Bashar al-Asaad: Forțe din exterior, ostile Siriei, vor cu orice preț război la noi în țară

0 231

„Războiul din Siria s-ar fi terminat în 12 luni dacă americanii, Israelul și marionetele lor din Europa ar înceta să furnizeze mercenari”, a declarat președintele sirian Bashar al-Assad în timpul unui interviu acordat  RT.

Conform Syrian Arab News Service, iată aici textul integral al interviului:

Intrebarea 1: Dle. Presședinte, va mulțumesc foarte mult pentru că ne-ați invitat aici, ca ne-ați dat această ocazie, după ce ani de zile am călătorit prin Siria, raportând de aici, este o onoare să vă întâlnesc în cele din urmă. Dar, domnule președinte, din moment ce timpul este scurt, prima întrebare: ultimele dvs. victorii în Ghouta, în Yarmouk, au schimbat drastic situația de pe teren în Siria. Cât de aproape, după estimarea dumneavostră, suntem de sfârșitul acestui război?

Președintele Assad: Mai întâi de toate, sunteți foarte bineveniți în Siria. Cu fiecare avans pe câmpul de luptă, cu fiecare victorie, cu fiecare zonă eliberată, ne apropiem de sfârșitul conflictului și am spus întotdeauna că, fără intervenție externă, nu va dura mai mult de un an pentru a soluționa situația din Siria . Dar, în același timp, cu fiecare mișcare înainte pentru Armata siriană și pentru procesul politic, și pentru intreaga situație – avansând în sens pozitiv, către o mai mare stabilitate – dușmanii noștri, si oponenții noștri, în special Occidentul condus de Statele Unite și marionetele lor din Europa și din regiunea noastră, cu mercenarii lor din Siria, încearcă să meargă mai departe, fie prin sprijinirea terorismului, prin aducerea mai multor teroriști în Siria sau prin împiedicarea procesului politic. Așadar, provocarea noastră este cum putem să închidem acest decalaj între planurile lor și planurile noastre, și cred că reușim în această privință, dar în același timp este dificil pentru oricine să vă spună când se va termina toată această nebunie. Dar se apropie, asta e evident.

Intrebarea 2: Cele mai recente victorii militare ale Siriei au fost – obiectiv vorbind – spectaculoase; viteza cu care s-au prabușit rebelii care au rezistat ani de zile. Plănuiți să preluați toata Siria în forță? Vorbim despre Idleb, granițele cu Israelul, teritoriile controlate de SDF.

Președintele Assad: Războiul este cea mai rea alegere. Cred că fiecare sirian este de acord cu acest fapt. Dar uneori ai doar această opțiune, mai ales atunci când e vorba despre facțiuni precum Al Qaida, cum ar fi ISIS, precum al-Nusra și facțiunile asemănătoare – de fapt majoritatea au aceeasi ideologie; Jaish al-Islam, Ahrar al-Cham și asa mai departe – nu sunt pregătiți pentru dialog, nu au un plan politic; ei au doar acest plan ideologic întunecat, că orice zonă trebuie să fie controlată de Al-Qaida oriunde în aceasta lume. Deci, singura opțiune de-a face față acestor grupuri este forța.

În același timp, în alte domenii, am reușit să punem în aplicare reconcilieri, mai ales atunci când comunitatea din aceste zone diferite a făcut presiuni asupra acelor militanți pentru a abandona aceste zone. Deci, cred că cea mai bună alegere este reconcilierea. Acesta este planul nostru. Dar când nu funcționează, singura metoda este să recurgem la forță.

Intrebarea 3: În ceea ce privește reconcilierea, cât de înțelept este să trimiteți toți acesti jihadiști veterani cu armele lor mici la Idlib (oras în nord-estul Siriei)? Până acum, zeci de mii au plecat la Idlib, s-au consolidat, au construit un sistem dur de apărare. Eventual, după cum spuneți, va trebui să luptați împotriva lor. Pe de altă parte, probabil intenționați să construiți o zonă care nu este controlată de guvern?

