20 august 1968, a început producţia modelului Dacia 1100
2005 – Michael Jackson, însoţit de o impresionantă delegaţie de oameni de afaceri şi membri ai familiei regale arabe, a sosit în Dubai pentru a petrece o săptămână în fascinantul oraş, prilej cu care a participat la diferite reuniuni de afaceri şi forumuri de lucru.
2002 – Uzina de la Leipzig a asamblat primul exemplar Porshe Cayenne, un model foarte discutat de către purişti, prin prisma menirii şi aspectului său neobişnuit.
Acest model a fost prezentat oficial la Salonul de la Geneva, iar faima i s-a răspândit imediat datorită succesului comercial. În perioada 2003-2007, Porsche Cayenne a reprezentat cam 40% din vânzările anuale de automobile Porsche.
1999 – Guvernul a înfiinţat un Comitet Naţional de Comemorare a Revoluţiei din decembrie 1989, care a elaborat şi a supus spre aprobare Executivului programul acţiunilor cu ocazia aniversării a zece ani de la revoluţie, precum şi cheltuielile aferente acestui program.
1998 – Guvernul a adoptat o Ordonanţă privind regimul de acordare a vizelor de intrare în România, la punctele de control pentru trecerea frontierei de stat.
1991 – Parlamentul eston a proclamat independenţa de stat a Estoniei, care era până atunci republică sovietică (din 1940).
1990 – A fost aprobată Carta libertăţii presei, de către reprezentanţii din organizaţiile profesionale de ziarişti, document ce reglementează statutul ziaristului şi al presei într-o societate democrată.
1981 – A intrat în vigoare acordul de încetare a atacurilor irakiene împotriva Iranului, conflict care s-a soldat cu 300000 de morţi în rândul irakienilor.
1968 – Armatele pactului de la Varşovia au invadat Cehoslovacia, punând capăt perioadei de liberalizare a regimului din această ţară, cunoscută sub numele de „Primăvara de la Pragaˮ.
1968 – A început producţia modelului Dacia 1100, o berlină cu tracţiune şi motor pe spate, un model sub licenţa Renault R8, iar primul automobil ieşit pe poarta fabricii a fost făcut cadou Preşedintelui Republicii Socialiste România, Nicolae Ceauşescu.
1968 – A fost inaugurată Uzina de autoturisme din Piteşti, prima uzină de autoturisme din România.
1968 – S-au făcut primele testări ale motorului avionului Concorde, cu 100km/h, pe pista specială de la Toulouse-Blagnac, Franţa.
1945 – După comunicatul diplomaţilor britanic şi american, în care se arăta că cele două puteri nu recunosc guvernul Petru Groza, regele Mihai I, sprijinit de Iuliu Maniu şi Constantin Brătianu, a cerut demisia guvernului procomunist. Însă, având sprijinul sovieticilor, Petru Groza a refuzat să demisioneze, în aceste condiţii, regele declanşând „greva regalăˮ (21.08.1945).
1941 – A văzut lumina zilei Slobodan Milosevici, fostul preşedinte al Serbiei şi Muntenegrului, responsabil pentru izbucnirea conflictului din Kosovo şi pentru bombardamentele NATO asupra Iugoslaviei. A fost condamnat de către Curtea de la Haga, dar a murit în 2006, înainte ca procesul să se definitiveze.
1940 – A fost asasinat Lev Trotki, om politic rus, figură proeminentă a revoluţiilor din 1905, 1907 şi 1917, fondator al „Internaţionala a IV-aˮ (lucrări: „Terorism şi comunismˮ, „Istoria revoluţiei ruseˮ).
1938 – Au fost încheiate, la Târgu-Jiu, lucrările de alămire a „Coloanei fără sfârşitˮ, „Masa tăceriiˮ, cele 12 scaune rotunde.
1920 – S-a născut Zoe Dumitrescu-Buşulenga, personalitate a culturii române, cu o prolifică activitate de cercetător, critic şi istoric literar, eseist, filozof al culturii şi pedagog român, membru al Academiei Române, care, după 1989, a ales viaţa monahală la Mănăstirea Văratec, intrând în cinul monahal cu numele de Maica Benedicta.
1920 – România şi Austria au încheiat un aranjament comercial provizoriu, prin care cele două ţări îşi acordau în mod reciproc clauza naţiunii celei mai favorizate. A fost primul acord comercial între cele două ţări după încheierea Tratatului de Pace şi a primei Convenţii comerciale postbelice încheiată de România.
