Schimbare de direcție, dar încotro?

0 420

Germania a început să își mărească efectivele militare, la cinci ani după ce au desființat serviciul militar obligatoriu. Mai mult decât atât, Merkel a plusat sfătuind populația să își facă provizii de apă și de mâncare neperisabilă. Aceste decizii, dar și altele de o natură îngrijorătoare, au fost adoptate odată cu noul plan de securitate în 24 august 2016. Acesta mai prevede faptul că cetățenii vor ajuta armata la nevoie cu diverse îndatoriri precum dirijarea circulației, cotizații în bani, dar și în combustibil. Tot în această perioadă armata a început o campanie publicitară extrem de vizibilă în marile orașe, cu scopul de a recruta personal militar și auxiliar. Ministrul de Interne, Thomas de Maiziere, a declarat că Germania intenționează să se pregătească pentru un eventual atac terorist, atac cibernetic sau un atac asupra infrastructurii critice. Acesta a mai adăugat că în acest moment nu se poate pune problema reintroducerii serviciului militar obligatoriu, dar că forța de securitate a Germaniei trebuie să crească pentru a putea răspunde eficient în fața unei crize.

Planul de securitate este axat în cea mai mare parte pe latura civică, multe din prevederi axându-se pe îndatoriri ale societății. Astfel, țara nu o să paralizeze în cazul unei crize majore, nu o să fie nevoită să se bazeze doar pe forțele de securitate pentru menținerea ordinii. Au vizat sănătatea, unde este prevăzut ca în cazul unei crize, personalul medical să fie suplimentat cu oameni din rândul civililor, astfel, capacitatea de reacție a sistemului ar crește până la 200%. Ordinea publică și transporturile publice o să beneficieze de personal în plus în cazul unei crize, astfel urmărindu-se evitarea panicii și desigur a victimelor din această cauză. Thomas de Maiziere a mai adăugat că pe lângă aceste modificări, Germania trebuie să își regândească unele părți ale planului național de securitate, în următoarea perioadă urmând punctual și aceste propuneri de modificare. Toate acestea după ce aceștia au avut o serie de atacuri în ultimele luni și pe fondul agresiunii Rusiei din Crimea.

În această perioadă, în spațiul public central european s-a discutat amplu despre noi metode de supraveghere și control asupra populației, desigur pentru securitate – momentan nu au fost luate încă decizii serioase în această direcție, dar în ritmul acesta, cu siguranță aceste modificări o să fie adoptate. Ce ar urma să se schimbe după? Totul! Având în vedere că terorismul se conturează pe zi ce trece ca fiind o armă, fără conștiință proprie, ea este manevrată și îndreptată înspre societățile cu o democrație puternică (mă refer strict la Uniunea Europeană), cu foarte multe libertăți cetățenești. Așadar, după ce o să beneficieze și de acoperirea legală, sistemele de securitate o să ne stocheze datele personale din mediul virtual și o să le poată accesa în orice moment, fără o transparență necesară – rețeta abuzului.

Ne întoa1rcem la Germania unde tot în această perioadă se discută despre interzicerea anumitor elemente vestimentare specifice islamului, mai exact: voalurile de față care acoperă cea mai mare parte din fața purtătorului, iar în umbra evenimentelor teroriste din ultimii ani, acest element vestimentar începe să fie considerat un risc și un element al extremismului. Tot Ministrul de Interne german a declarat pe subiect „Respingem voalurile care acoperă fața. Nu doar burka, ci toate voalurile care acoperă fața și arată doar ochii purtătorului… nu se potrivesc societății noastre, comunicării noastre, pentru coeziunea socială.” Ar deveni a cincea țară din uniune care ar adopta aceste prevederi după Italia, Belgia, Elveția și Franța, cea din urmă având cea mai strictă legislație pe subiect, fiind prevăzute și amenzi de 200 de euro sau muncă în folosul comunității. Ministrul de Interne al Berlinului, Frank Henkel, a adăugat pe subiect „Acest port intră în contradicție cu viziunea noastră a unei societăți tolerante și libere. Intră în contradicție cu drepturile femeilor!”. De asemenea, căsătoriile între minori urmează să fie interzise complet în Germania, cartea culturală pe care o jucau multe minorități, devenind inutilă.

Sunt de acord cu măsurile luate în privința anumitor elemente culturale și religioase ale acestor minorități. Opinia îmi este bazată pe faptul că nici o extremă nu este bună, iar acele elemente, pentru societatea noastră, sunt extreme! Așa cum turiștii în țările islamice urmează legile locale, spre exemplu femeile trebuie să își acopere capul atunci când vizitează obiective cultural-religioase din țările cu pricina. Așadar, urmând o logică simplă, dacă noi respectăm aceste cutume când îi vizităm, de ce ei să nu le respecte pe ale noastre?! Trebuie să fim realiști, societatea și cultura noastră sunt libertine în comparație cu cea islamică practicată; nu vrem răul acestei culturi, dar nici să o pierdem pe a noastră cedând presiunilor făcute de către extremiști. De aceea suntem mai dezvoltați, pentru că am evoluat în gândire ca și societate, am eliminat multe părți extremiste ale religiilor (practicate în Europa) și ale culturii, am dat drepturi egale femeilor (pentru că așa este normal și uman), am dat drepturi angajaților, bătrânilor și copiilor. O să distrugem toată această evoluție de dragul toleranței? Îmi pare rău, dar eu nu pot tolera un obicei în care femeile sunt bătute cu pietre și lemne până la moarte pentru că nu s-au supus unor legi rigide (unde caracterul religios domină), menite să le țină sub talpa bărbaților orbiți de religie, dar care și profită de pe urma acestor cutume.

Așadar, se preconizează o luptă culturală, dar și militară, cu elementele extreme ale acestei culturi. O să asistăm la un nou război rece urmând drumul acesta și o să vă explic și cum. Asistăm la drepturi cetățenești pierdute în UE pe zi ce trece, iar acest lucru denotă faptul că statele vor să își consolideze puterea, dar și să dezvolte o stabilitate socială – mai simplu, oamenii își pierd din libertăți, justificarea fiind terorismul (fie el artificial sau real), iar odată cu acestea se observă și o scădere a transparenței organelor de securitate. Rezultatul va fi un stat controlat, cu o transparență moderată, în curs de militarizare, stabil datorită restricțiilor și nu datorită bunelor politici. Odată cu consolidarea poziției pe propriul teritoriu, se va trece la ofensivă, iar aceasta poate fi militară, culturală, cibernetică, economică și așa mai departe. Încă nu este clar cum se va da această luptă (întrebarea nu este dacă ci când), dar se preconizează un nou război rece, datorită agresivității sporite a lui Putin. Europa se va închide din sud și est și va ridica ziduri (în primă fază doar figurativ) prin politicile practicate în acest moment. Nu am învățat nimic din istorie! Ne-am mai înarmat ca idioții vreme de 50 de ani și ne-a adus tot acolo. Inamici falși au fost creați în societate ca să justifice restricțiile aduse oamenilor (vezi lupta cu comuniștii în SUA anilor de după Al Doilea Război Mondial) și tot nu am fost 100% în siguranță, după restricții. Nu este greu să îți dai seama de tipar dacă știi istorie și urmărești scena internațională, dar câți mai sunt interesați de acest subiect total neinteresant pentru majoritatea tinerilor din România și nu numai – poate asta s-a vrut: să se ajungă în punctul în care o să pară totul așa de dificil, încât să stârnească dezinteresul, dar după cum spuneam, dacă îți cunoști istoria, știi ce să eviți – este atât de simplu!

Leave A Reply

Your email address will not be published.