27 septembrie 1952, s-a născut Dumitru Prunariu, primul cosmonaut român, membru corespondent al Academiei Internaţionale de Aeronautică

0 880

2002 – Timorul de Est, stat în sud-estul Asiei, ce şi-a declarat independenţa la 20.05.2001, a devenit cel de-al 191-lea membru al ONU.

2002 – Germania, Spania, Pakistan, Chile şi Angola au fost alese în Consiliul de Securitate al ONU.

2001 – Guvernul României a adoptat Planul Naţional de Aderare la NATO, având ca scop admiterea României la summit-ul de la Praga din 2002; în urma acestui summit, România a fost invitată să adere la Alianţa Nord Atlantică; în 2004, România a devenit membră a NATO.

1999 – România a depus la Bruxelles „Programul naţional anual de pregătire a aderării la NATO”.

1998 – O piesă de teatru scrisă în urmă cu 400 de ani, a cărei personaj principal este regele Edward al III-lea, a fost oficial recunoscută de experţi ca fiind o lucrare a lui William Shakespeare.

1996 – A avut loc Conflictul din Afganistan: Talibanii au cucerit Kabulul, l-au executat pe preşedintele Najibullah şi au instaurat un „sistem islamic complet”: au închis şcolile pentru fete, au interzis femeilor să lucreze şi au stabilit pedepse islamice.

1996 – Piaţa extrabursieră, RASDAQ, de tranzacţionare a acţiunilor rezultate din procesul de privatizare, a fost inaugurată oficial la World Trade Center Bucureşti.

1991 – Au început, la Bucureşti, lucrările Congresului Partidului Naţional Ţărănesc Creştin Democrat, primul congres de după război al acestei formaţiuni politice. A fost ales preşedinte al partidului Corneliu Coposu.

1991 – Ion Iliescu s-a întâlnit cu reprezentanţi ai minerilor, conduşi de Miron Cozma. Cu acest prilej, a fost semnat un Comunicat Iliescu-Cozma, prin care revendicările minerilor erau recunoscute la cel mai înalt nivel.

1962 – S-a înfiinţat Universitatea din Timişoara (în prezent, Universitatea de Vest).

1959 – Taifunul Vera a lovit insula niponă Honshu, ducând la uciderea a peste 5.000 de oameni.

1952 – A văzut lumina zilei Dumitru Prunariu, primul cosmonaut român, membru corespondent al Academiei Internaţionale de Aeronautică, membru fondator al Asociaţiei Explorărilor Spaţiului Cosmic, preşedintele Agenţiei Spaţiale Române. Dumitru Prunariu este cel de-al 104-lea cosmonaut din lume.

Pe 14 mai 1981, la numai 29 de ani, Dumitru Prunariu a devenit primul român care a zburat în spaţiu la bordul navetei Soyouz 40.

Naveta a fost lansata de la cosmodromul Baikonur, iar din echipaj mai făcea parte şi cosmonautul rus Leonid Popov.Cei doi au rămas pe staţia Salyut 6 aproape o săptămână, unde au realizat experimente ştiinţifice legate de câmpul magnetic al Pământului. Durata zborului în spaţiu a românului a fost de 7 zile, 20 de ore, 41 de minute şi 52 de secunde.

1940 – Al Doilea Război Mondial: A fost încheiat, la Berlin, „Pactul Tripartit” între Germania, Italia şi Japonia, prin care cele trei ţări şi-au promit ajutor multilateral pentru instaurarea unei „noi ordini” mondiale.

1933 – S-a născut poetul Grigore Hagiu, autor al volumelor „Nostalgica triadă” (1970), „Miazănoaptea miresmelor” (1973) şi „Descântece de gravitaţie” (1977). A primit distincţii precum Premiul Uniunii Scriitorilor din România (1967) şi Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti (1968).

1928 – Republica Chineză a fost recunoscută de către SUA.

1926 – A avut loc, la Paris, primul Congres internaţional al cinematografului, sub egida Societăţii Naţiunilor.

1922 – Regele Constantin I al Greciei a abdicat de la tron, în favoarea fiului său cel mare, Regele George al II-lea.

1917 – A apărut, la Bucureşti, „Scena”, „ziar zilnic de teatru, muzică, literatură, artă şi sport” (până la 11 noiembrie 1918), la care au colaborat Liviu Rebreanu, Tudor Arghezi, Gala Galaction şi Camil Petrescu.

1914 – A încetat din viaţă Majestatea Sa Carol I (27 septembrie conform calendarului vechi si 10 octombrie – cel nou), domnitor (1866-1881) şi rege al României (1881-1914). Potrivit dorinţelor sale testamentare, a fost înmormântat la mănăstirea Curtea de Argeş (2 octombrie), ctitoria lui Neagoe Basarab.

În timpul domniei sale ţara şi-a proclamat independenţa. A preluat conducerea statului când avea 27 de ani şi a urcat pe tron după ce contele de Filip de Flandra a refuzat să fie în fruntea Principatelor Unite. A ajuns în ţară deghizat în om de afaceri şi cu paşaport fals, iar pe 10 mai 1866 a depus jurământul de credinţă faţă de ţară şi a pus bazele dinastiei Hohenzollern. În cei 48 de ani de domnie, societatea romanească a cunoscut schimbări profunde atât în plan politic, cât si economico-social. Cu puţin timp înaintea morţii sale, regele a făcut o ultimă dovadă că este roman, acceptând hotărârea Consilului de Coroană privitoare la declararea neutralităţii în Primul Război Mondial care izbucnise, deşi el a dorit o participare în luptă alături de Germania şi Austro-Ungaria. Carol I a fost urmat la tron de către nepotul său, pe nume Ferdinand.