Președintele Assad: De fapt, întotdeauna spunem că vom elibera fiecare zonă, deci este imposibil pentru noi să lăsăm în mod intenționat orice zonă din teritoriu sirian în afara controlului guvernului nostru. Acest lucru este natural. Și după cum știți, Idleb a fost capturat de teroriști în 2015 cu sprijinul turcilor.

A fost capturat în principal de al-Nusra și de alte facțiuni de susținere. De fapt, am început reconcilierile înainte de acel moment, dar fiecare reconciliere după acea vreme, după 2015 – cred că mai 2015 – fiecare facțiune care a vrut să părăseasca orașul sau satul, a ales să mearga la Idlib. Acesta este un indiciu că ei au aceeași ideologie, că aleg sa meargă în zona al-Nusra, nu au ales să mearga în nici o altă zonă. Deci, nu am trimis oameni la Idleb; ei au vrut să mearga acolo, pentru ca au același incubator, au aceeași atmosferaă, modul de a gândi și așa mai departe.

Aceasta este o parte, cealaltă parte, care este aspectul militar al întrebării dvs.; planul teroriștilor și al stăpânilor lor era să distragă atenția armatei siriene prin împrăștierea diferitelor unități din tot teritoriul sirian, ceea ce nu este un lucru bun pentru nicio armată. Planul nostru era să le punem într-o zonă, două zone, trei zone. Deci, din punct de vedere militar, este mai bine. Ei au ales-o, dar e mai bine pentru noi din punct de vedere militar.

Intrebarea 4: Pe de altă parte, vorbind despre mentalități similare, Idlib este predominant … rebelii de acolo sunt în mare măsura sunniți. Cum sunt sunnit, am o rudă îndepărtată care a venit în Siria să lupte impotriva ta pentru că i s-a spus ca îi ataci … ucizi sunnitți și asta cred mulți oameni din Idlib. De ce atât de mulți oameni din toate aceste țări diferite, din America, din Rusia, acești sunniti, acești musulmani, cred că îi oprimi?

Președintele Assad: Pentru că prima poveste, când a început, pe plan internațional – în special în Occident, desigur – și în unele mijloace de comunicare din Siria, din regiunea noastră și în Occident, planul lor era să creeze această ruptură în societate. Acest lucru va face treaba mai ușoară pentru ei; „Când ai un astfel de război civil, între secte sau etnii”, situația devine dificilă pentru tine ca stat dar benefică pentru atacatorii tăi. Acum, aceștia continuă să folosească aceeași narațiune, cel puțin pentru a încuraja unii fanatici din diferite locuri din lume să vină și să-și apere „frații” in aceasta zonă, pentru că așa își imaginează, că există conflict între secte.

Deci, din cauza modului lor de gândire îngust sau al ignoranței lor, au venit aici doar pentru a-și susține „fratii”. Acum, dacă îți spun că e bine sau nu, publicul tău nu mă cunoaște, nu are nicio idee despre credibilitatea mea, dar tu cunoști foarte bine Siria, este mai bine să mergi și să vezi realitatea pe teren.

Acum, dacă există o astfel de narațiune, să spunem, în realitate, o sectă ucide o altă sectă, Siria ar trebui împărțită acum în conformitate cu liniile sectare. Ar trebui să veniți în această zonă aflată sub controlul nostru și să vedeți spectrul societății siriene, ar trebui să mergeți în altă zonă în care aveți teroriștii, și atunci o să vedeți o foarte mare diferență. Acum, în Damasc, în Alep, în Homs, în fiecare zonă care se află sub controlul guvernului sirian, veți vedea același spectru al societății siriene, fără excepții. Deci, această realitate va discredita aceasta narațiune. Vreau să spun, cum ar putea să traiască împreună, în timp ce guvernul îi ucide în funcție de sectă? Teoria lor nu funcționează pentru că fiecare om, indifferent de ce credință aparține trăiește în armonie. Retorica dușmanilor Siriei este însă veninoasă și plină de interese viclene.

