Fotbal: Franz Beckenbauer – prezentare

0 641

AFP oferă o prezentare succintă a fostului mare fotbalist german Franz Beckenbauer, al cărui deces a fost anunţat luni.

Nume: Beckenbauer

Prenume: Franz

Supranume: Kaiserul

Data naşterii: 11 septembrie 1945

Data morţii: 7 ianuarie 2024 (la 78 de ani)

Locul naşterii: Munchen (Germania)

Înălţime: 1,81 m

Sport/post: fotbal/fundaş (libero)

Cariera de jucător
Cluburi succesive: Bayern Munchen (1964-1977), New York Cosmos (1977-1980), Hamburger SV (1980-1982), New York Cosmos (1982-1983)

Palmares cu echipele de club

Cupa Campionilor Europeni: 1974, 1975, 1976

Cupa Intercontinentală: 1976

Cupa Cupelor: 1967

Campionatul Germaniei: 1969, 1972, 1973, 1974, 1982

Cupa Germaniei: 1966, 1967, 1969, 1971

Campionatul Statelor Unite: 1977, 1978, 1980

Selecţii în echipa Republicii Federale Germania: 103, dintre care 50 în calitate de căpitan (14 goluri)

Prima selecţie: 26/09/1965, Suedia – RFG, meci din preliminariile Cupei Mondiale 1966 (1-2)

Ultima selecţie: 22/02/1977, Franţa -RFG, meci amical (1-0)

Primul gol: 23/03/1966, Olanda – RFG, meci amical (2-4)

Palmares cu echipa naţională

Campion mondial în 1974

Vicecampion mondial în 1966

Campion european în 1972

Distincţii personale

Balonul de Aur: 1972, 1976

Jucătorul anului în RFG: 1966, 1968, 1974, 1976

Cariera de antrenor
Cluburi succesive: Olympique Marseille (1990, din septembrie până în decembrie, apoi până în iunie 1991 ca director tehnic), Bayern Munchen (decembrie 1993-iunie 1994, aprilie 1996-iunie 1996)

Palmares la cluburi

Cupa UEFA: 1996

Campionatul Germaniei: 1994

Selecţioner al naţionalei RFG din 1984 până în 1990, 66 de meciuri

Primul meci: 12/09/1984, amicalul RFG – Argentina (1-3)

Ultimul meci: 08/07/1990, finala Cupei Mondiale, RFG – Argentina (1-0)

Palmares la cârma naţionalei

Campion mondial în 1990

Vicecampion mondial în 1986

Cariera de conducător

Vicepreşedinte al lui Bayern Munchen din noiembrie 1991 până în iunie 1994

Preşedinte al lui Bayern Munchen din iulie 1994 până în noiembrie 2009

Preşedinte al consiliului de supraveghere al lui Bayern Munchen din februarie 2002 până în noiembrie 2009

Preşedinte de onoare al lui Bayern Munchen din noiembrie 2009 până în ianuarie 2024

Vicepreşedinte al FIFA din ianuarie 2007 până în martie 2011

Vicepreşedinte al Federaţiei germane de fotbal (DFB) din 1998 până în 2010

Preşedinte al comitetului de candidatură, apoi al comitetului de organizare a Cupei Mondiale 2006 din Germania

Federaţia germană de fotbal (DFB) a anunţat luni seară că a încetat din viaţă, la vârsta de 78 de ani, legenda fotbalului german, Franz Beckenbauer, scrie AFP.

Federaţia menţionează că tragicul anunţ a fost făcut de familia acestuia.

În vara anului trecut, Lothar Matthaeus anunţa că sănătatea legendarului fost fotbalist şi antrenor Franz Beckenbauer nu este una bună.

Beckenbauer a câştigat Cupa Mondială, atât ca jucător, în 1974, cât şi ca antrenor, în 1990, când Matthaeus era căpitanul echipei. El a fost căpitan al naţionalei RFG în anii 1970, selecţioner al Germaniei (1984-1990) şi fost director al clubului Bayern Munchen în anii ’90.

”Franz a spus întotdeauna că cel mai important lucru în viaţă este sănătatea. Nu o are (bună) în acest moment”, a spus atunci Matthaeus, la RTL.

Matthaeus a confirmat că Beckenbauer nu a fost prezent, din motive de sănătate, la reuniunea câştigătorilor Cupei Mondiale 1990, desfăşurată în iulie 2023, în Bavaria.

Franz Beckenbauer, care a împlinit 78 de ani pe 11 septembrie, nu a mai apărut în viaţa publică în ultimii ani.

”Îi dorim cu toţii multă sănătate şi să revină la energia pe care o avea. Îi urăm să se facă bine, aceasta este cea mai mare dorinţă”, transmitea, la acea vreme, Lothar Matthaeus.

Beckenbauer nu a putut călători în Brazilia pentru funeraliile prietenului său Pele la începutul lui 2023.

”Mi-ar plăcea să merg, dar, din nefericire, sănătatea mea nu îmi permite un zbor atât de lung. Îmi voi însoţi prietenul cu inima în ultima sa călătorie”, declara Kaiserul atunci pentru Bild am Sonntag.

Leave A Reply

Your email address will not be published.