Grupul de la Visegrád se opune vehement migrației necontrolată

0 168

Ţările Grupului de la Visegrád (V4) au deschis o cale în Europa, iar astăzi deja mai multe state adoptă politica elaborată de ţările V4 – a declarat ministrul ungar al Afacerilor Interne, Sándor Pintér la întâlnirea miniştrilor de resort ai ţărilor V4 şi al celui austriac, care a avut loc marţi, în capitala Ungariei.

În cadrul conferinţei de presă care a urmat consfătuirii, ministrul de interne ungar a accentuat: preşedinţia ungară din ultimele douăsprezece luni a Grupului de la Visegrád a fost un succes, deoarece concordanţa caracterizează punctele de vedere ale ţărilor V4 în toate domeniile.

Sándor Pintér a explicat: guvernul maghiar a obţinut rezultate importante în apărarea graniţelor Ungariei, acordând asistenţă în această privinţă şi altor ţări, iar acum va fi posibilă şi sprijinirea Albaniei şi a Bosniei-Herţegovina în aceste strădanii. Totodată, o sarcină importantă este cooperarea în domeniul
eliminării traficului de persoane -a adăugat oficialul.

Ministrul de interne ungar a cerut omologului său slovac ca preşedinţia slovacă a Grupului V4 să continue munca începută, spunând că Ungaria va sprijini pe deplin Slovacia în acest sens. În plus, a cerut Austriei să promoveze la nivel european obiectivele formulate în comun, fiindcă scopul este făurirea unităţii de gândire a întregii Europe în problema migraţiei, a apărării ţărilor şi a permeabilităţii frontierelor interne ale UE.

Joachim Brudzinski, ministrul polonez al Afacerilor Interne şi al Administraţiei Publice a subliniat: ţările V4 şi-au asumat de la bun început punctul de vedere în polemica referitoare la migraţie, iar ulterior a reieşit fără dubii că ele au avut dreptate. Grupul V4 a avut dreptate în privinţa necesităţii asigurării viitorului Uniunii Europene, care se confruntă cu afluenţa necontrolată a migranţilor.

Ministrul polonez a afirmat că ţara sa sprijină UE în eforturile sale de a-şi apăra frontierele externe sudice şi Polonia, fiind o ţară ce reprezintă o graniţă externă a teritoriului UE, veghează asupra frontierelor estice ale Uniunii şi ajută la apărarea altor segmente de graniţă.

El a considerat că sprijinul total din partea populaţiei de care se bucură guvernele ţărilor V4, îi ajută, dar situaţia nu este aceeaşi în statele membre mai vechi ale UE.

Denisa Sakova, ministrul de interne slovac a subliniat că preluând preşedinţia Grupului V4, ţara sa doreşte să continue munca începută cu succes de Ungaria. După cum a procedat Ungaria, şi
Slovacia se străduieşte să reprezinte în mod eficient punctul de vedere al ţărilor V4 în cadrul UE – a afirmat ministrul slovac. Oficialul a adăugat: ei vor pune un accent deosebit pe apărarea
graniţelor externe şi pe menţinerea sistemului Schengen.

Denisa Sakova a afirmat că, asemeni practicii din timpul preşedinţiei ungare, şi ţara sa doreşte să poarte un dialog permanent cu ţările din Balcanii de Vest, fiind importantă sprijinirea soluţionării crizei migraţiei de-a lungul rutei din Balcanii de Vest.

Peter Goldgruber, secretarul-general al Ministerului Afacerilor Interne din Austria a specificat că în cea de-a doua jumătate a anului, ţara sa va îndeplini preşedinţia Consilului UE şi cu această ocazie vor adopta motoul: Europa protectoare. Obiectivul preşedinţiei austriece este apropierea Uniunii Europene de
cetăţeni, iar intensificarea eforturilor de apărare a graniţelor externe se subsumează acestui obiectiv, căci oamenii se aşteaptă în mod justificat la apărarea comună şi eficientă a frontierelor externe de către statele membre UE – a arătat Goldgruber.

Conform spuselor sale, Austria acordă o atenţie deosebită eliminării traficului de persoane şi sarcinilor legate de ruta de migraţie din Balcanii de Vest.

Peter Goldgruber a mai comunicat că sunt extrem de importante apărarea frontierelor externe şi elaborarea unui sistem de gestionare a problemei azilanţilor, care să facă faţă unei crize.

Leave A Reply

Your email address will not be published.