Intrebarea 5: Destul de corect, dar în ceea ce privește negocierile și reconcilierea, s-au făcut eforturi să înceapă conversațiile pentru a obține un rezultat la Geneva, în Astana. S-a înregistrat un succes limitat, dar nu a fost atât de bun. Acum, să fim cinstiți, câștigați, câștigați pe teren, forțele voastre avansează, rebelii se retrag. De ce ai negocia acum cu ei, când pierd?

Președinte Assad: De la început, am spus că ori de câte ori putem salva sangele sirian, trebuie sa mergem inainte si sa incercam orice fel de initiativa, chiar daca au rea vointa. Față de unele inițiative au rea voință, dar, în ciuda acestui lucru, ne-am ocupat de acestea. Și realitatea, acum, dacă te duci în Siria, vezi că rezultatele care au fost obtinute în urma reconcilierii sunt dovada a ceea ce spun.

Fără această politică, fără această dorință de a salva sânge sirian, de a negocia, de a vorbi cu oamenii, nu am fi putut ajunge la aceste reconcilieri. Acesta este un lucru. Alt lucru, nu toți cei care au luptat împotriva guvernului au aceeași bază; unii dintre ei au antecedente ideologice, alții dintre ei din motive financiare, unii dintre ei au facut o greșeală la început, au fost forțați să meargă în această direcție și nu s-au mai putut retrage, așa că trebuie să le deschizi ușa, și trebuie să distingi între diferite tipuri de oameni. Iar cel mai important este majoritatea oamenilor care erau împotriva guvernului – aparent – în diferitele zone eliberate, de fapt, în inimile lor sunt cu guvernul, pentru ca acum pot vedea diferența dintre a avea guvern și a avea haos .

Intrebarea 6: Ei bine, în ceea ce priveste discuțiile și, știți, preluarea teritoriilor prin forță, să luam de exemplu teritoriile controlate de SDF în Deir Ezzor. Au existat ciocniri între trupele care vă sunt loiale, și propriul SDF, partenerii Statelor Unite care au adus forțe noi pentru a opri trupele loiale guvernului să recucerească teritorii. Acest lucru s-a întâmplat cu al-Tanf. Cum veți trata prezența militara a Statelor Unite, în Siria?

Presedintele Assad: După eliberarea Aleppo și mai târziu Deir Ezzor, și inainte de asta Homs și acum cu Damasc, Statele Unite își pierd cărțile. Principala carte era al-Nusra, care era numit „moderată”. Dar când scandalul a început să se filtreze, că nu sunt moderați, sunt Al-Qaida, împotriva căreia se presupune că ar fi trebuit să lupte Statele Unite, au căutat un alt motiv să lupte împotriva noastră. Aceasta carte este acum SDF, pentru că, așa cum pare, după cum tocmai ați menționat, vom merge mai departe în diferite zone pentru a invinge teroriștii, singura problema rămasă în Siria este SDF. Vom aborda acest lucru prin doua opțiuni: prima, am început să deschidem ușile pentru negocieri, pentru că majoritatea acestora sunt sirieni și se presupune că-și iubesc țara, că nu le place să fie marionetele unor străini, asta presupunem, deci avem aceeași bază.

Toți, nu avem încredere în americani de zeci de ani, nu din cauza razboiului, ci pentru că ei spun mereu un lucru și fac contrariul, spun minciuni zilnic. Așadar, avem o singură opțiune: să trăim unul cu celalalt ca sirieni, și pentru totdeauna. Aceasta este prima opțiune. Dacă nu, vom recurge la eliberarea prin forță, la eliberarea acestor zone prin forță. Nu avem alte opțiuni, cu americanii sau fără americani. Deci, acesta este pământul nostru, este dreptul nostru și este datoria noastra să eliberăm țara și americanii să plece, într-un fel vor pleca. Ei au venit în Irak fara niciun temei legal și iată ce s-a întamplat cu ei. Ei trebuie să invete lecția. Irakul nu face excepție, iar Siria nu face excepție. Oamenii nu vor mai accepta străini în această regiune.