1910 – A avut loc primul raid aerian din România; aviatorul Aurel Vlaicu a parcurs traseul Slatina-Piatra Olt, în cadrul unor manevre militare de toamnă.

1909 – A avut loc inaugurarea oficială a portului Constanţa; primele amenajări datează din anii 1857-1860; finalizarea lucrărilor a fost condusă de inginerul Anghel Saligny.

1905 – Albert Einstein a publicat studiul „Depinde inerţia unui corp de conţinutul lui de energie?” în Annalen der Physik. Această lucrare cuprinde conceptul care mai târziu va fi simbolizat de celebra relaţie E = mc2.

1880 – S-a născut Jacques Thibaud, unul dintre cei mai apreciaţi violonişti francezi ai secolului XX ; trioul pe care l-a format împreună cu Alfred Cortot şi Pablo Casals, şi care i-a purtat şi numele, i-a adus celebritatea ; alături de pianista Marguerite Long, a iniţiat, în 1943, un concurs internaţional pentru tineri violonişti şi pianişti ce le-a purtat numele.

1874 – La Berna, România a semnat, ca membru fondator, Tratatul privind înfiinţarea Uniunii Poştale Generale (din 1878, Uniunea Poştală Universală), prin care ţările semnatare formau un singur teritoriu poştal pentru schimbul reciproc al corespondenţelor şi obiectelor între birourile lor de poştă. Tratatul a intrat în vigoare la 1.07.1875.

1854 – Vaporul cu aburi SS Arctic s-a scufundat cu 300 de oameni la bord; a fost primul mare dezastru din Oceanul Atlantic.

1827 –  S-a născut Alexandru Papiu-Ilarian, istoric şi jurist, unul dintre conducătorii Revoluţiei de la 1848 din Transilvania, membru al Academiei Române.

1825 – Primul tren de persoane a fost pus în exploatare în Anglia, între Stokton şi Darlington. Georges Stephenson este cel care a inventat locomotiva cu aburi.

1822 –  Jean-François Champollion a anunţat că a descifrat inscripţia de pe „piatra de la Rosetta”.

Piatra de la Rosetta este o stelă egipteană, datând din anul 195 î.e.n., din timpul regelui Ptolemeu V.

Piatra este din granit negru, are formă aproximativ rectangulară, cu 3 inscripții ale aceluiași text în 3 limbi antice diferite: hieroglifică, demotică și greacă. Din partea superioară, cea care conține inscripția hieroglifică, lipsește o parte. Folosind inscripțiile pietrei din Rosetta, Jean-François Champollion a reușit să stabilească o metodă de traducere a scrierii hieroglifice.

A fost descoperită în anul 1799, în orașul egiptean Rosetta (arabă: Rashid), situat în delta Nilului, în apropierea Mării Mediterane, în timpul expediției franceze conduse de generalul Napoleon Bonaparte. Stela a fost descoperită în timpul lucrărilor la un fort, în fundația unei vechi cetăți arabe, unde fusese folosită ca material de construcție. Descoperirea este atribuită lui Pierre-Francois Bouchard, un ofițer de geniu în armata franceză.

Importanța acestei stele a fost sesizată imediat, textul grecesc specificând explicit că în toate cele 3 versiuni este vorba despre același text,. Între 1799 și 1801 a fost păstrată și studiată la Cairo, atunci realizându-se și primele sale copii. În 1801, la retragerea armatei franceze, a fost reținută de către trupele engleze, apoi, în 1802, adusă în Anglia și expusă la British Museum.

1821 – Mexico şi-a câştigat independenţa faţă de Spania.

1590 – Papa Urban VII a murit la 13 zile după ce a fost ales ca Papă. A fost cel mai scurt pontificat din istoria bisericii catolice.

1540 – Societatea lui Iisus ( Iezuiţii) a primit charta (dreptul de recunoaştere ) din partea lui Papa Paul III

1461 – S-a făcut prima menţiune documentară a căii Giurgiului, important drum comercial, care lega oraşul dunărean de Transilvania.

1389 – S-a născut Cosimo de Medici (Cosimo cel Bătrân), primul membru al familiei de bancheri Medici, care a ajuns la conducerea republicii florentine (din 1434); protector al literaturii şi artelor; întemeietor al bibliotecii Laurenziana.

489 – Odoacru a fost învins în Bătălia de la Verona de către  Teodoric, regele germanic al ostrogoţilor.

Odoacru a fost  rege al Italiei, din anul 476  până la moartea sa. Domnia sa marchează sfârșitul Imperiului Roman în Europa de Vest și începutul Evului Mediu. El este considerat ca fiind primul de origine non-romană care a condus toată Italia. Odoacru a fost un general în Italia, un foederat  de origine germanică si a condus o revoltă care l-a detronat pe ultimul împărat roman de Apus, Romulus Augustus, la 4 septembrie 476.

Deși toată puterea din Italia era în mâinile lui, a domnit în numele lui Julius Nepos și, după moartea acestuia, în 480, ca un client al împăratului de la Constantinopol, Zenon. Odoacru este menționat ca fiind un rege latin (Latin rex) în multe documente și el însuși a folosit cel puțin o dată această titulatură.

Leave A Reply

Your email address will not be published.