Prezența MCI la reuniunea ministerială COMPET de la Viena, 17 iulie 2018
Foto: Ministrul Nicolae Burnete alături de Comisarul pentru cercetare, știință și inovare, Carlos Moedas
Potrivit unei informări oficiale, ministrul Cercetării și Inovării, Nicolae Burnete, a participat marți, 17 iulie 2018, la reuniunea ministerială COMPET, organizată la Viena, la invitația Ministrului Federal al Științei și Cercetării, Heinz Fassmann.
Alături de reprezentanții statelor EFTA, evenimentul s-a bucurat de reprezentare la nivel politic înalt din partea a 20 de state membre. Comisia Europeană a fost reprezentată de Comisarul pentru cercetare, știință și inovare, Carlos Moedas.
Reuniunea a fost prima dezbatere la nivel înalt a pachetului legislativ lansat de Comisia Europeană la data de 7 iunie 2018, pentru noul program european de CDTI, Orizont Europa.
Ideea centrală, agreată de toți miniștrii, a fost că avantajul competitiv la nivel global al UE, în domeniul cercetării și al inovării, poate fi menținut și crescut doar acționând împreună. De asemenea, miniștrii au subliniat necesitatea și importanța implicării mai puternice a statelor membre (SM) în procesul decizional pentru viitoarea implementare a programului cadru, deoarece multe măsuri din Orizont Europa influențează sistemele naționale de cercetare-inovare.
În intervenția sa, ministrul Cercetării și Inovării a arătat că România, ca și celelalte SM, sprijină noul Program Cadru și noua sa structură: pilonul „Știința deschisă”, pentru care dorește o întărire a măsurilor dedicate resursei umane din cercetare inovare și infrastructurilor de cercetare; pilonul „Provocările Globale și Competitivitatea Industrială”, cu măsuri esențiale progresului social și economic, în tot spațiul european.
Pentru acest pilon, România dorește alocarea unui buget important și implementarea acestuia prin granturi, respectiv limitarea numărului de parteneriate, care impun contribuții naționale pentru participarea SM. Pentru componenta „Inovarea deschisă”, România a considerat că cea mai bună abordare este ca acest pilon să fie un instrument care, prin alocarea de granturi, să sprijine viitoare tehnologii emergente și de ruptură. Acesta va completa sprijinul pe care îl va primi inovarea în cadrul întregului program.
Ministrul Nicolae Burnete a subliniat faptul că România acordă o atenție deosebită activităților care au ca scop sprijinirea excelenței în toată Uniunea Europeană și nu ”partajarea excelenței”, solicitând, alături de alte SM, o majorare a bugetului alocat în propunerea Comisiei.
În consens cu majoritatea vorbitorilor, România a solicitat o mai mare implicare a SM în procesul decizional dedicat pregătirii viitoarelor Misiuni și Parteneriate. Totodată, pentru Misiuni, România a reamintit una dintre principalele recomandări ale Prof. Mazzucatto referitoare la faptul că: „Missions shall have relevance for the population of a large majority of Member States”.
În marja reuniunii ministeriale, Prof. Nicolae Burnete a avut o serie de reuniuni bilaterale cu privire la pregătirile viitoarei Președinții a Consiliului din primul semestru al anului viitor. Demnitarul român a avut discuții cu reprezentanții Finlandei și Irlandei, Petri Peltonen și John Halligan și cu Comisarul Carlos Moedas. Au fost agreate o serie de reuniuni, în perioada imediat următoare, de pregătire a PRES RO (Președinției României), inclusiv detalierea viitorului program de lucru al TRIO (RO, FI, HR).
O reuniune de lucru cu privire la ultimele evoluții ale proiectului ELI a avut loc, în prezența miniștrilor ceh și ungar, Pavel Dolecek și László Palkovics.