Șoaptele de prin instituții

0 194

Aseară am participat la un eveniment la care au luat parte foarte mulți oameni care au avut acces la structuri și informații de la nivel înalt. După ce scopul întâlnirii a fost consumat, s-a continuat cu o promenadă unde s-au ciocnit pahare și s-au descrețit frunțile și unora chiar limbile, pentru că vedeți, ca jurnalist trebuie să te adaptezi și să fi precum peștele în apă, te duci cu curentul și aștepți să vezi ce se întâmplă. În astfel de situații “se pescuiesc” cele mai interesante informații cu mențiunea că trebuie să selectezi care parte a fost “pătată cu suc de prună” și care nu. După ce orologiul a bătut de miezul nopții nu mai puteam ține pasul cu cantitatea și rapiditatea cu care curgeau bârfe de prin instituții, abuzuri, pârghii și marionete și așa mai departe, așa că am fost nevoit să renunț la whiskey-ul din pahar și să rămân numai cu energizantul – vedeți voi, îmi trebuia mintea limpede, dar totuși trebuia să dau impresia participării mele la act, iar norocul meu a fost E-ul care îi dă culoare energizantului, acea culoare maronie-cărămizie de spuneai că beau cel mai fîn spirt, când totuși băutura doar îmi dădea aripi.

Unul din episoadele serii constă într-un grup de oameni care spuneau despre cum Monica Iacob Ridzi afirma tot în cadrul unei “descrețiri de frunți” într-o seară, că la Băsescu se ajungea numai dacă treceai pe sub birou, la propriu, iar singura care nu a fost nevoită a fost Elena Udrea. Îmi venea greu să cred, parcă era desprins totul dintr-o telenovelă proastă, iar discuția a continuat. “Băsescu te distrugea dacă nu îi făceai mendrele, așa a spus Ridzi” – spuse unul din vorbitori, iar eu am întrebat în ce constau aceste “mendre”, dacă stimata a spus și acest lucru, iar ceea ce a urmat poate fi catalogat ca o exagerare datorită gradelor din alcool, dar cum fum fără foc nu iese, îmi dă de gândit. Mendre însemna, citez “tot ce îți poți imagina și tot ce nu îți poți imagina”. Dacă apelăm la obiectivitate și luăm în considerare felul de a fi al fostului președinte “jucător”, cumulat cu background-ul milităresc unde era privat de multe din satisfacțiile vieții pentru perioade lungi de timp – ne putem doar imagina setea care trebuia potolită la debarcare, iar cum oamenii cad mai mereu în prada plăcerilor și setea multora nu poate fi stăvilită, ceva scântei în aceste afirmații trebuie să fie, dar nimic oficial desigur, doar bârfe.

Într-alt episod, se discutau alegerile din această toamnă, aprinse, chiar. În tot acel amalgam de păreri care convergeau într-o oarecare măsură spre un acord, o voce spune: “Să vedeți scandal dacă PSD-ul câștigă, sunt șoapte că USR-ul se pregătește de mai mult decât o simplă campanie”. Mi s-a ridicat părul pe mine, având în vedere și trimiterile spre Fundația Soros, voiam să știu mai multe, dar cum să fac, cum să întreb? Nu a fost nevoie, vedeți voi, alcoolul îți poate fi un aliat de nădejde în cazul acesta. Vine altă voce din spatele meu (împleticită în termeni, dar cu putere): “Și ce, mah?! Vor să facă scandal și să iasă în stradă, să spargă și să destabilizeze societatea? Știm asta, dar ce putem alege? Șocul trebuie aplicat…” și apoi s-a oprit într-un moment de luciditate, știind ca “a sărit calul” – până la urmă erau șoapte de prin instituții (unele de forță), nimic concret și “dovedibil” ca să folosesc un termen de aseară. Se pare că USR-ul, tot din spusele de aseară, este format din foarte mulți bursieri și apropiați ai Fundației Soros, iar Sandra Pralong (consilier prezidențial) este o apropiată a fundației. De ce este important să ne aplecăm peste acest subiect? Au fost extrem de multe discuții și supoziții potrivit cărora aceștia ar aduna sub umbrela lor (USR-ul) toate ONG-urile “anti-românești” deși nu trebuie să crezi tot, sunt și exagerări, dar revin la zicala din popor: fum fără foc nu prea se poate.

