În Someș sunt deversate în continuare deșeuri periculoase, infecțioase

0 249

La finalul lunii august, Greenpeace a reexaminat contaminarea Someșului și a descoperit că în râu încă ajung contaminanți infecțioși. Mostrele luate din râu arată și o contaminare semnificativă cu bacterii pe partea ungurească a râului Someș. Greenpeace se așteaptă ca autoritățile să protejeze sănătatea publică și să ia măsuri urgente împotriva poluării ilegale.

La finalul lunii august 2017, o echipă de experți ai Greenpeace International a fost în Vetiș, pe malurile râului Someș, în județul Satu Mare, pentru a lua mostre adiționale de apă din râu. În timpul primei vizite Greenpeace din luna mai, s-a dovedit că deșeuri netratate, periculoase, infecțioase și resturi animale intrate în putrefacție erau deversate în râul Someș, de la fabrica de mezeluri Unicarm și provocau probleme la doar câțiva kilometri distanță de granița cu Ungaria. În zonă sunt și alte fabrici și instalații de procesare a cărnii.

Cea mai recentă analiză a Greenpeace, la final de august, arăta că deșeuri urât mirositoare, putrede, spumoase, inclusiv de carne putredă, continuau să fie prezente în râu. Astfel, rezultatele testelor de la un laborator acreditat au arătat încă o dată că apele reziduale contaminate, netratate, continuă să fie deversate în Someș.  Potrivit analizelor, numărul de bacterii infecțioase coliforme încă depășesc limita acceptabilă. Astfel, se poate afirma cu certitudine că scurgerile care ajung în râu trebuie să fie considerate deșeuri periculoase contagioase. Substanțele poluante, în stadiu de putrefacție din râu erau perceptibile și detectabile chiar și pe partea ungară, la aproximativ 6 kilometri distanță, la Csenger.

„Este de neînțeles cum de, după mai multe luni de la începerea acestui scandal, poluarea care ajunge în Someș persistă, deranjează activitățile recreaționale, scăldatul și pescarii. [4] Autoritățile vor fi notificate din nou cu privire la rezultatele analizelor și li se va pune în vedere să ia măsuri imediate pentru a pune capăt poluării de pe Someș,” declară Simon Gergely, expert chimic regional al Greenpeace.

Leave A Reply

Your email address will not be published.