1917 – A decedat Johann Friedrich Wilhelm Adolf von Baeyer, chimist german, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie (1905), pentru realizarea sintezei indigoului, descoperirea condensării anhidridei ftalice cu fenolii.
1872 – S-a stins din viaţă Dimitrie Bolintineanu, poet român, om politic, diplomat, participant la Revoluţia de la 1848, redactor şi conducător al gazetăriei „Poporul suveran”, ministru de Externe, Culte şi Instrucţiune publică, a contribuit la înfiinţarea primelor şcoli pentru românii macedoneni, iar în anul 1859 a primit gradul al treilea în Loja Steaua Dunării din Bucureşti, precum şi membru al Lojii Frăţia (1864).
Dimitrie Bolintineanu a scris atât în proză, cât şi în versuri. Opera sa poetică cuprinde ciclurile „Legendele istoriceˮ (poezii narative, dar cu un însemnat element liric, diferite subiecte istorice au fost dezvoltate în versuri cu o perfectă corectitudine); „Florile Bosforuluiˮ (poezii lirice şi narative, cu subiecte orientale: frumuseţile naturii la Constantinopol, frumuseţea femeilor, intrigile din Serai, târgurile de sclave, etc); „Basmeˮ (poezii narative în care miraculosul joacă un rol însemnat); „Macedoneleˮ (descriu frumuseţile din ţările locuite de macedoneni, precum şi povestirea unor întâmplări din viaţa lor); „Reveriiˮ (poezii pur lirice – elegiile sale).
1864 – A văzut lumina zilei Ion I.C. Brătianu, inginer, om politic român, preşedinte al Partidului Naţional Liberal, membru de onoare al Academiei Române (1923).
La 2 octombrie 1913, Comitetul Executiv al PNL a acceptat propunerea înaintată de Brătianu privind reforma agrară (expropierea parţială a marii proprietăţi) şi electorală (colegiu electoral unic). A avut susţinători precum regele Carol I, conservatorii democraţi şi chiar „conservatorii bătrâni”.
Brătianu a fost conducătorul delegaţiei române la Conferinţa de Pace de la Versailles, revenindu-i obligaţia de a răspunde reproşului semnării de către România a unei păci separate cu Puterile Centrale în 1918.
Era apreciat: „excela în a câştiga fără să-şi facă duşmani, avea cele mai înalte calităţi, care îl fac unul din marii oameni de stat ai generaţiei sale”.
1860 – S-a născut Raymond Poincaré, avocat şi om politic francez, cel mai tânăr ministru francez al Finanţelor, prim-ministru al Franţei de mai multe ori şi preşedinte între 1913-1920. S-a implicat puternic în întărirea Triplei Alianţe, motiv pentru care a fost acuzat de grupările de stânga de acţiuni probelice.
În timpul Primului Război Mondial, Poincaré a încercat să menţină unitatea naţională, iar ca prim-ministru a ordonat Armatei franceze ocuparea regiunii Ruhr pentru a constrânge Germania să execute prevederile Tratatului de la Versailles.
1839 – A fost înfiinţată de către studenţii români aflaţi la studii la Paris, Societatea pentru învăţătura poporului român, care a contribuit la dezvoltarea conştiinţei naţionale româneşti.
1741 – Exploratorul danez Jonas Vitus Behring, aflat în serviciul Rusiei, a descoperit Alaska (teritoriu devenit al 49-lea stat american în anul 1959).
1470 – A avut loc Bătălia de lângă satul Lipnic, pe Nistru, între Ştefan cel Mare al Moldovei şi invadatorii tătari. Oştile moldovene, conduse de Ştefan cel Mare, urmărind pe invadatorii tătari, i-a surprins în dumbrava de la Lipnic şi au obţinut asupra lor o strălucită victorie.
Prevăzând că va avea de luptat cu turcii, Ştefan voia să aibă în Muntenia (Valahia) un domn prieten, în locul vasalului turcesc, Radu cel Frumos, precum şi să încheie tratate de alianţă cu alţi vecini. Ştefan cel Mare a început ostilităţile împotriva lui Radu cel Frumos, prin incursiunea din februarie 1470 când a prădat şi a ars Brăila şi judeţul Ialomiţa.
636 – A avut loc Bătălia de la Yarmouk: invadatorii arabi conduşi de Khalid ibn al-Walid au înfrânt forţele Imperiului Bizantin, ocupând Siria şi Palestina, marcând primul mare val al cuceririlor musulmane în afara peninsulei Arabia.