Alertă la Poliţia de Frontieră: Val de imigranţi la graniţele României

0 111

17 sirieni și irakieni care intenţionau să treacă ilegal frontiera, călăuziţi de un cetăţean turc, depistați la S.P.F. Diosig

Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Diosig au depistat 17 cetăţeni din Irak  şi Siria, solicitanţi de azil în România, care au încercat să iasă ilegal din ţară, cu ajutorul unei călăuze, cetăţean turc.

În data de 09.09.2017, în jurul orei 01.00, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Diosig, judeţul Bihor, au oprit pentru control, pe raza localităţii Săcuieni, o  autoutilitară marca Ford Transit.

Poliţiştii de frontieră au procedat la legitimarea șoferului, constatând că acesta este cetăţeanul turc N.K., în vârstă de 33 de ani. Având suspiciuni cu privire la marfa transportată, polițiștii de frontieră au solicitat şoferului deschiderea compartimentului autoutilitarei. Astfel, în interior au fost descoperite, întinse pe podea, un număr de 17 persoane de origine afroasiatică, motiv pentru care atât şoferul, cât şi persoanele în cauză au fost duse la sediul sectorului pentru cercetări.

Cu ocazia verificărilor, polițiștii de frontieră au stabilit că cei în cauză sunt cetăţeni sirieni și irakieni, 10 bărbaţi, 2 femei și 5 minori, adulții având vârste cuprinse între 20 şi 46 de ani, iar minorii între 1 şi 14 ani, toţi fiind solicitanţi de azil în România.

La cercetări, s-a stabilit că persoanele în cauză intenţionau să treacă ilegal frontiera pentru a ajunge într-o ţară din Spaţiul Schengen.

Şoferul a declarat faptul că a fost abordat de câţiva cetăţeni străini în Timişoara care l-au rugat să-i transporte într-o localitate din apropierea frontierei.

Poliţiştii de frontieră bihoreni au întocmit migranţilor lucrare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tentativă de trecere frauduloasă a frontierei de stat, iar călăuzei sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de migranţi, împotriva acesteia fiind dispusă măsura reţinerii pentru o perioadă de 24 de ore, urmând ca la finalizarea cercetărilor să fie luate măsurile legale ce se impun.

Nouăsprezece irakieni depistaţi în două autoturisme, în apropierea malului Dunării

Poliţiştii de frontieră din cadrul S.T.P.F. Dolj şi S.P.F. Calafat, în cooperare cu lucrători din cadrul Poliției Municipiului Calafat, au depistat nouăsprezece cetăţeni irakieni care, după ce au trecut fluviul Dunărea cu barca, au fost preluaţi de către trei cetăţeni bulgari, încercând astfel să intre ilegal în România.

În data de 08.09.2017, pe timpul executării unei misiuni specifice pentru combaterea migraţiei ilegale în zona de competenţă, poliţiştii de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Politiei de Frontieră Dolj au observat două autoturisme care se deplasau de la malul Dunării, pe direcţia km.fl.796, spre comunicaţia Calafat-Craiova.

Poliţiştii de frontieră au încercat să oprească autoturismele în trafic, dar conducătorii auto au ignorat semnalele regulamentare, continuându-si deplasarea cu viteză. S-a procedat la urmărirea autoturismelor în cauză, iar după aproximativ 12 km unul dintre autoturisme a fost blocat.

Şoferul a abandonat mijlocul de transport şi a fugit spre vegetaţia din zonă, fiind reţinut imediat de către poliţiştii de frontieră. La controlul autoturismului, înmatriculat în Bulgaria, au fost depistaţi în interior şi în portbagaj 12 cetăţeni irakieni, 7 adulţi şi 5 copii.

În același timp, polițiștii de frontieră din cadrul Sectorului PF Calafat cu sprijinul lucrătorilor Poliţiei Municipiului Calafat au depistat pe raza localităţii Calafat și al doilea  autoturism, marca Audi, cu numere de înmatriculare bulgărești.

La vederea autorităţilor, ocupanţii autovehiculului, respectiv 2 cetăţeni bulgari și 7 cetățeni irakieni (5 bărbați, o femeie și un minor), au abandonat autoturismul şi au încercat să fugă, fiind reţinuţi de către poliţişti.

În cadrul cercetărilor preliminare s-a stabilit ca întregul grup de migranţi, format din 19 cetățeni irakieni, a traversat fluviul Dunărea cu barca şi a fost preluat de către cei trei cetățeni bulgari, cu intenția de a ajunge într-un stat din spațiul Schengen, plătind pentru această “călătorie” suma de 19.000 de euro.

Polițiștii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de trecere frauduloasă a frontierei de stat, respectiv de complicitate la trecerea frauduloasă a frontierei de stat a României, cetățenii bulgari și irakieni fiind predaţi Poliţiei de Frontieră Bulgare conform protocolului româno-bulgar, în vederea continuării cercetărilor şi dispunerii măsurilor legale ce se impun. Cele două autoturisme au fost indisponibilizate la sediul STPF Dolj.

38 de irakieni, depisaţi în Gara de Nord din Timişoara

”Cei de la Poliția Transport Feroviar au depistat în Gara de Nord 38 de irakieni, 11 femei, 17 copii și 10 bărbați. Toți aveau documente care atestau că proveneau din centrele Galați și București și sunt solicitanți de azil. Ei vor fi predați Centrului Regional de Proceduri și Cazare a Solicitanților de Azil Timișoara”, a declarat  Ancuța Morariu, purtător de cuvânt al Poliției Județene Timiș.

Leave A Reply

Your email address will not be published.