De ce nu a avut loc nici un atentat terorist la acest campionat european de fotbal?

3 205

Sună cinic, dar întrebarea pe care ne-o punem este: De ce nu a avut loc nici un atentat terorist în Franța până în momentul de față, pe perioada derulării Campionatului European de Fotbal (și, sperăm noi, nici în continuare). Acestă întrebare este justificată, nu pentru că am vrea ca un astfel de eveniment să aibă loc, orice act violent repugnându-ne profund, ci doar că, privind din perspectiva impactului mediatic, o astfel de acțiune violentă ar beneficia de o expunere maximă. Răspunsurile pe care le putem oferi sunt expuse în continuare.

 Teroriștii, bărbați în marea lor majoritate, sunt amatori de fotbal, de aceea au impus  un armistițiu unilateral, o stare de nonbeligeranță pe termen limitat, respectiv intervalul de timp în care are loc europeanul de fotbal.

Este perioada ramadanului, postul impus de religia islamică, deci acțiunile violente în acestă perioadă ar fi interzise de Coran. Atentatul terorist din Turcia, de la aeroportul Atatürk contrazice flagrant această aserțiune.

Brusc, peste noapte, serviciile franceze de informații au devenit hipereficiente după atentatele teroriste care au zguduit Franța în acest an, devenind capabile să identifice și să stopeze la nivel de intenționalitate toate potențialele acțiuni teroriste care sunt susceptibile de a fi derulate de către diverse grupări, înainte ca acestea să se manifeste.  Cu alte cuvinte, toate atentatele teroriste care ar fi putut să aibă loc au fost înnăbușite în fașă, contracarate în faza de proiect datorită profesionalismului și promtitudinii de care au dat dovadă autoritățile franceze de resort.

Prezența în număr sporit a forțelor de ordine în stradă a constituit un factor determinant în descurajarea acțiunilor teroriste pe teritoriul Franței. Guvernul francez a alocat suplimentar suma de 30 milioane de euro pentru a asigura o  securitate sporită la acest european de fotbal și a interzis concediile celor implicați în operațiuni de protecție împotriva acțiunilor de factură teroristă. Acestă mobilizare este realizată doar în perioada derulării competiției. Deci, la finalul acesteia, situația revine la o normalitate care poate deveni periculoasă din perspectiva amenințării teroriste.

Colaborarea  în sfera anti-teroristă realizată de către serviciile secrete de informații  și departamentele anti-teroriste din cadrul țărilor participante și-a dovedit eficiența, având în vedere participarea la acest european a grupurilor de suporteri din întreaga Europă, care necesitau o protecție adecvată. Schimbul de informații precum și colaborarea dintre servicii, având  drept unic scop prevenția și protecția populației în fața unei agresiuni teroriste, a fost validată printr-o atmosferă liniștită, neperturbată de atentate.

Dacă există o legătură între teroriști și diverse servicii de informații, acestea din urmă au inhibat eventualele atacuri ale celulelor teroriste pe care le controlau. Asta vis-a-vis de ipoteza vehiculată și anume de posibila sponsorizare a terorismului de către Federația Rusă. În mod real toate serviciile secrete au legături cu diverse celule teroriste, fie prin infiltrare, fie direct prin suport operativ oferit în cadrul unor operațiuni în care se manifestă un interes direct.

   Și nu în cele din urmă, fotbalul este în esență „circ”, gratuit într-o oarecare măsură și inutil, deci face parte integrantă din strategia păpușarilor de a distrage atenția de la aspectele esențiale asupra cărora ar fi necesar să se focalizeze individul. Cu alte cuvinte timpul și energia alocată vizionând meciuri de fotbal nu aduce nici un plus de conștiință sau conștiență. De aceea nu este necesară declanșarea unui atentat în perioada derulării acestui eveniment sportiv din Franța. Campionatul european de fotbal răspunde perfect necesităților de a perpetua starea de facto existentă.

Știu că toate răspunsurile și explicațiile date mai sus rămân în sfera posibilului, având un grad mai mare sau mai mic de probabilitate. În momentul de față este greu să se opereze cu certitudini, datorită, în principal, lipsei de informații care să posede acuratețea necesară unei analize reale. Aceste informații sunt deținute în majoritatea lor de către serviciile de informații, respectiv de către departamentele anti-terorism din cadrul lor.

3 Comments
  1. bugnar ovidiu says

    Ai vazut seria de filme terminator ? Din dorinta de a face mult bine, faci mult rau. Apoi spui ca altul e devina. Diversiunea e cheia. Muta atentia in alta parte. Daca nu mai vor terorism sa-i lase pe turci sa-i rezolve . Turcii nu se opresc pana nu distrug toata arhiva unei natiuni , sa o steargă de pe fata istoriei .

    1. Radu Hadârcă says

      Turcii au în țara lor atentate revendicate de ISIS (ISIL sau Daesh) acronime care definesc unul și același Stat Islamic și, de asemenea, atentate care aparțin facțiunii militare a PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan). PKK revendică o parte a Turciei și doresc să-și creeze propriul stat kurd În Siria kurzii sunt unii dintre cei mat buni luptători împotriva Statului Islamic. Intervențiile armatei turce pe teritoriul sirian îi vizează în principal pe kurzi. Turcii, datorită politicii duplicitare, au parte pe teritoriul lor de atentate teroriste din amândouă părțile. Turcii, în momentul de față, nu fac față problemelor interne. O să revin cu un articol mai explicit.

  2. […] pe care l-a constituit campionatului european de fotbal așa cum puteți citi aici ”De ce nu a avut loc nici un atentat terorist la acest campionat european de fotbal?”, a dat rateuri ulterior. Exact la momentul […]

Leave A Reply

Your email address will not be published.