Intrebarea 7: Dar în ceea ce privește reluarea teritoriilor, pare inexplicabil că ori de cate ori eliminați o amenințare, să zicem, în Ghouta, o altă amenințare pare să se materializeze și acest lucru s-a întâmplat în mod repetat. Acum, avem ministrul israelian al energiei, care amenință că țara sa ar putea, citez, „să vă lichideze pe dumneavoastră și guvernul dvs.”. Vă e frica? Și cum luați această amenințare?

Presedintele Assad: De când ne-am născut – vorbesc despre generația mea și despre majoritatea generațiilor de acum în Siria – am trăit sub amenințarea agresiunii israeliene. Acest lucru este ceva ce avem în inconștientul nostru, așa că, să va spun că-mi este frica în timp ce trăim cu aceeași amenințare de zeci de ani, este o prostie.

Israelienii au asasinat, ucis, ocupă teritorii de zeci de ani și până azi în această regiune, dar, de obicei, fac toate acestea fără a amenința. Acum, de ce amenință în acest fel? Aceasta este panica, este un fel de sentiment isteric, pentru că îi pierd „pe cei dragi”, pe cei dragi al-Nusra și ISIS, de aceea Israelul se panichează frecvent și înțelegem sentimentul lor.

Intrebarea 8: Ei bine, Israel se pare că a lovit în mod repetat în Siria, atacurile aeriene au fost intenționate. Ei se laudă din nou în fața televiziunilor că apărarea ta nu are putere să-i oprească, așa că pot face în Siria orice vor. E adevărat? Puteți face ceva pentru a opri Israelul să atace aerian Siria?

Presedintele Assad: De fapt, prima țintă a mercenarilor din Siria a fost apărarea aeriană, înainte de a ataca orice altă bază militară, a fost apărarea aeriană; de ce atacă apararea aeriană? Apărarea aeriană nu se va ocupa de „demonstranții pasnice” așa cum se spune sau de „forțele moderate”, și oricum nu se poate ocupa de extremiști. Este un alt lucru, este construită pentru a apăra țara. Aceasta este o altă dovadaă că Israelul a fost în legătura directa cu acei teroriști din Siria. Așa că au atacat aceste baze și au distrus o mare parte din apărarea noastră aeriană. Acum, totuși, poziția noastră, apărarea noastră aeriană este mult mai puternică decât înainte, datorită sprijinului Rusiei, iar recentele atacuri ale israelitilor și ale americanilor, precum și ale britanicilor și francezilor au demonstrat că suntem într-o situație mult mai bună. Acum, răspunsul meu la întrebarea dvs., singura opțiune este îmbunătățirea apărării noastre aeriene, acesta este singurul lucru pe care îl putem face și asta facem.

Intrebarea 9: Israelul spune că atacurile sale de până acum, nu sunt îndreptate împotriva dvstra., a președintelui sau a guvernului, ci sunt îndreptate împotriva Iranului. Este ciudat, dar Iranul fiind aici, sunt aliații voștri, nu este un secret, ei au ajutat, dar ei fiind aici vă pun acum în pericol. V-ați gândit vreodată să cereți Iranului să plece?

