Turcia nu susține Iranul, Rusia sau SUA în problema Siriei

0 128

Turcia nu este de partea niciunei țări în ceea ce priveste Siria, iar politica sa în regiune este diferită de aceea a Iranului, Rusiei și Statelor Unite ale Americii, a anunțat vicepremierul turc Bekir Bozhdag, citat de news.bg.

Comentariile lui Bozdag, care este purtătorul de cuvânt al guvernului, au venit ca răspuns la întrebarea unui jurnalist referitoare la o declarație anterioară a președintelui fancez Emmanuel Macron, care a spus că sprijinul Turciei pentru atacuri cu rachete împotriva Siriei a fost „separat“ de Rusia.

SUA, Marea Britanie și Franța au lansat mai mult de 100 de rachete împotriva Siriei sâmbătă dimineață, într-o „ singură lovitură“, a declarat Pentagonul, care justifică acțiunea susținând că președintele sirian Bashar Assad e responsabil pentru atacul cu arme chimice, la care a fost folosit clor.

„Politica Turciei privind Siria nu este să se opună sau să fie aliata vreunei părți. Nu există nici o schimbare în politica dusă de Turcia “, a declarat Bozdag reporterilor în Qatar.

„Nu avem o politică identică cu SUA pe tema“ Formațiunile de apărare a poporului „ și poziția Turciei nu s-a schimbat. Suntem de asemenea împotriva unui sprijin necondiționat pentru regimul sirian și nu suntem compatibili cu Iranul și Rusia cu privire la această problemă“, a adăugat oficialul.

Deși Turcia cooperează cu Rusia și Iranul ca să se pună capăt violenței în Siria, Ankara insistă de mult timp că președintele Bashar Assad trebuie să părăsească puterea și sprijină lupta rebelilor împotriva lui. Principalii susținători ai lui Assad sunt Moscova și Teheran.

Turcia este, de asemenea, în contradicție cu Washington-ul în ce privește sprijinul SUA pentru „Formațiunile de apărare a popoprului“ ale kurzilor sirieni, deoarece Ankara le consideră o organizație teroristă legată de Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care de mai bine de trei decenii lupta împotriva Turciei.

Turcia a sprijinit loviturile aeriene ale SUA, Marii Britanii și Franța,

Bozdag a afirmat că Turcia nu ezită să lucreze cu orice țară care protejează „principiile corecte“ privind Siria.

Leave A Reply

Your email address will not be published.