Înfrângere de un milion de dolari!

0 223

Deși a lăsat impresia că poate câștiga primul ei titlu de Mare Șlem, Simona Halep, a fost învinsă surprinzător de letona Ostapenko în 3 seturi, 4-6, 6-4, 6-3. Halep a avut 3-0 în setul al doilea, putea duce scorul la 4-0 dar a urmat o cădere inexplicabilă în joc și a pierdut rând pe rând 6 ghemuri. Jucătoarea româncă a ratat astfel șansa de a ocupa locul întâi în clasamentul mondial.

Prea multe de comentat nu sunt după o asemenea partidă. E ca și cum în fotbal ai conduce cu 6-0 și încasezi senin 7 goluri în ultimele 10 minute, o contrapeformanță demnă doar de Dinamo care a pierdut cu 5-4 un meci cu Foresta după ce în minutul 70 conducea cu 4-0.

Este un  nivel sportiv în care banii, de ce nu, îți taie oarecum concentrarea în joc. În fond, peste un million de dolari câștigați în numai două săptămâni, e lucru mare.

Primul set a fost adjudecat de Simona care a controlat oarecum ostilitățile reușind să echilibreze jocul după un început mai slab. Loviturile ca din tun ale jucătoarei letone a pus-o în dificultate pe româncă însă, Halep a lăsat impresia că are soluții pentru a contracara acest stil de joc ciudat.

Setul doi a debutat favorabil pentru Halep care a câștigat primul ghem pe propriul serviciu după ce a salvat dramatic 3 mingi de break. Ea a continuat momentul favorabil si s-a desprins la 3-0, profitând din plin de erorile adversarei. A urmat momentul cheie al finalei, când Simona a avut trei mingi de 4-0 dar o relaxare mentală inexplicabilă a dat semnalul unei căderi cel puțin bizare. Setul doi, care părea o formalitate pentru româncă a fost câștigat de letonă cu 6-4.

Decisivul a început cu o tresărire de orgoliu pentru Halep care a câștigat primul set. Bombele plecate din racheta Jelenei a părut că o incomodeaza pe visătoarea Simona care nu s-a mai regăsit și a părut că se resemneaza sub adăpostul unui cec de un million de dolari.

Jucătoarea din Letonia nu e nici geniu și nici o viitoare mare campioană. Azi a jucat ca o disperată, a tras cu șpițul cum zic fotbaliștii în timp ce Halep s-a mulțumit sa trăiască apatic, visătoare, cu gândul la cumpărături și la următoarele turnee. Și nici nu avem ce să-i reproșăm atâta vreme cât performațele sale s-au clădit pe investiții propri, statul român neinvestind nici măcar 5 bani în pregătirea sportivei.

În fond, e o profesie din care se câștigă bani mulți. Sigur că ai o amărăciune când pierzi o finală dar ea este echivalentă cu supărarea milionarului care scapă din buzunar 100 de dolari, bani de semințe. Cu mai multă atenție și concentrare, Ostapenko putea fi învinsă fără probleme.

Simona Halep nu a avut nici un as în acest meci dar nici o dublă greșeală fapt care întărește cele afirmate mai sus. Ostapenko a reușit 3 ași, a comis 5 duble greșeli, a avut doar 57% primul serviciu în teren, însă 69% la punctele cu acest serviciu și 29% cu al doilea.

A avut nu mai puțin de 19 mingi de break, din care a transformat 8. Letona a reușit 54 de winners în acest meci, făcând tot atâtea erori neforțate.

Halep, care de luni va fi numărul doi mondial, s-a ales cu 1.060.000 euro și 1.300 de puncte WTA, iar câștigătoarea va fi recompensată cu 2.100.000 euro și 2.000 de puncte WTA.

Ostapenko a devenit prima câștigătoare a turneului de la Roland Garros fără a fi cap de serie din 1933, fiind și prima letonă care a jucat o finală de Grand Slam. Ea mai jucase trei finale în circuitul WTA (2015 — Quebec City, 2016 — Doha, 2017 — Charleston) și nu câștigase niciuna.

Halep a ajuns la a 25-a finală din carieră, până acum având 15 titluri cucerite. Simona a obținut șase titluri în 2013, la Nurnberg, ‘s-Hertogenbosch, Budapesta, New Haven, Moscova și Sofia, două în 2014, la Doha și București, trei în 2015, Shenzhen, Dubai și Indian Wells, trei anul trecut, Madrid, București și Montreal, iar anul acesta a câștigat la Madrid.

Românca a mai jucat 10 finale, în 2010 și 2011 la Fes (Maroc), în 2012 la Bruxelles, în 2014 la Madrid, Roland Garros și Turneul Campioanelor, în 2015 la Toronto și Cincinnati, iar în 2017 la Roma și Roland Garros.

Leave A Reply

Your email address will not be published.