Domnului profesor, cu drag

0 219

Ilie Rad este un om care nu frapează prin gesturi extreme. Nu este agresiv, nu este violent, nu dă cu pumnul în masă. Ci urmărește să transmită prin ceea ce este, prin întreaga sa ființă, un incredibil  bun simț pe care rar îl găsești în ziua de astăzi. Echilibru, claritate, precizie, formă perfectă, dublată de o rigoare impecabilă. Exact ce lipsește societății noastre. Nu l-am văzut niciodată în ipostaza de a jigni sau insulta pe cineva, indiferent de impertinența persoanei care i se adresa. Ilie Rad este de 15 ani inima simpozioanelor internaționale derulate la Cluj-Napoca în cadrul Departamentului de Jurnalism.

Nici o dată nu l-am auzit rostind cuvântul eu. Ci noi, colegii mei din cadrul Departamentului de Jurnalistică am realizat, am făcut împreună. Nu este falsă modestie. Este caracterul unui om care  își dorește o unitate de grup. Atent cu toată lumea, simți că o face din inimă. Acest simpozion aduce an după an la Cluj-Napoca specialiști și jurnaliști din întreaga țară. Dintre cei mai buni. O să vedeți din următoarele materiale pe care le voi posta.

Eu sunt pe undeva contrariul său. Incisiv, rebel, intempestiv, mereu preocupat de conținut în detrimentul formei. Dar aceea mă simt atras de modul domniei sale de a fi. Atracția contrariilor. Ilie Rad este atent cu toată lumea. Te vede și manifestă acea ospitalitate caldă și rezervată care te face să te simți apreciat și respectat.

Am surprins vineri, în cadrul Simpozionului internațional de jurnalism Independența presei și libertatea de exprimare, o secvență de o delicatețe rară. Mihai Guzun, profesor universitar, decanul Facultății de Jurnalism și Științe ale Comunicării, din Chișinău,  i-a oferit din partea Universității din Chișinău o plachetă profesorului Ilie Rad. Ochi umeziți, o emoție reprimată în ochii domnului profesor și apoi o mulțumire adresată din nou colegilor de la Departamentul de Jurnalism cărora a precizat că li se datorează această plachetă.

Am remarcat că nu ne apreciem oamenii valoroși cât sunt în viață. Nu le arătăm respectul, admirația și dragostea noastră aici și acum. Suntem prea prinși cu propriile interese. Există un moment când va fi prea târziu. Mult prea târziu. Eu nu vreau să mă găsesc în acea ipostază.

Te întâlnești în viață cu oameni remarcabili, care îți marchează destinul. Ilie Rad este, pentru mine, unul dintre ei.

Domnule profesor, pentru mine a fost un privilegiu să vă cunosc și țin să vă mulțumesc pentru tot ce ați oferit tuturor celor care v-au cunoscut.

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.