Am aflat tot aseară despre nenumărate imixtiuni ale politicului în structuri unde acesta nu prea trebuie să își facă prezența simțită. Am aflat cum de-alungul timpului, aceste practici au dus la un sistem care a luat chipul și asemănarea creatorilor (partidelor-grupurile infracționale organizate) – promovarea rar se efectuează pe criterii de meritocrație (subiect atins și el), concursurile pentru posturi sunt trucate, mânjite, iar câștigătorul se știe de înainte. Sunt lucruri pe care le știm mai mult sau mai puțin, suntem conștienți că se întâmplă, dar alegem să nu le sancționăm așa cum ar trebui. Concursurile trebuie reglementate mult mai aprig de lege și supravegheate de către societatea civilă mult mai intens pentru că în ritmul acesta vom putea pune în fruntea instituțiilor oameni care chiar sunt specialiști. Să le luăm partidelor de la gură, pentru că toți folosesc aceste funcții ca și o recompensare a celor care ajută partidul, iar cei care ajută partidul nu sunt întotdeauna printre cei mai rasăriți din punct de vedere intelectual, moral și profesional, dar au bani și cum bișnițarii din cadrul acestor grupuri infracționale organizate șed, latră și ling la vederea baniilor, rezultatul îl știți.

Stimați bișnițari de stânga și de dreapta sau politicieni cum vă place să vă intitulați: NU VĂ MAI IMPLICAȚI ÎN ALTE INSTITUȚII UNDE NU VĂ FIERBE OALA! Luăm spre exemplu faptul ca șefii Poliției, MAI, se schimbă odată cu voi, vine grupul de șefi incompetenți din stânga acum, iar peste patru ani vine setul de șefi la fel de incompetenți din dreapta. Spun acest lucru pentru că foarte puțini din ei ajung datorită meritocratiei, a unui management bun, iar atunci când unul chiar își face treaba, tot trebuie dat de o parte și instituția distrusă ca și rezultate, pentru simplul fapt că poate el e roșu și tu ești galben (sau invers, oricum nu contează). Să vă spun unde o să ajungeți așa. Gradual, distrugeți imaginea și credibilitatea instituțiilor de forță practicând acest tip de “administrație”. Este adevărat că sunt sub controlul vostru, dacă mai e vreun lider de sindicat care face prea multă gălăgie, trimiteți băieții de la București în inspecție și după o lună de inspecție, tot se “găsește” ceva ca să îi închideți gura. Odată cu anii, după cum spuneam mai sus, scade credibilitatea, distrugeți imaginea și mai presus de toate, respectul oameniilor pentru haina statului. Respectul deja este în declin, iar când talerul o să încline în direcția cealaltă, degeaba sunt aceste instituții “în buzunarul” vostru, pentru că ajunge un stimul manipulativ, o scânteie, care să ne ducă la violențe de stradă de neimaginat astăzi și cine știe, poate duce până la răul vostru fizic. Nu instig, dacă se gândește vreunul că ar trebui să tac, eu doar aduc în față analize ale societăților care deja au trecut prin acest proces și studii din țări unde înainte de aplicarea unei politici publice, a unei cutume administrative, asupra ei se fac analize și studii de impact serioase, că nu cumva drumul ăla să cotească 180 de grade și să te lovească. Gândiți-vă cum a fost vânat ursul din Sibiu de către oamenii legii; acum gândiți-va la o gloată supărată venind spre Parlament și spărgând totul în cale, acolo o să ne duceți, cretinilor! Scânteia se anunță că o să fie USR-ul, așadar, poate avem surprize în prag de sărbători.

Și altă șoaptă auzită aseară mai spunea că toți oamenii aceștia ponegriți de sistem s-ar aduna toți pe la chermeze și “descrețiri de frunți”, tot mai des, tot mai mulți. Mă bucură, o să vi se restrângă cercul încet, dar sigur și o să rămâneți cu marionetele voastre incapabile să vă protejeze, pentru că toți specialiștii și meseriașii îi “maziliti”, dar specialiștii ăia, tot specialiști rămân și o să se adapteze. Va las cu gândul acesta: se apropie momentul în care ori treceți cu poporul, ori trece poporul pe la voi.

Șoapte, așa începe totul!

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.