”Intrăm” în vechea eră a puținului. Viitorul sună cum și-l închipuie fiecare!…

0 420

            Mai țineți minte poezia lui George Topârceanu, Acceleratul? Sper că mi se permite o asociere între versurile lui Topârceanu și câștigurile obținute de PNL la nivel de primăria Cluj-Napoca și Consiliul Local. Înainte de sosirea cifrelor definitive știm că vom fi diriguiți în următorii patru ani, de același om care a oscilat între dorința de a fi primar și putința de a fi. Noutatea, tot cea veche, consta în faptul că PNL, partidul care l-a absorbit și l-a susținut pe Emil Boc, va da majoritatea în Consiliul Local. Dacă procentele primarului se reflectă și la nivel de partide, la acest moment vorbim de cel puțin 17 de consilieri locali. Pentru rețeta perfectă care-i va asigura primarului în exercițiu susținerea inclusiv pentru proiectele locale care necesită două treimi din votul consilierilor locali, adăugăm cei patru consilieri locali ai UDMR și păstrarea ocupantului locului doi, Anna Horvath, în biroul viceprimarului de la etajul doi din primărie. 21 de consilieri din totalul celor 27, la care putem adăuga încă vreo maxim doi la redistribuire. Dacă aveți timp, vă rog verificați singuri, dacă nu atunci credeți-mă, situația este aceeași ca la finele ultimului mandat al Consiliului Local: 17 consilieri liberali, patru (4) ai uniunii democrate a maghiarilor, patru (4) social-democrati și câte unul din grupările sterile ALDE și UNPR. Știți care este totuși diferența? Mandatul 2012-2016 a aparținut unui primar care nu și-a dorit primăria la momentul alegerilor precedente, pentru că venea după un mandat de aproape trei ani în care a fost premier și foarte probabil unul din top cinci ai celor mai huliți oameni politici ai perioadei postrevoluționare. La aceste alegeri Emil Boc a arătat că își dorește acest mandat, deși nu a fost foarte agresiv sau vizibil în campania electorală, din motive simple, din care aș aminti doar două: lipsa unui contracandidat validat popular și noua legea electorală.

            Merită să nu trecem cu vederea încă un amănunt, respectiv prezența la vot. 272.523 este numărul care reprezintă electoratul cu drept de vot. 37,06% a fost prezența la vot, la nivelul municipiului Cluj-Napoca, față de 55,80% cât a fost în 2012. Să facem un calcul simplu. 37,06 % din 272.523 reprezintă 100.997 de alegători prezenți la urne. Dintre aceștia, aproape 66 % l-au votat pe Emil Boc, respectiv 66.658. Cu alte cuvinte, 24,45 % din electoratul cu drept de vot i-au dat credit primarului. Trebuie să menționez că acest calcul este făcut cu cifre preliminare oferite de BEJ, nu finale. Când ești votat de aproape 25 % din electoratul cu drept de vot, se cheamă că ești legitim? Din punctul de vedere al legii electorale, răspunsul este categoric DA, din punct de vedere matematic și al bunul simț civic, răspunsul este NU. Însă în România nu se ține cont decât de ceea ce spune și permite legea electorală, iar despre bunul simț civic nu sunt prea multe de spus din moment ce candidați certați cu legea au fost validați prin vot ca primari: George Scripcaru (independent) la Brașov,  Olguța Vasilescu (PSD) la Craiova și cu voia și înțelegerea voastră, cu peste 70 %, Cătălin Cherecheș (Coaliția pentru Baia Mare), primar aflat în arestul penitenciarului Gherla. Așa că nu mă miră nimic. Nu m-aș fi mirat nici dacă Emil Boc și PNL ar fi obținut la Cluj 120%. Personal, nu mă deranjează absolut deloc rezultatul alegerilor de la Cluj-Napoca, însă trebuie să spun că mă deranjează faptul că aproape nimic nu se va schimba la primărie, în afara viceprimarului PNL, care este foarte posibil să fie liberalul Dan Tarcea. Să nu-l plângeți pe Gheorghe Șurubaru, el va primi o sinecură cumsecade pentru sacrificiul adus în slujba comunității. În luna mai, un director de departament din cadrul primăriei îmi spunea: ”Nu te mai lua după Boc, că nu știe ce vorbește. Ăsta-i depășit!”. Boc va păstori încă patru ani o instituție în care muncesc și trăiesc oameni care sunt într-o totală discrepanță cu voința și proiectele primarului. Pentru mine, pentru PublicNews începe o nouă era. Aparțin timpului liber, cel care-mi suportă principiile, demnitatea și felul de a fi. Voi continua să prețuiesc adevărul și oamenii principiali și cele afirmate anterior vi le voi oferi cu fiecare scriere jurnalistică și rostire la radio!…

Pentru cei care au uitat de valorile neamului, valori care ne-au definit în orgoliul și deprinderile popoarelor lumii, vă reamintesc ultima strofă din Acceleratul lui Topârceanu, versuri din care s-a inspirat tabloul alegerilor electorale locale, 5 iunie 2016, foarte probabil nu ultima Duminică a Orbului căreia îi vom supraviețui:

”Iar în urmă-i, din tufișuri

de prin tainice-ascunzișuri,

se ivesc pe jumătate,

păsărele ciufulite,

alarmate

și-ngrozite:

– Cine-i?… Ce-i?… Ce-a fost pe-aici?…

Ciripesc cu glasuri mici

cinteze și pitulici.

Doar un pui de pițigoi,

într-un vârf de fag pitic

stă cu penel vulvoi

și, făcând pe supăratul:

– Ce să fie? Nu-i nimic.

A trecut Acceleratul…”

Leave A Reply

Your email address will not be published.