Sever Voinescu, conferință beton-armat cu oțel de calitate maximă

0 148

La simpozionul internațional „Independența media și libertatea de exprimare”, de anul acesta, conferința de deschidere a fost rostită de Sever Voinescu. Tema acesteia a fost „Presa și adevărurile periculoase”.

De regulă, când a fost vorba să particip în calitate de auditor la o conferință publică, din condescendență, politețe sau respect, lucru pe care nu-l fac de obicei, mă gândeam cu groază că există posibilitatea de a fi torturat o perioadă de timp, pe durata prezentării, de inepțiile, aberațiile, platitudinile debitate de lector cu un aer savant. Aceste aspecte nu erau de natură să mă încânte, pe mine și presupun pe nimeni altcineva cu excepția celor suferinzi de snobism cronic în fază avansată. Aceștia, deși de cele mai multe ori nu pricep nimic din ceea ce li se debitează, adoptă o atitudine contemplativo-admirativă dublată de o privire tâmp-bovină. Iar la eventualele întrebări care pot fi adresate, se lansează în ditirambi (imnuri sau ode) de slăvire a lectorului. Așa că, necunoscându-l deloc pe Sever Voinescu, crasă ignoranță din partea mea, îmi voi face mea culpa ulterior, prezența acestuia în rolul celui ce urma să țină această conferință m-a determinat să fiu circumspect, evaluând diverse posibilități de evadare. Astfel, puteam recurge la nenumărate subterfugii sub diferite pretexte. Uneori mă gândeam că teleportarea era cea mai bună modalitate de a te sustrage unei prezențe nedorite într-un spațiu dat.

Decât că nu. Deloc. Conferința a fost beton. Din acela armat cu oțel de calitate maximă. Aproape că nu-mi venea să cred că este adevărat. Să vezi un intelectual rasat, posesor de bun-simț, dând citate, menționându-l pe Iisus Hristos, pe Socrate și având o argumentare închegată.  Frate, sigur eram unde trebuie și când  trebuie. Fără doar și poate cea mai bună conferință la care am asistat în cadrul universitar, ever.

Subiectul conferinței a fost adevărul privit altfel, mult altfel. Și anume privit din perspectiva celui care spunând adevărul se plasează într- altă condiție existențială. Comunicând adevărul, devii una cu acel adevăr. Adevărul te obligă să fii în adevăr. Și acest lucru poate deveni dureros și chiar mortal de-a dreptul. Vezi cazurile lui Iisus Hristos și Socrate. Sau pe cel al acelora, care în timpul comunismului au ales pușcăria și moartea, decât să-și trădeze crezurile, în fapt, decât să se trădeze pe ei înșiși.

Adevăruri periculoase, așa le-a numit, extrem de inspirat, Sever Voinescu, sunt acele adevăruri care implică o angrenare totală a ființei. Aceste adevăruri se află în opoziție cu pseudoadevărurile general acceptate. Operarea cu adevărurile periculoase reprezintă o cale îngustă care presupune să elimini din viața ta compromisul și, mai ales, să fi în concordanță cu voința divină.

Am anumite amendamente pe care de altfel le-am și comunicat la sfârșitul prelegerii. Partea de referințe politice din cadrul conferinței a suferit un pic de o ușoară naivitate, specifică intelectualilor care nu realizează că interesele de ordin financiar prevalează în fața oricărui adevăr politic sau realități din teren. Și aici mă refer la războiul din Vietnam. În acest caz există ale coordonate, pe care dacă nu le cunoști în profunzime, riști să apari în fața unor cunoscători, drept un pic defazat. Toate acestea, însă, se încadrează în marja de naivitate scuzabilă pe care am amintit-o mai sus.

Intenționez să procur textul integral al conferinței lui Sever Voinescu și să-l public în cadrul rubricii Contributori. Astfel veți putea savura, fiecare dintre dumneavoastră, un model actual de a rosti adevărul eficient, rafinat și elegant. În final trebuie să-mi fac mea culpa. Am fost până acum un ignorant sadea în ceea ce-l privește pe Sever Voinescu. Audierea cu maximă atenție a conferinței susținute de către acesta mi-a oferit înțelegerea profundă, existențială și mentală, totodată, de care simțeam ca am nevoie în acest moment al vieții mele. Această conferință a fost pentru mine ce trebuie, când trebuie și nu în ultimul rând, cum trebuie. Mai elegant spus, această conferință a avut conținutul, a venit la timpul și în forma adecvată pentru persoana mea și  -sper din inimă, pentru toți cei care au audiat-o.

Leave A Reply

Your email address will not be published.