UE va primi în doi ani „cel puțin 50.000” de refugiați direct din Africa și Orientul Mijlociu

0 237

Comisia Europeană insistă ca țările europene member ale Uniunii să primească în următorii doi ani, direct de la ”sursă” peste 50.000 de imigranți din țarile africane și din zonele de conflict ale Orientului Mijlociu.

Executivul european „recomandă un nou program de reinstalare, pentru a aduce în Europa cel puțin 50.000 dintre persoanele cele mai vulnerabile, care au nevoie de o protecție internațională, în următorii doi ani”, a anunțat Comisia Europeană într-un comunicat.

Un buget de 500 de milioane de euro „a fost pus deoparte” pentru a susține statele membre ce vor accepta să primească refugiați, conform calculului de 10.000 de euro pentru o persoană.

„O atenție sporită ar trebui să fie acordată reinstalării’ de persoane din ‘Libia, Egipt, Niger, Sudan, Ciad și Etiopia’, a insistat executivul UE, încurajând în același timp țările europene să continue reinstalările de refugiați din Turcia și Orientul Mijlociu.

Noul obiectiv a fost fixat de Bruxelles în aceeași zi în care s-a încheiat programul de „relocare” a solicitanților de azil dinspre Italia și Grecia. Acest program a permis repartizarea a circa 29.000 de persoane în doi ani în UE, dinspre cele două țări mediteraneene, dintr-un obiectiv inițial de 160.000.

Cotele de migranți impuse însă de Bruxelles au stârnit mari controverse, în sepcial din partea țărilor membre ale Grupului de la Vișegrad, Ungaria fiind cea mai vocală în acest sens prin oficialii săi.

În decursul ultimilor doi ani, țările europene au procedat la „reinstalarea” a 23.000 de refugiați, majoritatea din Turcia și Orientul Mijlociu, în cadrul programelor care de asemenea se încheie.

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.