Presedintele Assad: Cel mai important aspect al acestei chestiuni este că nu avem trupe iraniene. Nu am avut niciodată și nu avem de ce să ascundem asta, nu ne este rușine să spunem că, așa cum am invitat rușii, am fi putut invita și pe iranieni. Avem ofițeri iranieni care lucrează cu armata siriană ca ajutor, dar nu au trupe. Iar cel mai clar fapt despre minciunile lor referitor la aceasta chestiune, problema iraniană, că despre recentul atac cu câteva săptămâni în urma, ei au spus că au atacat bazele și taberele iraniene, dar de fapt am avut zeci de martiri sirieni și soldați răniti, nici un singur iranian. Deci, cum ar putea să spună că avem baze iraniene? Este o minciună. Întotdeauna am spus că avem ofițeri iranieni care lucrează cu armata noastră, însă nu avem trupe iraniene pe teritoriul nostru.

Intrebarea 10: Schimbarea subiectului acum, în ceea ce privește atacurile chimice. Există acum presupuse atacuri chimice regulate care se petrec în Siria. Guvernul și aliații voștri au spus că nu aveți nimic de-a face cu asta. Aliații dvstra. v-au susținut afirmațiile, negând orice responsabilitate, spunând că nu au nici o cunoștință că ați efectuat acele atacuri. Întrebarea este: în interesul cui este acuzația de atac cu gaze la adresa dvstra?

Presedintele Assad: În interesul cui? Aceasta este întrebarea. Este în interesul nostru? Deoarece momentul acestui presupus atac a fost după victoria trupelor siriene în Ghouta, să nu mai vorbim de faptul că nu avem arme chimice oricum și sa lăsăm celalalt fapt ca nu le-am folosi împotriva poporului nostru, pentru că bătălia din Siria era în legatura cu câștigarea inimilor civililor, aceasta este bătălia principală și am câștigat-o. Deci, cum poți folosi arme chimice împotriva civililor care vrei să te sprijine?
Asta în primul rând. În al doilea rând, să presupunem că ai arme chimice și dorești să le folosești. Le folosești după terminarea bătăliei, înainte sau în timpul ei? Nu este logic. Dacă te duci în acea zonă, e o zonă mică, foarte aglomerată de armată, de facțiuni și de civili. Ori dacă s-ar folosi un astfel de atac în acea zona, ar face rău tuturor, ceea ce nu s-a întâmplat. Și dacă mergeți în acea zonă și întrebați civilii, nu a existat niciun atac chimic. Chiar și jurnaliștii occidentali care au mers acolo dupa eliberarea Ghouta, au spus că „am întrebat cetățenii și au spus că nu au văzut nici un atac chimic”. A fost o poveste, a fost doar un pretext pentru a ataca Siria .

Intrebarea 11: Poate că a fost un pretext, dar au fost zvonuri pe Twitter, câteva clipuri video de … videoclipuri confuze care arată urmările unui atac chimic ceea ce s-a dovedit suficient pentru a justifica atacurile cu rachete lansate Statele Unite și aliații săi. Dacă, ar exista un alt pretins atac? Ar putea exista mai multe rachete îndreptate spre Siria?

Presedintele Assad: Bineînțeles, ar putea, pentru că, atunci când Statele Unite au încălcat legea internațională, zilnic, uneori în diferite zone din diferite motive, orice țară din lume ar putea avea un astfel de atac. Care este baza legală a acestui atac, care este baza legală a avioanelor lor, cu alianța lor, așa-numita „alianta anti-teroristă” care susține de fapt teroriștii, care este baza legală a acelei alianțe? Nimic. Care este baza legală a atacului în Yemen, în Afganistan, la granițele cu Pakistan etc.? Nu există niciun temei juridic. Deci, atâta timp cât nu există o lege internaționala care să poată fi respectată de Statele Unite și de marionetele din Occident, nu există nicio garanție că nu se va întâmpla un alt atac sângeros. Asta s-a întâmplat acum câteva săptămâni, și s-a întâmplat anul trecut, în aprilie 2017, și asta se poate întâmpla oricând, exact, sunt de acord cu tine.

Intrebarea 12: Ei bine, în ceea ce privește atitudinea  Statelor Unite față de dvs., președintele Trump v-a numit, citez, „Animalul Assad”. Aveți o poreclă pentru președintele american?

