Expoziție temporară de romane “Honoré de Balzac în Biblioteca poetului O. Goga”
Romancier, critic literar, eseist, jurnalist și scriitor francez, Honoré de Balzac (20.05.1799 – 18.08.1850), considerat unul dintre cei mai mari scriitori francezi în domeniul romanelor realist, psihologic și fantastic, a fost caracterizat drept un autor vizionar de către Albert Béguin (eseist și critic literar elvețian de limbă franceză).
Datorită complexității operei sale, Balzac (printre admiratorii căruia se numărau G. Călinescu și M. Eliade) a fost greu de încadrat, atât de critica literară din acea perioadă, cât și de cea conemporană, ca aparținând unei categorii deja existente, aparte.
Iar cea mai de seamă creație a autorului, momunentala “Comedie umană” (un roman cu profundă tenta autobiografică, o operă cuprinzând 95 de lucrări terminate și 48 – nefinalizate) este o reproducere a societății franceze a timpului său, în care sunt ilustrate în detaliu peste 2.000 de personaje specifice fiecărei clase sociale și profesii.
Continuându-ne misiunea de colecționare, cercetare, conservare și restaurare, comunicare și expunere a mărturiilor materiale și spirituale despre viața și activitatea poetului Octavian Goga, în scopul cunoașterii, educării și recreerii publicului vizitator, Muzeul Memorial Octavian Goga a inaugurat expoziţia temporară de romane “Honoré de Balzac în Biblioteca poetului O. Goga”.
Cărțile marelui romancier francez (care s-a stins din viață la doar 51 ani) sunt expuse în Sala de expoziții temporare a Instituţiei și pot fi admirate până la mijlocul lunii august, de marți până duminică, între orele 09.00 – 17.00 .
”Balzac este recunoscut pentru realismul său literar, descriind cu minuțiozitate personaje și medii sociale diverse, de la aristocrați la clasele mijlocii și de jos, capturând viața economică, politică și socială a epocii. Printre cele mai cunoscute opere ale sale se numără „Eugénie Grandet,” „Père Goriot,” și „Iluzii pierdute.”
Stilul său detaliat și analiza profundă a psihologiei personajelor sale au avut un impact semnificativ asupra literaturii și au influențat numeroși autori ulteriori, inclusiv Marcel Proust, Charles Dickens, și Fiodor Dostoievski. Balzac a fost, de asemenea, cunoscut pentru stilul său de muncă intens, deseori lucrând nopți întregi și consumând cantități mari de cafea pentru a-și susține productivitatea.”, ne-a declarat Dr. Eduard Boboc, manager al Muzeului Memorial “Octavian Goga”.