UNTOLD, FNI-ul festivalurilor

0 450

Motto: Distrați-vă liniștiți, organele statului veghează pentru voi

Ora 12:00. Prefectura Cluj. Participăm și noi la conferința de presă care vizează festivalul Untold. Participanți: prefectul județului, Gheorghe Vușcan, primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, reprezentanți ai UPU, jandarmeriei, poliției și, bineînțeles, o parte din echipa organizatoare a acestui festival. Fiecare reprezentant al instituțiilor participante la conferința de presă, ia cuvântul și ne asigură că vor fi luate toate măsurile de securitate pentru a-i proteja pe participanții la festival, feriți de orice eveniment de natură teroristă și nu numai.

La întrebarea mea privind nivelul de alertă teroristă din România din momentul de față, și anume albastru precaut care este același din anul 2004, reprezentantul jandarmeriei Liviu Uzrău mi-a răspuns atrăgându-mi atenția că am pus o întrebare interesantă și ulterior s-a eschivat să dea un răspuns tranșant. La întrebarea privind scenariile de care dispun în cazul producerii unui atentat terorist mi s-a răspuns că există un ”worst case scenario” care este pregătit să fie pus în aplicare.

În mod normal nivelul de alertă teroristă ar fi trebuit să fie mărit în corelare cu categoriile de indicatori care sunt expuse pe situl SRI, iar pentru argumentarea celor spuse anterior vă invităm să citiți aici.

În stabilirea nivelului curent de alertă teroristă, se utilizează două categorii de indicatori pe care le-am copiat de la link-ul anterior:

  • informaţii disponibile, conţinând avertizări cu privire la evoluţii ce s-ar putea constitui în: vulnerabilităţi/ factori de risc/ameninţări/stări de pericol/iminenţa unui atac terorist pe teritoriul României
  • evenimente recente – manifestări explicite de orice natură ale unei entităţi teroriste de a realiza un atac terorist pe plan naţional/internaţional

De la instituirea SNAT (2004) şi până în prezent, în România, nivelul de alertă teroristă a fost PRECAUT (ALBASTRU), cu excepţia unei perioade scurte – prilejuită de desfăşurarea la Bucureşti (2008) a Summit-ului NATO – când s-a decis ridicarea nivelului la GALBEN-MODERAT.

Prin urmare ținând cont de cele două categorii de indicatori festivalul Untold se încadrează în prima categorie de indicatori ca vulnerabilitate și factori de risc, evenimentul constituindu-se în potențială țintă datorită numărului mare de participanți, 300.000,  între care se regăsesc mii de cetățeni străini și,  bineînțeles, datorită mediatizării.

Din perspectiva celei de-a doua categorie de indicatori este evident faptul că la nivel internațional au avut manifestări mai mult decât explicite, vezi atacurile teroriste din Germania, Franța și Turcia.

Citește Esența fenomenului terorist

Maria Gheorghiu despre atentate teroriste în România, previziuni autentice sau manipulare ordinară

Uniunea Europeană și terorismul

Este stranie și discrepanța evidentă dintre măsurile de securitate din acest an adoptate la festivalul „Untold” care sunt excepționale, conform celor declarate de autorități, și nivelul de alertă teroristă la nivelul țării, care se menține la nivel scăzut, respectiv cel de albastru precaut.

S-au pregătit paturi în spitale, un spital mobil și medici de urgență, conform medicului Adina Golea, reprezentant UPU, pentru cazul în care ar participanții la festival ar avea probleme de sănătate, de diferite naturi.

Bogdan Buta, directorul general al festivalului, mi-a spus într-un interviu, că pentru asigurarea securității acestui festival, au fost contactate persoane care în trecut au făcut parte din echipe care au prestat servicii vizând protecția participanților și sportivilor la jocurile olimpice. Îl cred pe cuvânt!

Cred de asemenea, sincer, că fiecare participant la acest festival ar fi fost necesar să fie informat și avertizat în mod onest despre riscurile reale la care se supune. Nu cele declarate, ci cele reale. Exact ca atunci când sari cu parașuta sau parapanta. Îți asumi un risc deliberat, premeditat și implicit asumat, ceea ce este în regulă, din punctul meu e vedere.

Deci nu ne paște nici o pericol iminent, dar adoptăm măsuri de securitate extreme, ca și cum s-ar anticipa posibila declanșare a unui astfel de incident terorist, intrând astfel în totală contradicție cu nivelul declarat al alertei.

Personal, am o curiozitate: de ce s-au cheltuit atâția bani în acest an cu măsurile de securitate excepționale, dacă situația este cel puțin la nivel declarativ, aceeași cu cea de anul trecut?

Am și un potențial răspuns: prevenție excesivă pentru a preîntâmpina un neprezumtiv eveniment care nu este iminent.

Noi, în România, avem o problemă gravă cu sinceritatea și prin urmare și cu adevărul.

Cu speranța sinceră că acest festival va fi un succes din toate punctele de vedere, vă doresc tuturor vizionare și audiție plăcută, ca atare-participare plăcută și mult, mult noroc.

Leave A Reply

Your email address will not be published.