31 august 1980, după două luni de grevă, guvernul polonez a fost de acord cu revendicările muncitorilor, recunoscând sindicatul independent Solidaritatea

0 671

1998 – A fost lansat primul satelit al Coreei de Nord, Kwangmyongsong.

1997 – A murit Prinţesa Diana a Marii Britanii, prima soţie a lui Charles, Prinţ de Wales, într-un accident de mașină în tunelul stradal numit Pont de l’Alma din Paris, împreună cu Dodi Al-Fayed și cu șeful securității de la Hotelul Ritz din Paris, Henri Paul, care avusese misiunea de a conduce mașina Mercedes-Benz închiriată, prin Paris, pentru a se feri de paparazzi. Mașina lor, Mercedes-Benz W140 Mercedes-Benz S280 neagră din 1994, s-a ciocnit de al treisprezecelea stâlp al tunelului. Tunelul cu două benzi era construit fără bariere metalice în fața stâlpilor. Niciunul dintre ocupanți nu avea centura de siguranță.

1990 – S-a semnat, în Berlinul de Est, Tratatul de uniune între cele două Germanii (fapt realizat la 3 octombrie 1990).

1986 – În regiunea Vrancea s-a înregistrat un cutremur cu magnitudinea de 6,95 grade pe scara Richter.

1980 – După două luni de grevă, guvernul polonez a fost de acord cu revendicările muncitorilor, recunoscând sindicatul independent Solidaritatea, federație sindicală, ce a constituit o importantă mișcare anticomunistă.

Influența crescândă a Solidarității a condus la intensificarea și răspândirea idealurilor anticomuniste în întreaga Europă Centrală și de Est, slăbind regimurile comuniste. În Polonia, Solidaritatea a fost principala cauză a prăbușirii comunismului. Criza economică tot mai adâncă de la sfârșitul anilor ’80 a determinat izbucnirea unor greve masive, iar guvernul, amenințat de faliment economic, a fost nevoit să încheie un acord cu sindicatele libere, prin care s-a decis organizarea primelor alegeri libere.

1944 – Prin Înaltul Decret Regal nr. 1620 din 1944 a fost repusă în funcţiune Constituţia din 1923 (abrogată în 1938 de către Carol al II-lea).

1939 – Al Doilea Război Mondial: Armand Călinescu, prim-ministru, a respins cererea guvernului german de a nu permite tranzitul prin România a 3000 de lăzi cu bombe şi proiectile destinate Poloniei. Premierul român a dat asigurări privind neutralitatea României şi respectarea angajamentelor economice asumate, cu condiţia ca şi partea germană să le respecte.

1931 – Corneliu Zelea Codreanu, conducătorul Mişcării Legionare din România, a fost ales deputat.

1921 – Nicolae Păulescu, medic român, a publicat, la această dată, un studiu referitor la descoperirea unui hormon antidiabetic, numit de el „pancreină”; studiul a apărut în revista „Archives Internationale de Physiologie”, tiparită la Paris şi la Liege, putând fi considerat actul de naştere al insulinei.

1914 – S-a născut Octavian Vuia, filosof, eseist, memorialist; a fost director adjunct al departamentului românesc al postului de radio „Europa Liberă” în perioada 1976-1980 şi a fondat, împreună cu Mircea Eliade, Emil Cioran şi Horia Stamate „Centrul român de studii de la Paris” (1949).

1897 – Thomas Edison, un important inventator și om de afaceri american, cunoscut și ca „Magicianul din Menlo Park”, fiind și cel mai prolific inventator al timpului prin aplicarea practică a descoperirilor științifice (1903 brevete) a patentat kinescopul.

1888 – A fost ucisă Mary Ann Nicholls, prima victimă a lui Jack Spintecătorul, un pseudonim acordat unui criminal în serie anonim, activ în jurul regiunii Whitechapel și în districtele adiacente orașului Londra, Anglia. Numele este preluat dintr-o scrisoare trimisă Agenției Centrale de Știri din Londra de către o persoană care pretindea că este ucigașul. Victimele erau alese din rândul femeilor care munceau ca și prostituate. Crimele se petreceau fie în timpul nopții, fie dimineața devreme, în locuri publice sau semi-publice. Gâtul victimei era tăiat după ce i se mutila trupul. Teoriile susțin că victimele erau mai întâi strangulate pentru a fi reduse la tăcere, lucru ce explică lipsa sângelui de la locul crimelor. Scoaterea organelor interne din trupurile a trei victime i-a determinat pe oficiali să presupună că ucigașul avea cunoștințe de chirurgie.

Mary Ann Nichols (pseudonimul său fiind „Polly”) avea 43 de ani când a fost ucisă. Cadavrul său a fost descoperit dimineața, în jurul orei 3:40, în fața unui grajd îngrădit la intrarea în Bug’s Row, o stradă lăturalnică din Whitechapel, situată la o depărtare de 200 yarzi de Spitalul londonez.

1867Ion Heliade-Rădulescu a fost ales preşedinte al Academiei Române.

1867 – A decedat Charles Baudelaire, poet francez, a cărui originalitate continuă să-i provoace atât pe cititorii săi, cât și pe comentatorii operei sale. Este considerat poetul care a revoluționat întreaga lirică franceză și europeană prin originalitatea volumului său controversat „Les Fleurs du Malˮ („Florile răului”).

„Florile răului” i-au adus lui Baudelaire un oarecare grad de popularitate, printre admiratori numărându-se scriitori ca Gustave Flaubert şi Victor Hugo. Spre deosebire de poeții romantici, Baudelaire se inspira din viața citadină a Parisului. El argumenta că arta trebuie să creeze frumusețe chiar și din cele mai josnice și non-poetice situații.

1848 – Au fost publicate „Dorinţele Partidei Naţionale în Moldova”, unul dintre documentele programatice de bază ale Revoluţiei de la 1848.

1821 –  S-a născut Hermann von Helmholtz, fizician şi fiziolog, cel care a formulat principiul transformării şi conservării energiei şi inventatorul oftalmoscopului.

12  – A vazut lumina zilei Caius Iulius Caesar Germanicus, cunoscut drept Caligula, al treilea împărat roman și al treilea membru al dinastiei iulio-claudiene, domnind din 37 până în 41. Caligula a fost asasinat în apropierea palatului său din Roma, în urma unei conspirații a pretorienilor în frunte cu Cassius Chaerea și L. Annius Vincianus. Numele lui a fost supus de senat unei „damnatio memoriae”.

Leave A Reply

Your email address will not be published.