresul tehnic.

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Georges Duhamel, numit provizoriu secretar permanent al Academiei Franceze, și-a văzut opera interzisă de către germani. El s-a opus cu stoicism presiunii ocupanților și fracțiunii mareșalului Pétain din interiorul Academiei Franceze, poziție pentru care generalul Charles de Gaulle i-a adus mulțumiri publice mai târziu.

După război, în 1947, Duhamel a fost numit președinte al Alianței Franceze și a reluat călătoriile cu scop de promovare a culturii franceze, înființând peste tot numeroase școli ale Alianței.

1882 – Charles Guiteau a fost spânzurat în Washington D.C., pentru asasinarea preşedintelui SUA, James Garfield.

1875 – În semn de protest împotriva semnării şi aprobării Convenţiei cu Austro-Ungaria, deputaţii liberali din Parlament, în frunte cu Mihail Kogălniceanu, au demisionat, iar ziarul liberal „Românul” a apărut în chenar de doliu.

1866 – A fost promulgată, de către domnitorul Carol I, noua Constituţie a României, în vigoare cu unele modificări din 1879, 1884 şi 1917, până în 1923, redactată după modelul Constituţiei Belgiei din februarie 1835.

1859 – Acrobatul francez Charles Blondin a traversat cascada Niagara, mergând pe o funie.

1848 – A avut loc o puternică acţiune a maselor bucureştene în urma căreia regimul reacţionar restaurat de mitropolitul Neofit a fost din nou înlăturat. În Valahia s-a format un guvern interimar. Coloneii I. Odobescu şi I. Solomon au fost siliţi să demisioneze din armată şi să părăsească principatul.

1826 – Împăratul rus Nicolae I a aprobat hotărârea Consiliului de Miniştri privind instituirea Comitetelor de construcţii la Chişinău şi Ismail.

1826 – Împăratul rus Nicolae I a sancţionat decizia Consiliului de Miniştri cu privire la întemeierea în satele de stat ale Basarabiei ţariste a administraţiilor de plasă.

1520 – A murit Moctezuma al II-lea, ultimul împărat Aztec, cel care a condus Imperiul Aztec din anul 1502 până la moartea sa.

La 8 noiembrie 1519, conchistadorul spaniol Hernan Cortés şi mica sa armată , au intrat în capitala Imperiului Aztec, Tenochtitlan, şi au fost găzduiţi de împăratul Montezuma în palatul său timp de mai multe luni.

Moctezuma a continuat să guverneze imperiul său şi a efectuat chiar cuceriri de noi teritorii, în timpul când spaniolii se aflau în capitala Tenochtitlan.

La un moment dat, împăratul aztec a devenit prizonier al spaniolilor în propria sa casă. Se pare că nobilii azteci au devenit tot mai nemulţumiţi de armata spaniolă care îşi prelungea şederea în Tenochtitlan. Moctezuma i-ar fi spus lui Cortez că ar fi mai bine să plece şi la scurt timp după aceea, acesta a fost luat ostatic de spanioli, fapt care a provocat revolta populaţiei .

La 1 iulie 1520, spaniolii l-au forţat pe Moctezuma să apară la balconul palatului său şi să apeleze la conaţionalii săi care înconjuraseră palatul să se retragă.

Complicitatea împăratului i-a revoltat şi mai mult pe azteci, care l-au atacat cu pietre şi săgeţi. El a murit la scurt timp după aceea.

1470 – S-a născut regele Charles al VIII-lea al Franţei, cunoscut pentru iniţierea expediţiilor franceze în Italia, care au durat până la mijlocul secolului următor.

Singurul fiu al lui Ludovic XI şi al Charlotte de Savoia, Charles nu a arătat mari aptitudini pentru guvernare, avea o inteligenţă redusă şi a avut o stare precară de sănătate. De altfel, în primii ani ai domniei sale, Franţa a fost guvernată de o regenţă alcătuită din sora lui, Anne, şi soţul ei, Pierre de Bourbon, deşi Charles avea vârsta necesară pentru a conduce ţara.

A început o mare expediţie în Italia pentru a-şi afirma dreptul la regatul Neapole, pe care pretindea că l-a moştenit de la Angevini. Această ambiţie absurdă a declanşat o serie de războaie de lungă durată în Italia, cu preţul unor cheltuieli imense.

Charles a traversat Italia fără prea mare opoziţie, în 1494, şi a intrat în Napoli în triumf , pe 22 februarie 1495, fiind încoronat acolo pe 12 mai.

Între timp, Milano, Austria, Veneţia şi Papa s-au unit împotriva lui. A scăpat cu greu în Bătălia de la Fornovo şi şi-a pierdut cuceririle, fiind nevoit să se întoarcă în Franţa.

A murit în timp ce se pregătea pentru o altă expediţie.

Leave A Reply

Your email address will not be published.