Trei persoane, cercetate pentru călăuzirea a 154 de migranţi pe Marea Neagră, au fost arestate

0 174

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, coordonaţi de procurorul învestit în cauză din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, continuă cercetările în cazul a trei cetățeni, un turc, un irakian și un iranian, care au transportat pe Marea Neagră, cu ajutorul unei ambarcaţiuni, 154 de persoane de naționalitate Iran și Irak .

Persoanele în cauză și materialul probator au fost prezentate, în cursul zilei de 17.09.2017, Judecătorului de Drepturi şi Libertăţi din cadrul Tribunalului Constanţa care a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile a acestora.

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au continuat cercetările în cazul ambarcaţiunii suspecte interceptate în Marea Neagră marți, 12 septembrie a.c.

După declanşarea procedurilor specifice de escortare a ambarcaţiunii în Portul Midia, unde au fost desfășurate activități de debarcare, triere şi evaluare medicală a celor 157 de persoane, alături de celelalte instituţii implicate, au fost demarate cercetările la sediul Gărzii de Coastă.

În urma cercetărilor efectuate, a rezultat că ambarcaţiunea „RUYA 1” era condusă de cetăţeanul iranian G.M., în vârstă de 32 ani, împreună cu cetățeanul turc Y.E. în vârstă de 27 de ani și cetățeanul irakian S.M. în vârstă de 20 de ani, care au plecat împreună cu grupul de migranţi, în data de 12 septembrie 2017, dintr-un port situat pe coastele Turciei.

În cadrul audierilor, poliţiştii de frontieră au stabilit faptul că la bordul ambarcaţiunii se aflau 154 de cetățeni irakieni și iranieni (56 de copii și 98 adulți) care intenţionau să ajungă în mod ilegal în ţara noastră.

Ca urmare a celor constatate, cele 3 călăuze sunt cercetate sub aspectul săvârșirii infracţiunilor de trafic de migranţi, trecere frauduloasă a frontierei de stat, conducerea unei nave de către o persoană fără brevet sau fără certificat de capacitate corespunzător și punerea în navigaţie a unei nave fără a avea echipaj minim de siguranţă.

Cercetările s-au derulat sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, iar în cursul zilei de ieri, cele trei persoane au fost prezentate Judecătorului de Drepturi şi Libertăţi din cadrul Tribunalului Constanţa, care a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile a acestora.

Totodată, întregul grup de migranţi a intrat în custodia Inspectoratului General pentru Imigrări, urmând a fi luate măsurile legale ce se impun.        

Pentru gestionarea evenimentului alături de Garda de Coastă au participat în sistem integrat și reprezentanți ai următoarelor instituții: Instituția Prefectului Județului Constanța, Inspectoratul de Poliției al Județului Constanța, Inspectoratul de Jandarmi Județean Constanța, Direcția Județeană de Informații Constanța din cadrul Serviciului Român de Informații, Gruparea de Jandarmi Mobilă „Tomis” Constanța, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dobrogea” Constanța, Inspectoratul General pentru Imigrări, Direcția de Sănătate Publică Constanța, Serviciul de Ambulanță Județean Constanța, Autoritatea Navală Română – M.R.C.C.

De asemenea este de remarcat suportul oferit de către mijloacele navale și aeriene ale Ministerului Apărării Naționale, precum și spijinul oferit de nava aparținând S.C. Grup Servicii Petroliere S.A. care a asigurat remorcarea în condiții de siguranță a navei „RUYA 1”.

Leave A Reply

Your email address will not be published.