Parlamentul ungar a adoptat pachetul de legi ‘Stop Soros’ care incriminează ajutorul acordat migranţilor

0 122

Parlamentul ungar a adoptat miercuri un pachet de legi numit “Stop Soros”, care face posibilă “incriminarea” ajutorului acordat de ONG-uri solicitanţilor de azil, o inţiativă controversată a guvernului Viktor Orban, sfidând astfel Uniunea Europeană şi grupurile pentru apărarea drepturilor omului, relatează AFP şi Reuters.

Promisă de liderul conservator înainte de realegerea sa în aprilie pentru al treilea mandat în fruntea guvernului, noua lege, care vizează “organizatorii imigraţiei ilegale”, a fost adoptată cu 160 de voturi pentru şi 18 împotrivă.

Noua lege prevede o pedeapsă de până la un an de închisoare pentru orice individ care acordă ajutor unei persoane care intră ilegal în Ungaria dintr-o ţară din afara spaţiului Schengen, dacă viaţa persoanei în cauză nu este în pericol imediat.

De asemenea, parlamentul ungar a adoptat şi un amendament constituţional care prevede că nicio instanţă nu poate aduce atingere “alcătuirii populaţiei ungare”, o dispoziţie destinată să facă neconstituţională impunerea de cote de migranţi de către Uniunea Europeană.

Setul de prevederi denumit oficial “Stop Soros” îl are în vedere pe investitorul şi filantropul american de origine ungară George Soros, devenit în ultimii doi ani “oaia neagră” a lui Orban, care îl acuză că a pus la cale un val de imigraţie în direcţia Uniunii Europene, acuzaţii respinse de cel vizat.

Leave A Reply

Your email address will not be published.