România, în grupă cu Kosovo, Cipru şi Lituania sau Gibraltar, în Liga Naţiunilor

0 536

Naţionala de fotbal a României va evolua în Grupa C2 din ediţia 2024-2025 a Liga Naţiunilor, alături de Kosovo, Cipru şi Lituania sau Gibraltar, potrivit tragerii la sorţi efectuate joi seara la Paris.

Ultima echipă din grupa a doua a eşalonului trei valoric al competiţiei va fi decisă în martie, când se va juca un play-out între Lituania şi Gibraltar, învinsa urmând să retrogradeze în Liga D, iar învingătoarea va evolua în grupa României.

“E prematur să ne hazardăm acum în analize cu privire la adversari. Mai sunt luni bune, o perioadă de transferuri în vară care poate schimba situația multor jucători, atât de la naționala noastră, cât și de la adversare. Va conta mult cât și cum vor juca băieții noștri până la toamnă, dar și fotbaliștii rivalelor noastre din grupă.

Cert este un singur lucru, obiectivul României trebuie să fie primul loc, iar asta cu atât mai mult cu cât vorbim de o șansă importantă, în paralel cu preliminariile clasice, pentru o eventuală calificare la barajul pentru Cupa Mondială 2026.

Până atunci, concentrarea noastră maximă este însă pe EURO 2024 și tot ce înseamnă abordarea optimă a turneului final. De la situația îngrijorătoare pe care o au la cluburi mai mulți jucători importanți ai naționalei noastre, până la meciurile de pregătire programate în luna martie, întreaga mea atenție este în această direcție.

Deși observ că situația mea contractuală continuă să fie un subiect de presă, vă asigur că sunt total concentrat pe munca pe care trebuie să o depunem ca România să se prezinte cât mai bine posibil la EURO 2024. Orice alte discuții chiar nu își au rostul acum. Există timp pentru toate, important e să încercăm să rezolvăm prioritățile.

Hai, România!”

Edward Iordănescu, selecționer România

Date despre adversarii României în Liga Națiunilor 2024/2025

Kosovo

  • O reprezentativă cu care ne-am duelat recent, chiar în preliminariile EURO 2024, un 0-0 la Priștina și o victorie a tricolorilor, 2-0, la București, pe Arena Națională.
  • Momentan nu are selecționer, dar posedă același grup de fotbaliști care evoluează în campionate străine puternice (Rrahmani – Napoli, Zhegrova – Lille, Muriqi – Mallorca, Rashica – Beșiktaș, Muric – Burnley).

Cipru

  • O națională împotriva căreia am jucat de 13 ori în istorie și am pierdut o singură dată, reușind să obținem 9 succese. Cu toate acestea, ultimul duel datează din 2011!, un amical disputat pe tărâm cipriot și încheiat cu victoria noastră la lovituri de departajare, după 1-1 în timp regulamentar.
  • Cipru a încheiat pe ultimul loc, cu 0 puncte și golaveraj 3-28 preliminariile EURO 2024, într-o grupă cu Spania, Scoția, Norvegia și Georgia în care nu a pus în niciun moment probleme privind calificarea.

Lituania / Gibraltar

  • Reprezentanta din urna 4 valorică nu e încă decisă. Pe 26 martie vom afla, când se joacă returul barajului Ligii Națiunilor (pe 21 martie e turul), care va fi învingătoare și, implicit, adversara tricolorilor
  • Dacă vom întâlni Gibraltar, reprezentativă care a încheiat ultima în grupă și cu 0 puncte, golaveraj 0-41!, în preliminariile EURO 2024 o grupă cu Franța, Țările de Jos, Grecia și Irlanda, ar fi o premieră istorică pentru naționala noastră!
  • Lituania a avut calificări EURO 2024 mult mai reușite și constituite o reprezentativă cu mai multă tradiție și valoare. Balticii au terminat cu 6 puncte preliminariile recente, după o victorie în Bulgaria și remize cu Ungaria, Bulgaria și Muntenegru.

România a fost principalul cap de serie în urnele Ligii C.

Meciurile din faza grupelor se vor disputa în următoarele perioade:
Etapa 1: 5-7 septembrie 2024
Etapa 2: 8-10 septembrie 2024
Etapa 3: 10-12 octombrie 2024
Etapa 4: 13-15 octombrie 2024
Etapa 5: 14-16 noiembrie 2024
Etapa 6: 17-19 noiembrie 2024

Componenţa Ligii C
Grupa C1: Suedia, Azerbaidjan, Slovacia, Estonia;
Grupa C2: România, Kosovo, Cipru, Lituania/Gibraltar;
Grupa C3: Luxemburg, Bulgaria, Irlanda de Nord, Belarus;
Grupa C4: Armenia, Feroe, Macedonia de Nord, Letonia.

Leave A Reply

Your email address will not be published.