Prestidigi(24)tatorii BB

0 228

            Unii dintre voi, connaisseuri ai celei de-a șaptea arte (adicătelea subiectul de bază al TIFF-ului) ar putea crede că acest material ar fi adresat marii actrițe Brigitte Bardot. Ei na! De ce să fie așa, pentru că în oraș, în aceste zile, este la modă festivalul de film transilvănean? Să nu tragem concluzii pripite ci să privim mai atent la sticla cu sigla Digi24 Cluj. Avem actorii noștri politici, care oricât onorariu ar primi (am vrut să scriu că ”și-ar trage din banul public”) tot nu egalează ca performanțe profesional-actoricești, pe cei care joacă în filme. Foarte probabil, la capitolul onorarii se bat de la egal la egal, poate chiar ai noștri îi umilesc pe cei ai lor. Actorii politici locali, joacă și vor juca mereu unul dintre rolurile principale care influențează destinul subțirii (neimplicate) noastre comunități. Săptămâna trecută, într-una din seri, dau pe facebook de o sponsorizare a unei postări, care conținea înregistrarea dezbaterii electorale de la Digi24 Cluj, dintre Emil Boc (primarul în exercițiu) și Octavian Buzoianu (veșnicul independent; de ce veșnic? pentru că (im)postura independentului pluripartit îi va urma umbra prin toată existența lui).

            Rețeta Digi simulează pasiunea pentru jurnalism. Se ia un moderator estetic și docil, care va pune în aparență întrebări dureroase celor aflați în studio. Întrebările sunt atât de dureroase, încât după fiecare răspuns al invitaților din studio, se ia un calup de publicitate de cinci minute, pentru ca invitații să dea o tură de răcorire pe la toaletă, pentru ca ulterior să se poată reașeza în decența atitudinii lor publice. În studioul tv, simpăticuța Narcisa Pop (simpăticuță pentru invitații care  scapă nemolestați, așa cum li se întâmplă celor care ajung la Denise Rifai și Realitatea TV) zâmbește frumos la cameră (zâmbetul acesta e pentru noi neghiobilor, noi publicul nehotărât și tâmp) și categoric, le zâmbește și invitaților, cum altfel decât odihnitor. Prima întrebare adresată primarului Boc: ”care sunt problemele cu care se confruntă locuitorii?”. Pffff! Remarc foarte ușor că Narcisa nu l-a ascultat pe Emil Boc la matinalul Realității FM niciodată, pentru că ar fi știut că orice l-ai întreba pe primar, el îți va răspunde doar ceea ce vrea, mai precis doar ceea ce știe. Pe Boc dacă-l întrebi cum îl chema pe căluțul Fefeleagăi, sau cum a murit meșterul Manole, și dacă nu știe, el îți va oferi un răspuns de genul: ”Sigur Fefeleaga a crescut în Mănăștur! Suntem de-o vârstă! Am fi putut fi colegi de școală, dacă ea nu ar fi studiat la ”moara cu noroc” a lui Slavici. Pe Slavici îl știți? E cel care fiind rudă de departe cu Anghel Saligny, veri după pisicile care fătau prin vecini, a proiectat cele două parkinguri din centru! Cum adică, unde le-a proiectat? Pe bolta palatină a orașului! Va arăt la emisiunea viitoare. Mi-am notat deja, să nu uit!”. Apoi va încheia cu ceva de genul: ”Vedeți, totul este să înțelegi că circulația din oraș trebuie scoasă afară din oraș, folosind centurile planetei Saturn, asta pentru următorii 40 de ani ai domnului Buzoianu, care a venit în fața clujenilor cu un proiect amuzant! Tra-la-la și bla-bla-bla!…”. Nu voi insista pe stilul dislexic al primarului, pentru că insistă el destul la aproape fiecare ieșire publică, însă vă întreb ceva: din cele 23 de minute ale emisiunii, câte minute i-ați auzit glăsciorul neoindependentului? N-a avut loc de herr primar, pentru că Emil Boc știe, stăpânește manipularea, și a încercat la greu să umple golul promisiunilor electorale neonorate din anii precedenți, cu cuvinte (cacofonie intenționată). Da oameni buni, cu multe și inutile cuvinte, pentru că domnia sa a mai primit din experimentul Boc-premier, experiența eșecului și inutilitatea promisiunilor. Pentru mine, primarul este un deja-vu perpetuu, oriunde ar apărea public și orice și-ar dori să transmită prin cuvintele lui.

            Pe Buzoianu nu prea l-am auzit. N-a avut loc, însă!… eu nu înțeleg! Lămuriți-mă voi! L-a oprit cineva să-i ceară primarului să fie lăsat să vorbească? Avea și el pe chip acneea lehamitei. Totuși mi-a plăcut finalul. La întrebarea Narcisei, ”primul lucru pe care l-ați face, dacă ajungeți primar”, Octavian Buzoianu i-a dat fiori primarului, răspunzând ”aș reevalua tot ce înseamnă contracte de servicii publice, pentru a asigura cetățenilor o calitate a acestor servicii…”. Nu-și poate finaliza omul răspunsul, pentru că se interpune prim-edilul municipiului cu replica: ”unele sunt în licitație…”. Pentru mine știți cum a sunat asta? Ceva de genul: ”Ce vrei mă? Ce treabă ai tu cu licitațiile serviciilor publice? Păi ce-mi faci tu mie? Eu am venit peste proiectele tale în ședința de urbanism, ca să văd ce-ți coace interesul?…”. Eu în locul lui Buzoianu îi replicam: ”Neștiutorule! Panglicarule! Mașterul Manole s-a scurtcircuitat când a montat orga electronică în altar!”. Mă credeți că Boc rămânea fără replică? Sau poate nu, poate ne spunea că Manole locuiește în Mărăști și parkingul de pe Dorobanților e cea mai veche afacere de familie din Cluj. Ce mai?! Ambii candidați sunt adevărați magicieni ai cuvintelor. La unul apar cuvintele de nicăieri, la celălalt dispar cuvintele într-un nicăieri. Noroc că nicăierurile celor doi nu conțin trasee comune, altfel aveau și proiecte comune.

            Și uite așa, subsemnatul și alți privitori curioși, am mai irosit 23 de minute din viața noastră, din timpul nostru sănătos. Acum, na! Apatia amândurora îmi transmite sentimentul unui rigor mortis al viitoarei administrații locale. Totuși am remarcat ceva pozitiv, respectiv decența candidaților. Mai cu viață oameni buni, mai cu viață! Să simtă electoratul că voi chiar vă doriți să fiți primari, că vă onorează votul nostru! Măcar în ultima săptămână. Dacă nu vă stă-n putințe atunci rog televiziunile să mi-l aducă pe Alexa. Măcar Liviu (astăzi este aniversarea lui, ca atare astăzi fără faulturi în ceea ce-l privește), așa cum este el, bun sau rău, este viu!…

Și dacă e pamflet atunci de pamflet să ne fie!

Leave A Reply

Your email address will not be published.