Fregata Regele Ferdinand a început serviciul în cadrul Operatiunii SEA GUARDIAN
Nava amiral a Forțelor Navale Române (SMFN), Fregata Regele Ferdinand (F221) din Clasa 22, având ambarcat un elicopter Puma Naval, s-a integrat la începutul acestei săptămâni în cadrul grupării navale SNMG-2 (Standing NATO Maritime Group 2), care participă la Operațiunea SEA GUARDIAN, în Bazinul Mediteranean, la sud de Insula Cipru, pentru întărirea securității maritime în zonă și asigurarea libertății de navigație.
Statul Major al Forțelor Navale (FNR) informează că după plecarea din Portul Constanța, vineri, 6 octombrie, echipajul Fregatei Regele Ferdinand, alcătuit din 240 de marinari, a parcurs un modul de pregătire specific luptei pentru asigurarea securității maritime, la Centrul NATO de Instruire pentru Operațiunile de Interdicție Maritimă din Portul Souda, Insula Creta, până pe data de 16 octombrie.
De luni, nava a fost integrată grupării maritime NATO afectată Operațiunii SEA GUARDIAN.
Fregata regele Ferdinand își va încheia actuala misiune în cadrul Operațiunii SEA GUARDIAN la începutul lunii noiembrie, când va reveni la Constanța.
„Operațiunea NATO SEA GUARDIAN se desfășoară în Marea Mediterană, ca urmare a deciziilor luate la Summit-ul Alianței de la Varșovia, din anul 2016, iar obiectivul principal al acesteia este asigurarea securității maritime în sudul Europei, prin descurajarea activităților teroriste maritime, garantarea libertății de navigație și protejarea infrastructurii critice din bazinul mediteranean. Prin participarea navei militare românești la această operație, FNR contribuie la eforturile NATO de asigurare a securității colective, pe flancul sudic european, într-o regiune frământată de amenințări teroriste”, se arată în comunicatul SMFN.
Potrivit paginii web a Delegației Permanente a României la NATO, la Summit-ul de la Varșovia din iulie 2016, NATO a anunțat transformarea Operațiunii Active Endeavour (OAE), plasată sub egida Articolului 5 (apărare colectivă), într-o nouă operațiune intitulată SEA GUARDIAN (OSG).
Lansată oficial la 9 noiembrie 2016, OSG este o operațiune de securitate maritimă (maritime security operation/MSO) derulată în prezent în Marea Mediterană și constituie răspunsul NATO la evoluțiile mediului de securitate. OSG este o operațiune non-Articol 5, ce are un scop mai amplu decât predecesoarea sa (OAE) și poate fi adaptată unui spectru mai extins de amenințări de securitate în domeniul maritim.
Operația anterioară, OAE, a fost singura derulată de NATO sub egida Articolului 5 (cu accent pe combaterea terorismului) și a fost inițiată pentru a sprijini SUA imediat după atentatele din 11 septembrie 2001.
În stadiul actual, OSG are de îndeplinit 3 misiuni: cunoașterea situației în domeniul maritim (maritime situational awareness/MSA), contraterorism și construcția de capacități (ale diverselor state partenere). Dacă Aliații decid în acest sens, mandatul OSG poate fi suplimentat cu sarcini precum menținerea libertății de navigație, derularea de misiuni de interdicție maritimă, combaterea proliferării armelor de distrugere în masă și protecția infrastructurii critice, se mai menționează pe pagina web a delegației.
OSG ajută, totodată, la menținerea unei imagini fidele privind activitățile din Marea Mediterană, pentru a identifica posibilele situații preocupante din punct de vedere al securității.
Navele, submarinele și aeronavele care participă la SEA GUARDIAN contribuie cu informații la menținerea unei imagini cuprinzătoare în zona operațională. Centrul de comandă al OSG se află la Northwood, UK, acesta servind și drept „hub” pentru schimbul de informații în domeniul maritim în cadrul Alianței.