Selecția nevertebratelor politice

0 179

            La momentul scrierii acestui editorial, mai este mai puțin de o oră până se va încheia acest spectacol jalnic, patetic, numit de către politicieni campanie electorală. O campanie în care sondajele subțiri și incerte, din cauza eșantioanelor folosite, îl dau învingător pe primarul în exercițiu, Emil Boc. Spuneam încă de la începutul anului, știind pe surse cam cine sunt candidații (mai puțin în cazul neoindependentului Octavian Buzoianu), că pentru mine această campanie este irelevantă pentru că nu există un candidat care să mă reprezinte. Nici intrarea lui Buzoianu nu a schimbat lucrurile și până duminică, când vom afla adevărul, Boc este dat câștigător. Voi merge la vot, categoric, pentru că am suficient spirit civic încât să-mi țin departe de gestul civic firesc al unui cetățean al ”cetății” disprețul față de ceea ce au oferit partidele politice și alegerile. 90 % dintre cei care se află pe liste nu au cum să ne reprezinte, însă o vor face, pentru că Cluj-Napoca doarme, pentru că acest oraș și-a clădit trecutul apropiat pe firmamentul fals al stelelor pe care i le atribuie părerologii Ardealului. Cluj-Napoca este, fără dar și poate, un oraș academic, dar acest lucru se datorează strict istoriei orașului, celor care au făcut cândva parte din elita studențească a Transilvaniei, României și chiar a sistemelor de învățământ din estul, sudul și centrul Europei. O parte din acea elită a rămas aici și pregătește ceea ce se mai poate pregăti din viitorul tot mai slab, mai bolnav și nevrotic al acestei țări.

            Credeți-mă că nu sunt nervos și nici limbajul pe care-l folosesc acum nu este unul dur, este doar un adevăr simplu, pe care îl refuzăm aproape toți, pentru că acest adevăr ne alungă din fața oglinzilor în care stăruim să ne privim. Afirmam mai sus că 90 de procente dintre cei care se regăsesc pe liste nu au ce căuta acolo. Printre cele 90 de procente regăsim actuali consilieri locali și județeni care au făcut parte din spectacolul orașului și județului, doar în calitate de figuranți. Mă refer la cei lipsiți de inițiative, de cei temători și fricoși dinaintea viitorului lor incert, de cei care au votat fără să știe pentru ce-și exprimă votul sau au votat pentru că face parte din disciplina de partid. Acești oameni sunt fără coloană vertebrală, nu doar pentru motivele enumerate anterior ci și pentru simplul motiv că acești oameni au votat și împotriva familiilor lor. Nevertebratele au condus orașul și județul (repet, nu toți care sunt în Consiliul Local și Consiliul Județean aparțin acestei clase, ci marea lor majoritate), au fost sprijinite să ocupe posturi călduțe și remunerate corespunzător, pentru a împărții veniturile și beneficiile cuvenite prin natura funcției cu partidele (sau liderii acestora) care i-au susținut. Aceleași nevertebrate și-au păstrat aproape toate pozițiile eligibile și acum ne sunt servite ca persoane ”specialiști cu expertiză” sau salvatori ai neamului!

            Vă mai scriu/spun una și mă opresc. Cluj-Napoca nu mai este al clujenilor ci al tuturor reprezentaților zonelor țării care s-au adaptat aici. Probabil aproximativ 30 % mai sunt clujeni get-beget, restul sunt venetici sau urmașii mixturii dintre sorgintea nobilă clujeană și venetici. Sunt suficienți băimăreni aici, precum sălăjeni, din țara moților, oșeni, sibieni, bucovineni și moldoveni ca votul să fie amestecat și să dea câștig de cauză unui candidat care nu merită o funcție publică, plină de responsabilitate. Însă, atâta timp cât se întâmplă în Ardeal, mai precis în Baia-Mare, ca un candidat controversat aflat în arest și plin de ignoranța și aroganța șmecherului de cartier, precum Cătălin Cherecheș, să câștige alegerile cu un credit din partea populației cu peste 80% (spun sondajele), atunci nu mă miră că Emil Boc va câștiga la Cluj. Nu este cel mai bun dintre candidați și nici cel mai vrednic, însă este cel mai adulat. Aduc în sprijinul afirmațiilor mele alegerile locale din 2012, când un candidat în calitate de fost premier, care și-a asumat cele mai dure reforme anti-sociale, a câștigat alegerile la Cluj. Nu mai are importanță că nu a avut contracandidat, că el a preferat să-și facă o campanie între discret și ascuns, contează doar ce a consemnat istoria. Indiferent că este târziu sau nu, pentru ”cetate”, eu nu voi recomanda nimănui cu cine să voteze, eu doar vă rog să mergeți și să votați. Îmi doresc ca vina pentru un nou posibil eșec, să ne aparțină tuturor!…

Leave A Reply

Your email address will not be published.