Presedintele Assad: Nu este în limbajul meu, deci nu pot folosi un limbaj similar. Acesta este limbajul său. Îl reprezintă și cred că există un principiu foarte cunoscut, că ești ceea ce spui. Deci, el a vrut să reprezinte ceea ce este, și este normal. Oricum, nu mă atinge cu nimic, iar acest tip de limbaj nu ar trebui să atingă pe nimeni. Singurul lucru care contează este acela al încrederii pe care o ai în oamenii care sunt în frunte, oameni care sunt atenți, oameni morali, etici, ei trebuie să miște ceva în interiorul vostru, pozitiv sau negativ. Cineva ca Trump nu va mișca nimic pentru mine.

Intrebarea 13: In ceea ce priveste președinția Statelor Unite, exista un lucru interesant, știți, m-am gândit de mai mult timp; există acum în Siria forțe de la cinci puteri nucleare, cinci puteri nucleare direct angajate în operațiuni militare în Siria, fie că este vorba de forțe terestre sau aeriene. Cum rămâne cu acest război civil sirian?

Presedintele Assad: Cuvântul „razboi civil” a fost folosit pe scară largă încă de la începutul conflictului din Siria, chiar de prietenii noștri și de aliați, fără a înțelege conținutul acestui sens. Sirianul „război civil” înseamnă că exista linii sectare bazate fie pe etnii, fie pe secte sau religii, fie pe opinii politice sau pe curente politice, să spunem, ceva ce nu avem în Siria. În realitate, în zona controlată de guvern, care este acum majoritatea Siriei, aveți toate aceste diferențe. Deci, cuvântul „război civil” nu este corect.

Ceea ce de fapt avem de la început sunt mercenari sirieni și străini plătiți de Occident pentru a răsturna guvernul. Aceasta este realitatea, simpla realitate. Totul nu este altceva decât maști pentru a acoperi intențiile reale. Vorbind despre diferențe politice, moderați, demonstrații pașnice; nu avem război civil în Siria. Dacă am fi avut război civil timp de șapte ani, ar fi trebuit să fim împărțiți până acum.  Daca ar exista un razboi civil, atunci ar trebui sa avem o societate divizată. Du-te singur, tratează cu diferite zone  ale societății siriene și poți răspunde la această întrebare la fel cum răspund eu.

Intrebarea 14: Și, pe scurt, o ultimă întrebare. Cu cât ajungem mai aproape de sfârșit, pericolul unei escaladări, în estimarea dvs., este în scădere sau crește?

Presedintele Assad: Așa cum am spus chiar la început, cu cât ne apropiem mai mult de final, cu atât mai mult vor să ducă mai departe acest război. Ce înseamnă? Cu cât avem mai multă stabilitate, cu atât vom avea mai multă escaladare a conflictului. Mai multă reconciliere pe care o avem într-o zonă, mai multa ucidere și distrugere, și încercarea teroriștilor de a capta mai multe zone.

De aceea, în cadrul reconcilierii, când am început negocieri în multe zone, celelalte facțiuni din aceeași zona au încercat să o distrugă, pentru că primesc ordine din exterior să nu accepte reconciliere, desigur, pentru buzunarul plin de bani. Deci, ceea ce spui este corect, dar cu cât escaladează mai mult, cu atât mai hotărâți vom fi să rezolvăm problema, pentru că nu avem altă alegere.

Jurnalist: Dle președinte, vă mulțumesc foarte mult pentru înțelegerea dvs. și vă mulțumesc foarte mult pentru faptul că ne-ați primit aici și ne-ați oferit atât de mult timp. Vă dorim toate cele bune, poporului sirian tot ce este mai bun și o concluzie rapidă la acest conflict îngrozitor. Mulțumesc foarte mult, dle președinte.

Presedinte Assad: Mulțumesc, vă mulțumesc pentru că ați venit din nou în Siria.

Leave A Reply

Your email address will not be published.