Arts Summer University – un proiect colorat, educativ şi necesar

0 385

Asociaţia Studenţilor Universităţii de Arte şi Design (ASUAD) organizează în perioada 30 iunie – 15 iulie Arts Summer University (ASU). Acesta este un proiect educaţional care are ca scop familiarizarea elevilor din clasele a XI-a cu mediul cultural şi universitar al oraşului. Proiectul va aduce 45 de elevi din liceele din România pe băncile universităţii unde timp de două săptămâni vor avea ocazia să participe la o serie de cursuri puse la dispoziţia lor de către voluntarii asociaţiei de la Universitatea de Artă şi Design şi de către profesorii ce activează în cadrul instituţiei. Printre opţiunile acestora se numără ateliere de pictură, sculptură, grafică, foto-video, conservare-restaurare, cât şi module de ceramică-sticlă-metal, design textil, modă-design vestimentar şi istoria şi teoria artei.

Elevii vor simula în acest timp condiţiile reale prin care vor urma să treacă atunci când vor aplica la universitate: alegerea opţiunii, admitere, cursuri şi seminarii cu profesorii, viaţa de cămin, distracţia din mediul studenţesc, pemtru ca la final să vină sesiunea de examene care le va pune la încercare cunoştiinţele acumulate în cele două săptămâni. Pe lângă aspectele ce ţin de educaţional, aceştia vor vizita un număr mare de obiective turistice ale oraşului, promovând astfel imaginea urbei; vor avea ocazia să guste din tot ceea ce le poate oferi Cluj-Napoca. Feedback-ul este unul pozitiv din mai multe puncte de vedere: numărul de elevi care participă la acest proiect şi după aceea se înscriu la Universitatea de Arte şi Design este foarte mare; organizaţia câştigă oameni care se îndrăgostesc de ideea de voluntariat şi activism social şi se înscriu ca membri activi, Cluj-Napoca este promovat în rândul celor mai mici transformându-l într-o locaţie mult mai atractivă din punct de vedere universitar în comparaţie cu alte asemenea centre din ţară. Proiectul nu este unicat, ideea a fost preluată de la cei din OSUBB (Organizaţia Studenţilor din Universitatea Babeş-Bolyai), care l-au pornit acum mai bine de opt ani. Ideea este în mare aceeaşi, producând aceleaşi rezultate pozitive mai sus amintite.

Nu pot să nu observ numărul foarte mic de participanţi la acest eveniment şi să nu remarc faptul că aceşti oameni trebuie ajutaţi mai mult de către administraţie, cea care are un interes direct în acest tip de proiecte. Cluj-Napoca este până la urmă o candidată la Capitală Culturală Europeană, iar astfel de proiecte trebuie să primească suport din partea celor care vor ca urbea să câştige titlul mult dorit. Se organizează festivaluri în oraş şi petreceri, cărora nu le contest impactul de imagine adus oraşului, dar trebuie să existe şi criteriul selectivităţii şi al informării corecte. Prin selectivitate mă refer la faptul că elevii care îţi vin la astfel de proiecte, sunt interesaţi de oraş/universitate şi este foarte important să fie cei dintâi atraşi şi păstrați. De asemenea, este foarte important ca ei să îşi facă o imagine reală a oraşului şi a atmosferei, în cele două săptămâni având timp să ia pulsul urbei şi să îşi dea seama dacă li se potriveşte.

Trebuie remarcat şi faptul că iniţiativa este pusă pe roţi de 20 de voluntari ai Asociaţiei Studenţilor Universităţii de Arte și Design în parteneriat cu conducerea instituţiei. O fac de drag, pentru că au credinţă în ideea de voluntariat şi mişcarea studenţească şi nu sunt plătiţi. De cele mai multe ori, organizatorii de asemenea evenimente rămân nedormiti şi nemâncaţi cu zilele, muncind cu greu ca să acopere lipsurile financiare şi ca proiectul să fie de succes. Gândiţi-vă cât de mari şi frumoase ar deveni astfel de proiecte cu mai mult ajutor din parte administraţiei locale şi al comunităţii. Prin comunitate mă refer la locuitorii care se bucură de vitalitatea dată Cluj-Napocăi de astfel de proiecte, dar şi la mediul privat care îşi desfăşoară activitatea pe raza oraşului având un interes direct în creşterea puterii de cumpărare a zonei.

Nu ne mai rămâne decât să le urăm succes voluntarilor Asociaţiei Studenţilor Universităţii de Arte şi Design în perioada următoare şi nu numai. Pentru părinţi trebuie să precizez că mai au la dispoziţie puţin timp să îşi înscrie copiii la acest eveniment, înscrierile iau sfârşit în 30 iunie – mai multe detalii privind înscrierea pe asuad.ro . Aştept cu nerăbdare demararea proiectului şi aştept poze şi veşti de la „omuleţii” care iau parte la el.

Leave A Reply

Your email address will not be published.