20 ianuarie – începutul unei perioade de incertitudine

0 514

Nori mari și grei se anunță la orizont odată cu venirea lui Donald Trump la Casa Albă, iar odată cu el și noua sa administrație, se va așterne și o ceață a incertitudinii. Atât el cât și cea mai mare parte a staff-ului sunt cunoscuți că fiind volatili și agresivi, iar cele mai multe voci spun că multe din progresele sociale și cele pentru protecția mediului vor fi ținute în loc. Declarațiile pe care acesta le face, mai ales cele recente în care a criticat NATO, Uniunea Europeană și pe Angela Merkel, nu pot fi văzute în nici o formă ai analiza, în sens pozitiv, iar urmările sunt greu de anticipat din cauza caracterului volatil al politicii practicate de acest individ. Poate să fie și de fațadă, o campanie a acestuia prin care critică, dar nu se pune în opoziție, ceea ce denotă că vrea să își confirme poziția de forță pe care tocmai a primit-o, dar noi în Europa, avem deja experiența acestui tip de discurs practicat la nivelul UE, iar urmările acestuia le vedem și le trăim.

Donald Trump vede lucrurile din prisma unui afacerist, ceea ce nu înseamnă că este greșit pentru SUA, dar acest tip de abordare este foarte riscantă. Puterea aduce bani, iar banii aduc putere mai nou, dar poziționarea strategică, resursele umane și resursele naturale, aduc și ele avantaje, iar dacă el riscă să cedeze (într-o formă sau altă) țări aflate în sfera lor de influență, s-ar putea să aibă parte de surprize neplăcute mai târziu, când pe termen lung, acele piese vor cădea în plasa altuia, făcându-l mai puternic. Fac o paranteză ca să subliniez un termen folosit: „să cedeze”. Da! Nu este deloc deplasat, pentru că la fel cum acum vreo 70 de ani ne-au împărțit pe un șervețel, fără să țină cont de voința populară și așa mai departe, la fel o pot face și acum, iar dacă noi, piesele, nu ne trezim, s-ar putea să picăm unde nu vrem.

Adăugăm și numărul de contestatari ai acestuia, fără precedent în istoria Statelor Unite ale Americii (trăim file grele ale istoriei), iar mulți analiști nu s-au ferit să se arunce în vâltoarea predicțiilor atât de adânc încât o idee, o șoaptă acum, spune că este posibil ca state din compoziția acestei țări, să se rupă și să își declare independența. Sigur, un asemenea scenariu este departe, dar greutatea și șocul ultimelor întâmplări ar trebui să ne stârnească măcar un fior. Pe plan intern acesta va fi contestat cu virulență tocmai datorită tipului de discurs practicat, iar sciziunea socială care va să vină o să aibă și repercursiunile ei. Tot cu această ocazie, el a făcut o greșeală contestând rezultatul anchetei serviciilor secrete despre implicarea Moscovei în alegerile prezidențiale, slăbind credibilitatea unei proprii instituții. SUA a demonstrat cât de fragilă este defapt în această perioadă, iar cauza, este internă.

Dacă până aici nu v-am convins referitor la perioada de incertitudine ce va să vină, vă invit să ne uităm și „acasă” să vedem ce avem, iar aici mă refer, desigur, la Uniunea Europeană, care devine tot mai nesigură, tot mai incertă, cu tabere interne și viziuni diferite, dar care s-ar putea să ne avantajeze în anumite scenarii. Dacă Merkel va pierde alegerile din Germania, vom asista la picătura care va umple paharul pentru Uniunea Europeană, pentru că în ciuda multor politici abordate greșit (de exemplu criza refugiatior), autoritatea și puterea ei au ținut uniunea la un loc. Marine Le Pen are șanse mari să câștige în Franța, iar acest lucru cu siguranță va avea repercursiuni asupra entității europene. Austria a scăpat la limită, dar acest lucru nu înseamnă că lucrurile s-au calmat. Jumătate din țările Uniunii Europene sunt conduse de lideri sau formațiuni cu o aplecare mare spre naționalism (acum și noi), iar din momentul în care statele nu mai sunt dispuse să își cedeze din suzeranitate favoarea uniunii, vom la schimbări dramatice care implicit o vor slăbi.

O Uniune Europeană mai slabă, înseamnă o Uniune Europeană dependentă de SUA din punct de vedere militar și nu numai, iar pentru Federația Rusă o piață pentru gaze. Defapt acesta este valsul care ne duce la dezastru, pentru că în momentul în care Moscova o să se redreseze economic, vom asista și la o altă atitudine, mult mai agresivă ca până acum. Pâcla de incertitudine este mare după cum spuneam, iar prezicerea unui scenariu este aproape imposibilă, mai ales când nu avem toate datele. În România nu suntem mai fericiți din păcate, avem un PSD care din nou, dă vina pe „greaua moștenire”, dar ei au stat aproape 15 ani la guvernare (din 28). Dragnea s-a trezit acum că lipsesc zece miliarde din buget și nu are banii să se țină de promisiuni-am spus de înaintea finalizării alegerilor că acel plan de guvernare nu este realizabil, doar vorbe și promisiuni, credeați că se va schimba ceva?! Umblă cu cioara vopsită, dar uită că deși vopsită, tot „cra-cra” face, iar în timp ce alții sunt/se dau surzi, alții chiar aud. Eu aud cum nici jumătate din acest plan nu va fi dus la finalizare, eu aud un deficit bugetar în creștere, mai aud și nenumărate scandaluri de corupție internă (și dintr-o parte și din cealaltă) pentru că așa poți distrage atenția populației, aud cum după vreo trei ani de guvernare, timp în care o să se aștearnă eroziunea conducerii, iar ei o să scadă în electorat, o să se dea în spate, o să lase un guvern de opoziție să preia frâiele ca după aceea să îl arate cu degetul și să dea toată vina pe ei.

Haideți, stimabile Dragnea, ne credeți proști chiar pe toți? Eu nu sunt chiar așa de prost și mai spun ceva ce aud: putreziciunea anchetei pentru cele zece miliarde. În campanie, cioara a tot „cântat” despre cum sunt bani, iar după aceea, odată cu topirea zăpezilor, se duce și din vopseaua de pe ea. Tot aparatul informativ de care dispune PSD-ul nu putea să descopere lipsa acelor bani înainte de alegeri? Nu ne dați găluște așa de mari, că nu le putem înghiți, iar alții se și pot îneca cu ele.

Așadar, dragi români, începeți să vă gândiți la cum să deveniți antreprenori, nu vă mai bazați pe Guvern pentru că o să ne țină în aceeași stare de letargie economică și nici „ăștia” nu sunt în stare de mai mult. Guvernul acesta este o glumă proastă în devenire. Aștept cu drag să văd cât de independentă va fi Justiția în această perioadă, dacă va da curs și se va ocupa cum trebuie de dosarele pe care le are în lucru, mai ales cel al lui Dragnea. Ce țară din UE mai are condamnați definitiv în Parlament? Cui i se pare normal că dacă ai fost condamnat, sau ești anchetat, să mai exerciți o asemenea funcție (parlamentar)? Adăugăm un PNL în derivă, slab, fără un lider clar și puternic (Președintele nu se pune, iar el trebuie să medieze) și vedem cum incertitudinea se va așterne și la noi.

Leave A Reply

Your email address will not be published.