M.M.

0 607

Dumnezeule, cât pot să-mi placă vizitele de lucru! Obișnuit cu ele, de pe vremea primului împușcat, vizitele de lucru efectuate în teritoriu de către guvernanți sau președinți au fost mereu motiv pentru o ieșire la rampă, o lăudăroșenie ieftină a autorităților locale sau guvernamentale sau o minciunică nevinovată menită să mascheze, cumva discret, incompetența. Oameni noi, vremuri vechi. Adică Grațiela Gavrilescu, Ministrul Mediului, s-a opintit din răsputeri să ajungă în Transilvania oprimată de Palatul Victoria ca să verifice situația Centrelor de Management Integrat al Deșeurilor (CMID), mai pe românește spus – a gropilor de gunoi, și a lucrărilor aferente acestora. Dacă Bistrița are deja CMID-ul funcțional într-o proporție de vreo 70%, la Cluj totul este pe pauză-înainte. În cazul în care vă întrebați cum vine asta, răspunsul este simplu de oferit: CMID-ul ar fi trebuit finalizat din fonduri europene în 2013. Acest lucru nu doar că nu s-a realizat, dar s-au plătit și vreo 20 de milioane de euro către UE pentru lucrări neconforme, iar finalizarea noului CMID, după ce a fost fazat din nou, se presupune ca va fi gata undeva pe la finele anului viitor. Mă rog, povești cu pești pe banii noștri, adică pe banul public, dar dincolo de aceste aspecte există un adevăr de care ministrul Mediului nu ține cont: legislațiaaaa! Hai să o scriu și altfel, poate se vede de la București, atât din P-ța Constituției (unde se află sediul Ministerului Mediului, nu doar Palatul Parlamentului) cât și de la palatul Victoria! LEGISLAȚIA! În lipsa unei legi a achizițiilor publice clare și simple, orice instituție publică va trebui să suporte rigorile actualei legislații pornind de la ”prețul cel mai mic” până la acordul Consiliului Național pentru Soluționarea Contestațiilor, pentru că nu-i așa?!, nici o achiziție publică majoră nu se poate onora fără contestații.

Măi să fie! Revolta doamnei Grațiela a fost subminată de însuși președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, care din motive de sănătate (spune domnia sa și îl credem pe cuvânt, pentru că ar fi absurd să-i cerem adeverință că a fost la medic) a absentat de la prezența strigată de diriginta grupei de lucru, Grațiela Gavrilescu. Ăsta micu’ cu capu’ mare, de respira greu, adică edilul Clujului nu i-a dat cu tifla doamnei ministru, dar s-a eschivat la timp atunci când Grațiela a uitat de grație și l-a repezit: ”E și CJ aici!”, adică ceva de genul ”nu mă certa pe mine pentru nerealizarea CMID, ceartă-i pe ăia de la Consiliul Județean”. Păi deh!, să nu uităm, ăsta micu’ a stat vreo doi ani și jumătate pe la Palatul Victoria și știe cum stă treaba cu miniștri și ”ministresele”, e mai greu de impresionat. Grațiela a tunat și fulgerat peste lumea bună a Clujului, de la presa elitistă până la prefect, doar că tunetele nu l-au atins pe cel vizat, președintele CJ, Alin Tișe. Restul prezenți acolo, că au înțeles că nu (vorbesc de atitudinea ministrului), și-au acceptat cu demnitate soarta salariatului plătit de la bugetul național.

Stați, că nu s-a terminat! Grațiela cea grațioasă a vrut să-și arate gleznele fine, că de pectorali nu putem pomenii că ne trezim cu vreun proces, sau ceva de genul, și l-a demis ”în direct” cu presa pe Comisarul Șef al Gărzii de Mediu Cluj, unul de care sigur nu ați auzit, Marius Triță, pe motiv că acesta nu amendat suficient  Consiliul Județean pentru lipsa de implicare sau de profesionalism în rezolvarea problemelor deșeurilor județului. Personal, ce m-a bucurat cel mai mult a fost grija pe care Grațiela G. o dovedește pentru gestionarea banului public: ”Consiliul Județean Cluj are deja de returnat 20 de milioane de euro pentru incompetența cu care au gestionat banii publici, banii europeni, în perioada 2007-2013 și prin nefinalizarea proiectului SMID. Nu voi accepta acest lucru pentru că cele 20 de milioane sunt plătiți din buzunarul fiecărui clujean (STOP JOC!)…”. Sunt impresionat. Voi nu sunteți? Bine, mai urma ceva legat de buzunarul românilor, eu m-am oprit la cel al clujenilor pentru că efectiv m-au inundat lacrimile. Nu poți să rămâi rece, să nu realizezi ce impact emoțional au aceste vorbe, să nu o iubești pe doamna ministru, să nu o idolatrizezi de-a dreptul și ca atare, dintr-o poză din tinerețea ei să nu-ți faci un poster pe tot peretele așa cum ai avut în adolescență unul cu Sandra sau Sabrina. Totuși ceva mă reține să-mi duc exaltarea la capăt, ceva lipsește. Dacă în locul Grațielei era ministrul Rovana Plumb să fiu al dracului dacă nu o credeam necondiționat, că ei și familiei ei chiar îi pasă de banul public (vezi parcul auto familial la care are acces beizadeaua ”ministresei”). De aceea cred totuși, și o spun cu puțină tragere de inimă, că ministrul Mediului a exagerat puțin. Că a fost o exaltare fără doar și poate. Dacă considerați că am exagerat ia priviți acest clip în care aceeași grațioasă Grațiela s-a decompensat la Bistrița, unde a pus la punct presa nepoliticoasă!

Gata, doamna ministru! Eu vă dau dreptate, mai ales că am fost directorașul unei companii de salubritate mici, mici, mici…, companie care s-a luptat să rezolve colectarea și depozitarea deșeurilor menajere de pe raza a patru comune. Îmi amintesc că și pe mine mă luase strechea în acea perioadă, dar parcă mai aveam ceva soluții să mai eliberez din tensiune. Am și un răspuns la revolta dumneavoastră, dar mai ales la atitudinea compulsiv-agresivă (numai puțin, nu foarte tare) de care ați dat dovadă. Acronimul dumneavoastră, G.G. (Grațiela Gavrilescu), vă recomandă ca pe unele mari vedete care au făcut istorie și au lăsat ceva frumos în memoria publică, unde mai pui faptul că au fost femei frumoase: B.B. (Brigitte Bardot), C.C. (Claudia Cardinale), M.M. (Marilyn Monroe). Ce ziceți, v-ar place să fiți strigată M.M.? Aveți ceva din Marilyn Monroe (M.M.), dar după atitudinea vulcanică de ieri, mai degrabă îmi induceți acronimul Ministrul Menopauzei! Poate fi o explicație plauzibilă a atitudinii dumneavoastră. Eu unul aș putea înțelege și nu v-aș judeca atât de aspru, precum o fac alții…

Unele guri, spun pe la colțuri că ați venit cu tema făcută și că de fapt încercați să deviați atenția de la ce li se pregătește clujenilor: relocarea Spitalului Regional de Urgență! Unde și cum se poate întâmpla asta? Tot azi, pe publicnewsfm.ro, dar puțintel mai târziu!

Leave A Reply

Your email address will not be published.