Legea antifumat și cum reglementăm bunul simț
Legea antifumat va rămâne neschimbată după ce ieri comisia reunită a respins toate amendamentele propuse legii, venită din Senat. Propunerile de modificari au venit din partea Aureliei Cristea (deputat PSD) si din partea senatorului PND (Partidul Național Democrat) Daniel Fenechiu. Prima propunea înăsprirea legii prin interzicerea fumatului în mașină când sunt copii sau femei însărcinate, în timp ce Fenechiu a propus redefinirea spațiului public – acesta ar urma să fie definit ca orice spațiu care are pereți de jur împrejur și tavan. Asta înseamnă că se va putea fuma inclusiv pe terase și balcoane. Un alt amendament făcea referire la existența unor spații special amenajate, dar aceasta ar fi însemnat o întoarcere a legii la forma inițială, care oricum nu era respectată. De asemenea, senatorul PND a mai propus ca fumătorii să se poată organiza în asociații și în cluburi dedicate lor. Raportul a intrat în plenul Camerei Deputaților ieri la ora 13:00 și vom vedea ce va decide forumul decizional în această cauză după ce amendamentele au fost respinse în prima instanță, dar șansele să se mai schimbe ceva sunt minime și de o parte și de alta. „Legea rămâne nemodificată, în forma ei actuală, şi eu nu pot decât să mă bucur că şi de această dată colegii mei au dat dovadă de înţelepciune şi un bun pe care l-am câştigat, sănătatea copiilor noştri, este păstrat. Se duce şi în plen și sper că şi în plen va fi votat doar textul”, a spus Aurelia Cristea.
Este lăudabilă intenția Aureliei Cristea de a însănătoși societatea, dar această politică publică nu va avea rezultatul dorit, pentru că e în natura umană de a urmări ceea ce este interzis. Spre exemplu, prohibiția alcoolului în SUA a dat naștere la organizațiile infracționale mafiote, ca după aceea să se chinuie cu destructurarea lor aproape 50 de ani. Reducerea numărului celor care fumează se face prin politici publice cu caracter educațional, nu restrictiv, iar rezultatele nu o să vina instant, ci după o perioadă, dar cine are timp, bani și specialiști pentru a elabora o asemenea politică publică, nu?! Într-un fel, acest lucru arată neputința clasei noastre politice: nu sunt în stare să aplice o lege (vezi legea fumatului veche) și atunci, ca să simplifice, au interzis cu totul. Deputatul PSD a mers și mai departe încercând să interzică fumatul în mașină când de față sunt minori și/sau gravide, dar acest lucru ține de bunul simț și educație. Am ajuns în situația în care ne trebuie o lege ca să îngrădim bunul simț?! În ritmul acesta o să îmi interzică să fumez și în propria-mi casă? Sau mai bine, cum să merg pe stradă, pe partea dreaptă bărbații în șir indian și pe stânga femeile, nu?!
Sunt de acord să nu se mai fumeze în spațiile publice închise, cele de joacă, instituții și așa mai departe, dar de ce nu în cluburi și cafenele, care au specificul acesta: te duci acolo să îți consumi viciul. Fumatul pasiv este într-adevăr dăunător, dar tot dăunătoare este și ceafa lată care bea și după aceea mă bate sau se urcă în mașină și mă lovește. Vedeți dumneavoastră, doamna deputat, Aurelia Cristea, nu îmi face rău viciul în sine, ci buna creștere, educația – un fumător educat nu ar fuma în prezența unei gravide sau minor, cum de altfel și un bețiv (sau persoane care beau alcool) dacă sunt educați nu îmi vor face rău. De ce a fost respins amendamentul care permitea organizarea în asociații și cluburi?! De ce?! Ar fi cluburi sau asociații private în care te poți înscrie numai dacă ai peste 18 ani și ești fumător sau nefumător, la alegerea ta. Știți câte mii de cazuri de ciroză sau alte afecțiuni cauzate de alcool avem? Aproape că rivalizează cu cele cauzate de tutun, de ce nu interziceți și alcoolul? Vrem o societate sănătoasă, nu?!
Veniturile localurilor au scăzut după ce fumatul a fost interzis, așadar, foarte multe se vor închide, ceea ce înseamnă mai puține taxe, ceea ce înseamnă mai puțini bani la buget, dar hai să fim europeni și civilizați și să nu mai fumăm, dar putem să bem precum porcii și să ne purtăm ca atare. Putem să avem președinți de partid condamnați, acest lucru nu ne face rău „pasiv”?! Apoi mă gândesc la un alt aspect al capitalismului: dacă există cerere, se face/vinde. Dacă erau atât de mulți deranjați de fum, s-ar fi deschis localuri pentru nefumători. Mi se pare nedrept când restrictionezi numai un viciu, iar pe restul nici măcar nu le bagi în seamă. Nu e drept pentru că tutunul cu alcoolul (sau cafeaua) merg mână în mână precum Dragnea și frauda ca să înțeleagă și „pesedeii”. Aștept de la deputatul Aurelia Cristea, completarea la legea aceasta (dacă vrem să conteze) cu aspectele educaționale aferente, așa e logic, așa e coerent-aspecte încadrate în educația școlară primară (educație axată pe tot ceea ce înseamnă viciu, nu numai tutunul) – abia atunci putem spune că am început un drum bun care o să ne aducă rezultate.