Doi cetăţeni turci, cercetaţi pentru călăuzirea a peste 60 de migranţi pe Marea Neagră, au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile

0 149

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, coordonaţi de procurorul învestit în cauză din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, au continuat cercetările în cazul a doi cetățeni turci care au transportat pe Marea Neagră, cu ajutorul unei ambarcaţiuni, peste 60 de persoane din Irak, Pakistan, Siria şi Afganistan. Persoanele în cauză și materialul probator au fost prezentate, în cursul zilei de 30.11.2017, Judecătorului de Drepturi şi Libertăţi din cadrul Tribunalului Constanţa care a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile a acestora. 

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au continuat cercetările în cazul ambarcaţiunii cu migranţi interceptată pe Marea Neagră marți, 28 noiembrie a.c.

După declanşarea procedurilor specifice de escortare a ambarcaţiunii în Portul Constanţa, unde au fost desfășurate activități de debarcare, triere şi evaluare medicală a persoanelor în cauză, alături de celelalte instituţii implicate, au fost demarate cercetările la sediul Gărzii de Coastă.

În urma cercetărilor efectuate, a rezultat că ambarcaţiunea „Ilayda55” era condusă de doi cetăţeni turci A.B, în vârstă de 53 ani şi G.B. în vârstă de 45 de ani, care au plecat împreună cu grupul de migranţi, în data de 27 noiembrie 2017, dintr-un port situat pe coastele Turciei.

În cadrul audierilor, poliţiştii de frontieră au stabilit faptul că la bordul ambarcaţiunii se aflau peste 60 de migranţi, cetățeni din Irak, Pakistan, Siria şi Afganistan care intenţionau să ajungă în mod ilegal în ţara noastră.

Ca urmare a celor constatate, cele două călăuze sunt cercetate sub aspectul săvârșirii infracţiunilor de trafic de migranţi, trecere frauduloasă a frontierei de stat, conducerea unei nave de către o persoană fără brevet sau fără certificat de capacitate corespunzător și punerea în navigaţie a unei nave fără a avea echipaj minim de siguranţă.

Cercetările s-au derulat sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, iar în cursul zilei de ieri, cele două persoane au fost prezentate Judecătorului de Drepturi şi Libertăţi din cadrul Tribunalului Constanţa, care a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile a acestora.

Totodată, întregul grup de migranţi a intrat în custodia Inspectoratului General pentru Imigrări, urmând a fi luate măsurile legale ce se impun.

Leave A Reply

Your email address will not be published.