Război pe față în fotbalul românesc

0 205

Un război pe față, dur, utilizând mass-media drept câmp de bătălie. Circ pe care unii îl adoră. Eu nu. Totul se învârte aparent în jurul numirii lui Christoph Daum în funcția de selecționer al naționalei de fotbal a României. Există un interviu luat lui Laurențiu Reghecamp, în care acesta îl jignește dur pe Andrei Vochin, principalul consilier al președintelui FRF, Răzvan Burleanu, consilier, care, în opinia lui, ar trebui să zboare din federație. Andrei Vochin a elaborat regula care impune ca fiecare echipă din Liga I să aibă în permanență pe teren un jucător român de sub 21 de ani pe teren. A fost atacat virulent de același Reghecampf și pe această temă. În opinia mea acestă regulă este singura care obligă echipele românești, care au adus foarte mulți jucători străini expirați, să-și facă propria pepinieră sau cel puțin să aibă scouteri (căutători de talente) buni. Același Andrei Vochin a elaborat criteriile pentru desemnarea selecționerului României și tot el a fost cel care a fost decisiv în numirea lui Christoph Daum în această funcție. Andrei Vochin reprezintă în fapt eminența cenușie din cadrul federației. Eu spun că are capacitatea, forța și echilibrul de a pune lucrurile pe un făgaș bun. Cu o singură condiție. Să reziste la tăvăleală. Pentru aceasta este doar începutul. Războiul abia a început. Este straniu cum un om ca Vochin, care prin natura lui nu jignește și se păstrează în limitele bunului simț, o încasează în ultima vreme din toate direcțiile. Sau poate tocmai de aceea.

Care sunt taberele aflate în conflict.

Una este alcătuită din Răzvan Burleanu și oamenii lui, care se pliază pe tipul corporatist, dar care nu au foarte multe în comun cu fotbalul. Ei sunt sprijiniți de o parte a politicului și de către servicii (or fi microbiști și printre ei, că oameni sunt). Cei din conducerea actuală a Federației Române de Fotbal nu au fost părtași în ultimii 20 de ani la porcăriile derulate și la mizeriile care s-au generat datorită legăturilor existente pe filiera Mircea Sandu-Dumitru Dragomir-cluburi, neavând nici o tangență cu toate acestea. Pe de o parte, iar pe de altă parte trebuie precizat clar că nici nu se pot lăuda cu o experiență mangerială legată de conducerea vreunui club din România. Sincer, la nivelul problemelor, insolvențelor și falimentelor din fotbalul românesc, nu știu dacă acest lucru ar reprezenta vreun avantaj.

Cealaltă tabără e alcătuită din șmenozarii și șmecherii din fotbalul autohton. Infecții care vreau să influențeze selecția la națională gen Jiji & Compania, care văd numai bani și profituri obținute din vânzarea de jucători. Un singur lucru  pot garanta cititorilor fideli ai publicnews, că nu vom sta neutri. Deloc. Cine va câștiga în cele din urmă? Mi-aș dori ca fotbalul românesc și toți suporterii să beneficieze de o echipă națională cu care să nu ne fie rușine!

Lui Reghecampf îi pun o singură întrebare, fără să aștept neaparat un răspuns. În iarnă ai transferat pe cine au vrut mușchii tăi și Steaua tot nu a luat titlul. Să vedem ce faci acum. Foarte mare atenție la Astra, la Dinamo și s-ar putea și la Viitorul, care să sperăm că nu mai face ghidușiile din anii precedenți, asta dacă Hagi vrea să mai aibă credibilitate în fotbalul românesc. Andone și Șumudică nu sunt antrenori de neglijat, deci eu în locul tău mi-aș face griji în legătură cu prestația propriei echipe. Știu de asemenea de ce Reghecampf este supărat pe Vochin, pentru că acesta i-a spus că este limitat din punct de vedere tactic. Dragă Reghecampf, arătă că nu este așa, arată că pe parcursul unui meci ești capabil să schimbi registrul tactic. Dovedește în cupele europene că poți și toată lumea își va scoate pălăria în fața ta. Inclusiv eu. Mare atenție însă, la acest interviu violent pe care l-ai dat în condițiile în care vei avea un sezon ratat cu Steaua; (lucru pe care eu nu mi-l doresc deloc), deoarece Steaua este o echipă românească înainte de toate; pentru că te va îndepărta definitiv și irevocabil de o carieră de succes.

Leave A Reply

Your email address will not be published.