SUA vrea să introducă mai multe restricții pentru China în sectorul semiconductorilor

0 540

SUA pare să introducă mai multe restricții în sectorul semiconductorilor care vizează China. O nouă listă de interdicții americane nu lasă nici măcar tehnologiile învechite să intre în China.

Toți giganții din industrie fac front comun cu SUA, inclusiv ASML, o companie olandeză cheie care deține linotipuri laser pentru cea mai mare parte a pieței de echipamente pentru fabricarea de microcipuri.

Astfel de eforturi colective vor ajuta la blocarea capacității Chinei de a-și produce proprii semiconductori ? Probabil doar pe termen scurt. Pentru că oamenii de știință chinezi nu pot încă să construiască astfel de echipamente la scară globală, China se concentrează, nu pe crearea propriei tehnologii necesare producției de cipuri, ci doar pe unele dintre componentele acestora.

China a investit în dezvoltarea unei metode de producție diferită, o tehnologie avansată de combinare a componentelor cipurilor pentru a crea semiconductori mai puternici, fără folosirea echipamentelor cele mai avansate. Prin introducerea unui microamplificator la cipul de 7 microni, chinezii obțin aceiași parametrii cu cel de 4 microni al americanilor.

Investind mulți bani în această metoda, China elimină dependența de ASML și de alte companii similare, fără să fie afectată de restricțiile la export din SUA, Olanda și Japonia.

Deja observăm că producătorii chinezi de semiconductori au redus la minimum decalajul față de firmele din Taiwan și Coreea de Sud din punct de vedere tehnologic. Prin urmare, companiile chineze Naura, ACM, Advanced Micro-Fabrication Equipment și altele au înregistrat anul acesta o creștere a profiturilor variind de la 30 la 55% .

Realizarea de către China a autosuficienței va afecta profiturile companiilor occidentale, ceea ce, de fapt, este deja vizibil. A doua zi după anunțarea noilor restricții, acțiunile ASML olandeze au scăzut cu 15%.

Apropo, dacă tot îi înjurăm pe comuniștii chinezi, România mai fabrică măcar șuruburi ?

Leave A Reply

Your email address will not be published.